آخرین خبر/ بارندگی‌های بهاری باعث رشد بیش از حد قارچ‌ها درکوهستان‌ها،کوهپایه‌ها و جنگل‌های کشور شده است و این در حالی است بیش از ۵ هزار نوع قارچ وجود دارد که بعضی از آنها سمی و بعضی از آنها قابل خوردن هستند.
این روز‌ها که بسیاری ازمردم برای گشت وگذار به مناطق جنگلی و طبیعت می‌روند با تصور اینکه مصرف قارچ‌ها خطرناک نیستند از آنها مصرف می‌کنند و سلامتشان را به خطر می‌اندازند. این در حالی است که بعضی از قارچ‌ها بسیار خطرناک هستند و خوردن آن‌ها کبد، کلیه و حتی مغز را از کار می‌اندازد و در نهایت باعث مرگ فرد می‌شود. متاسفانه بر اساس آمارهای اعلام شده بسیاری از هموطنانمان درشهرهای مختلف کشوربر اثر مصرف قارچ‌های سمی مسموم شده‌اند و حدود ۹ نفر نیز جانشان را از دست داده‌اند.
روزنامه اطلاعات نوشت؛ کارشناسان معتقدند، قارچ‌های سمی بسیار شبیه قارچ‌های خوراکی هستند و عدم تشخیص دادن آن‌ها باعث مسمومیت شدید و مرگ می‌شود، از اینرو مردم هنگام چیدن و مصرف قارچ‌های وحشی، باید دقت کنند و برای تشخیص قارچ‌های سمی به هیچ عنوان آن را با گذاشتن در دهان امتحان نکنند. ‏
‏ آنان می‌گویند، آب پز کردن یا کباب کردن قارچ‌های وحشی طبیعت، سم آن‌ها را از بین نمی‌برد از اینرو مردم نه تنها باید از خوردن قارچ‌های وحشی ناآشنا خودداری کنند بلکه حتی به آنها نیز نباید دست بزنند زیرا که خطر مسمومیت از طریق پوست در برخی ازقارچ‌ها وجود دارد.‏
سخنگوی اورژانس کشور در مورد آخرین آمارهای اورژانس کشور می‌گوید: تا ساعت ۱۰ صبح دیروز، ۷۲۱ نفر بر اثر مصرف قارچ سمی مسموم شده‌اند که از این شمار ۱۹۰ نفر بستری، ۵۲۳ نفر ترخیص و ۹ نفر نیز فوت شدند. همچنین براساس تفکیک استان‌ها در کرمانشاه از ۲۹۳ نفر مسموم ناشی از مصرف قارچ سمی ۶۷ نفر بستری، ۲۱۹ نفر ترخیص و ۷ نفر فوت شده‌اند‎.‎‏ ‏
مجتبی خالدی می‌افزاید: دراستان زنجان ۵۵ نفر مسموم شدند که از این شمار ۴۶ نفر بستری و ۹ نفر ترخیص شده‌اند و در آذربایجان غربی ۷۲ نفر مسموم شدند که از این عده ۳۲ نفر بستری، ۴۰ نفر ترخیص و ۱ نفر در شرایط ویژه قرار دارد. همچنین در کردستان نیز ۱۰۱ نفر مسموم شدند که از این شمار ۱۱ نفر بستری، ۸۹ نفر ترخیص و ۱نفر نیز فوتی داشته است. ‏‎در لرستان هم ۱۵۴ نفر مسموم شدند که از این آمار ۲۲ نفر بستری، ۱۳۱ نفر ترخیص شده‌اند و یک نفر نیز فوت شده است و در یاسوج نیز ۶ نفر مسموم شدند که ۲ نفر بستری و ۴ نفر ترخیص شده‌اند‎‏. درایلام نیز ۳۳ نفر مسموم شدند که ۶ نفر بستری و ۲۸ نفر ترخیص شده‌اند. درشهر کرد هم ۳نفر مسموم شدند که هر ۳نفر مرخص شده‌اند. در قزوین هم ۳نفر مسموم شدند و هر ۳ نفر بستری هستند‎.‎
