چوپانان منظم ترین روستای خشتی جهان




شيعه نيوز/در محدوده پناهگاه باغ وحش عباس آباد نايين اصفهان روستايي به نام چوپانان وجود دارد که به عنوان منظمترين روستاي خشتي دنيا معرفي شده است.تقريباً سال ۱۲۸۰ شمسي شترداران اهالي انارک اقدام به حفر قنات در منطقه چوپانان ميکنند چرا که در زمانهاي بسيار دور چاهي در اين روستا وجود داشته که گله داران و چوپانها و ساربانها براي آب دادن به شتران و گوسفندان خود از آن چاه به خاطر داشتن آب فراوان استفاده ميکرده اند و اين فراواني آب منجر شد تصميم به کشاورزي نيز بگيرند و بدين گونه سنگ بناي روستاي چوپانان در ۱۸۰ کيلومتري شرق نايين و ۹۰ کيلومتري شرق انارک گذاشته شد.
بافت منحصر به فرد روستاي چوپانان جالب است بدانيد که از همان ابتدا بافت اين روستا طوري مهندسي شده است که هيچ گونه کوچه بن بستي در آن نخواهيد ديد و شما ميتوانيد انتهاي آبادي را در غرب يا شرق از هر کوچه ببينيد و از نماي بالا مانند يک صفحه شطرنج تجلي ميشود.اين روستا به خاطر اينکه يک منطقه کويري است زمستانهاي بسيار سرد و تابستانهاي بسيار گرمي را تجربه ميکند. باد و باران در فصل بهار و زمستان به قدري در اين روستا شديد است که از طريق آن آب کشاورزي روستا تامين ميشود.زماني که وارد اين روستاي منحصر به فرد ميشويد نخلستانهاي حاضر در آن چشمهاي شما را به خود خيره ميکند و البته وجود بوتههايي در اين روستا منجر شده اين منطقه شبيه به يک منطقه جنگلي باشد چراکه اخيراً اداره منابع طبيعي و جنگلباني به سبب تثبيت شنهاي روان حوالي روستا اقدام به کاشت بوتههاي تاق کرده است. وجود زمينهاي کشاورزي، طبيعت کويري، خدمات زير ساختي و دامداري در حاشيه اين روستا باعث ميشود زيرساختهاي گردشگري افزايش يافته و اين روستا به عنوان مقصد گردشگري پر طرفدار شناخته شود.جمعيت روستاي چوپانانتقريبا ۲۳۰۰ نفر در اين روستا زندگي ميکنند، اين روستا از شمال به استان سمنان و ريگ جن و از جنوب استان يزد، از شرق به شهرستان خور و از غرب به انارک ختم ميشود.
لهجه مردم روستاي چوپانان لهجه چوپوني عنوان لهجه مردم روستاي چوپانان ميباشد، بالاي ۹۴ درصد از واژگان اين لحظه با فارسي مشترک است.
فعاليت اهالي روستاي چوپانان بخش عمده فعاليتهاي اهالي روستاي چوپانان به دامداري و کشاورزي اختصاص دارد، از محصولات کشاورزي اين روستا ميتوان به زردآلو، انار، سيفي کاري، گندم، سير، يونجه و انار اشاره کرد. هندوانههاي ابوجهل نيز از آن دسته گياهان خودرو در اين منطقه ميباشد که بهترين درمان براي بيماري ديابت محسوب ميشود.
جاذبههاي گردشگري روستاي چوپانان از جمله جاذبههاي گردشگري روستاي چوپانان ميتوان به قلعه کبودان، مسجد جامع چوپانان، ريگ جن، حوزه ابريشم، کشکي، حوض شيخ حسن، برجکهاي بادشکن دشت، حوض حاج مدرحيم، کاروانسراي مشجري، هِجَرگ، صُوَر، چشمه سارهاي گراز، کرسم و کاروانسراي عباسي عباس آباد اشاره کرد.يکي از جذابيتهاي اين روستا قرارگيري آن روي ارتفاع ميباشد و همچنين خاک قرمز رنگي که در ساخت خانهها به کار رفته جذابيت دو چندان به اين روستا بخشيده است.
خانههاي اين روستا در يک محيط سنتي و فضاي باز پذيراي گردشگران ميباشد شما علاوه بر لذت بردن از معاشرت با افراد بومي روستا و تجربه زندگي در خانههاي محلي ميتوانيد از خوردن غذاهاي محلي اين منطقه نيز بهرهمند شويد يا حتي ميتوانيد در دل کوير چادر بزنيد و در فصل تابستان از تماشاي آسمان درخشان لذت ببريد.ناگفته نماند هيچ استراحتگاه و توقفگاهي در جاده منتها به چوپانان وجود ندارد و در اکثر مناطق آن دسترسي به تلفن همراه امکان پذير نميباشد.
مهمترين موارد در سفر به کوير چوپانان پيش از اينکه راهي اين روستاي دلربا و فريبنده شويد حتماً از سالم بودن خودرو خود اطمينان حاصل کنيد و حتماً مجهز به تجهيزات ايمني باشيد. طي چند روزي که در اين روستا اقامت داريد براي گشت و گذار در مناطق مختلف آن حتماً آب و غذا، نقشه و قطب نما با خود به همراه داشته باشيد و بهترين کار اين است که از راهنماييهاي افراد بومي اين روستا استفاده کنيد.