وی در مورد علائم مسمومیت گوارشی ناشی از مصرف قارچ‌های سمی یاد آوری می‌کند: اگر پس از مصرف قارچ دچار تهوع، استفراغ، سرگیجه، دل درد، کاهش هشیاری، ضعف عضلانی، تشنج و زردی شدید سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنید تا دچار نارسایی کبد نشوید. اگر افراد مسموم شده با قارچ‌های سمی با تاخیر به مراکز درمانی مراجعه کنند، ممکن است به پیوند کبد نیاز داشته باشند به طوری که برای ۳نفر از مسمومین در شیراز باید پیوند کبد انجام شود. این در حالی است که درمان مسمومیت‌های گوارشی ناشی از مصرف قارچ‌های سمی، به زمان مراجعه فرد مسموم شده به مراکز درمانی بستگی دارد و در صورتی که مراجعه به موقع باشد، بیماری به سرعت کنترل و درمان می‌شود اما در صورتی که فرد دیر مراجعه کند خطرناک است. ‏
سخنگوی اورژانس کشور با بیان اینکه شناخت قارچ‌های سمی و سالم در ظاهر بسیار دشوار است می‌گوید: تشخیص قارچ سالم از طریق آزمایش در آزمایشگاه میسر است از اینرو به مردم توصیه می‌کنیم که از مصرف قارچ‌های فله غیر بسته‌بندی شده و غیر پرورشی که به صورت طبیعی به فروش می‌رسد، خودداری کنند.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی کشور در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا اظهار داشته است: هر سال با فرارسیدن فصول بهار و پاییز، تعدادی از گونه‌های سمی قارچ در برخی نقاط کشور شروع به روییدن می‌کند، و این در حالی است که قارچ‌های سمی از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به قارچ‌های خوراکی دارند و تشخیص آنها، توسط افراد عادی میسر نیست، در سال جاری با تعداد بیشتری از اینگونه مسمومیت‌ها روبرو شدیم که حدود ۷۰۰ نفر در کشور با مصرف قارچ‌های سمی، دچار عارضه و مسمومیت شده‌اند که دلیل آن نیز همان شرایط خاص آب و هوایی کشور در نقاط غربی است. در جهان بیش از ۵ هزار گونه قارچ وجود دارد که حدود ۱۰۰ گونه از آن برای انسان سمی است.
دکتر کامبیز سلطانی‌نژاد با بیان اینکه روش تشخیص قارچ سمی و گونه‌های خوراکی آن به طرق کاملا علمی و تخصصی توسط متخصصان میسر است می‌افزاید: قارچ‌های سمی از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به قارچ‌های خوراکی دارند و تشخیص آنها، توسط افراد عادی میسر نیست، به همین دلیل امسال با تعداد زیادی از اینگونه مسمومیت‌ها در کشورمان مواجه شدیم.
دبیر انجمن سم شناسی و مسمومیت‌های ایران با اشاره به اینکه بهترین راه، پیشگیری از مسمومیت با قارچ‌های سمی است می‌گوید: مردم باید توجه کنند که به هیچ وجه قارچ‌های خودرویی که در دشت‌ها و جنگل‌ها می‌روید را مصرف نکنند چراکه اینگونه قارچ‌ها، در اثر پختن، کبابی و یا آب پز کردن، بازهم سمی می‌مانند و مواد سمی آنها از بین نمی‌رود. مردم در اقصی نقاط کشور، مخصوصا در استان‌های غربی، مانند کرمانشاه، کردستان، همدان، قزوین و آذربایجان غربی که دارای بیشترین آمار مسمومیت‌ها هستند، باید از خرید قارچ‌ها به صورت فله‌ای و یا چیدن هر نوع قارچی از دل طبیعت، خودداری کنند.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی کشور با تاکید بر اینکه مردم باید از قارچ‌های خوراکی بسته بندی شده که دارای مجوز وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی است، استفاده کنند می‌افزاید: ۹۰ درصد مسمومیت‌های شدید توسط قارچ‌ها، به دلیل ماده‌ای سمی به نام آماتوکسین است که این ماده عمدتا بر روی کبد تاثیر مخرب می‌گذارد.
وی یاد آوری می‌کند: علائم مسمومیت با قارچ در دو مرحله بروز پیدا می‌کند؛ مرحله اول ۶ تا ۱۲ ساعت پس از مصرف قارچ با نشانه‌هایی مانند: تهوع و استفراغ، دردهای شکمی و احساس ضعف بروز پیدا می‌کند و مرحله دوم ۲۴ ساعت بعد از علائم اولیه، با ضعف، سرگیجه و کاهش سطح هوشیاری خود را نشان می‌دهد که این حالات ناشی از درگیری کبدی و کلیوی در فرد مسموم است که ممکن است باعث مرگ او شود این در حالی است که تنها درمان اینگونه مسمومیت‌ها پیوند اورژانسی کبد است. بنابراین با مشاهده علائم اولیه مسمومیت باید فرد را سریعا به مراکز درمانی ارجاع دهند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیزدر مورد تشخیص قارچ سمی از قارچ خوراکی می‌گوید: تشخیص قارچ‌های سمی از قارچ‌های خوراکی برخلاف تصور عموم بسیار مشکل است و تنها در مراکز تشخیصی معتبر قارچ شناسی میسر است.
‏ دکتر علی میکائیلی می‌افزاید: اغلب شرایط رویش این قارچ‌ها در کنار هم و حتی همراه هم، شباهت ظاهری بسیار نزدیک بهم و تنوع شکلی قارچ وابسته به نوع زمین و.. حتی باعث مسمومیت در افراد باتجربه می‌شود از اینرو به هیچ وجه روش‌های غیر علمی که توسط بعضی افراد توصیه می‌شوند مبنای علمی ندارند وتشخیص تنها در مراکز تشخیصی معتبر قارچ شناسی میسر است.
این استاد قارچ شناسی در مورد ازدیاد علت مسمومیت با قارچ در کشوریاد آوری می‌کند: امسال به دلیل بارش‌های فراوان بهاری و دمای مناسب، رویش قارچ‌ها در طبیعت مناسب‌تر از سال‌های قبل بوده لذا مردم برای جمع آوری قارچ خوراکی خودرو اشتیاق بیشتری نشان داده‌اند و متاسفانه با اشتباه تشخیصی قارچ‌های سمی را مصرف کرده‌اند.
وی می‌گوید: قارچ سمی مشابه قارچ‌های خوراکی اغلب گونه‌های آمنیتا است که مرگبار‌ترین سم طبیعی یعنی آمانیتین است و این سم با جوشاندن، شستن، خشک نمودن قارچ و انجام هیچ عمل دیگری از بین نمی‌رود. و متاسفانه در یک دوره کمون چند ساعته تا چند روز علایم مرگبار مسمومیت را نشان می‌دهد ضمن اینکه در مطالعات قبلی در استان گونه‌های این قارچ سمی به اثبات رسیده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه در پاسخ به این پرسش که آیا قارچ‌های خوراکی طبیعی برتری بر قارچ‌های پرورش یافته دارند می‌افزاید: خیر، این نوع قارچ‌ها نه تنها برتری نسبت به قارچ‌های پرورش یافته صنعتی ندارند بلکه به دلیل اینکه در هوای آزاد در معرض تمام آلودگی‌های اتمسفر و آلاینده‌های صنعتی مانند فلزات سنگین و آلودگی‌های بیولوژیکی فضولات حیوانی و انسانی است نمی‌توانند غذایی سالم محسوب شوند.
میکائیلی یاد آوری می‌کند: قارچ‌های سمی از جنس آمنیتا از مرگبار‌ترین سموم هستند که حتی دست زدن به آنها مسمومیت را از طریق پوست و مخاط به بدن منتقل می‌کند بنابراین هرگز نباید این سم قوی را سر سفره غذا برد و با عدم تشخیص صحیح زندگی خود و خانواده را در معرض خطر قرار داد. کسانی که از این قارچ‌های سمی خورده‌اند نیز باید فورا برای درمان اقدام کنند. ‏
متخصص قارچ‌شناسی گیاهی در مورد انواع قارچ‌های خوراکی که در بازار وجود دارد می‌گوید: در بازار ایران به صورت عمده دو نوع قارچ خوراکی موجود است، یکی قارچ صدفی و دیگری قارچ خوراکی دکمه‌ای سفید. البته در بازارهای محلی قارچ‌های دیگری از نوع وحشی و خودرو نیز وجود دارند که توسط افراد محلی آشنا به طبیعت‌های جنگلی و مراتع جمع‌آوری می‌شوند. از جمله این قارچ‌های وحشی خوراکی می‌توان به زرد کیجا، دنبلان کاذب، شاه صدف، قارچ کاه‌دوست، مورال و قارچ گوش چوب اشاره کرد که تمام این قارچ‌های خوراکی که در بازار عرضه می‌شوند چه قارچ‌های پرورشی و چه قارچ‌های وحشی، خوراکی و بسیار لذیذ و خوشمزه هستند.‏
دکتر ابراهیم محمدی گل‌تپه در پاسخ به این پرسش که قارچ‌های خوراکی از نظر تغذیه‌ای با هم چه تفاوتی دارند می‌افزاید: قارچ‌های خوراکی منبع خوبی از مواد مغذی هستند و از مواد غذایی کم کالری به حساب می‌آیند. میزان سدیم و چربی در آنها بسیار پایین است. پوسته آنها سرشار از فیبر است که برای رفع یبوست بسیار مفید شناخته شده است. فیبر، ترکیبی از کربوهیدرات‌هایی همچون گلیکوژن، مونوساکاریدها، دی‌ساکاریدها، قندهای الکلی و کیتین است. این ماده غذایی برای افرادی که فشارخون بالا دارند و تحت رژیم درمانی هستند، بسیار موثر بوده و قابلیت هضم پروتئین قارچ خوراکی عامل بسیار مهمی در ارزش غذایی آن به حساب می‌آید زیرا حدود ۷۱ تا ۹۰ درصد پروتئین قارچ قابل هضم است. قارچ خوراکی غنی از تیامین (ویتامین ‏B1‎‏)، ریبوفلاوین (ویتامین ‏B2‎‏)، نیاسین (ویتامین ‏B3‎‏)، پانتوتنیک اسید (ویتامین ‏B5‎‏)، ویتامین ‏B6‎، ویتامین ‏D، اسید فولیک، منگنز، منیزیم، پتاسیم، روی و عنصر سلنیوم است. سلنیوم آنتی‌اکسیدانی است که با ویتامین ‏E‏ کار می‌کند و سلول‌ها را در برابر رادیکال‌های آزاد که سرطان‌زا هستند در امان نگه می‌دارد. جالب است بدانید که دریافت روزانه سلنیوم از ابتلا به سرطان پروستات نیز پیشگیری می‌کند. برای کسانی که گوشت ماهی یا شیر مصرف نمی‌کنند، قارچ خوراکی منبع بسیار غنی از ویتامین ‏D‏ به حساب می‌آید.
این متخصص قارچ‌شناسی گیاهی با اشاره به این مطلب که از بین قارچ‌ها ۱۴ هزار گونه قارچ کلاهک دار وجود دارد که از این میان تنها ۲ هزار گونه خوراکی است که ۱۰۰گونه آن به صورت وحشی از طبیعت جمع‌آوری و ۱۵ تا ۳۰ گونه نیز به طور معمولی و عمومی مورد مصرف قرار می‌گیرد یاد آوری می‌کند: در ایران نیز با توجه به اقلیم و شرایط آب و هوایی بسیار متنوع، تنوع ژنتیکی قارچ‌های خوراکی و دارویی بسیار بالاست. شناسایی قارچ‌های خوراکی از قارچ‌های سمی در طبیعت برای عامه مردم بسیار دشوار است. به همین دلیل توصیه می‌شود که افراد خود دست به جمع‌آوری قارچ وحشی نزنند. مگر اینکه اطلاع کافی از خوراکی بودن آن داشته باشند. وی توصیه می‌کند: قارچ‌هایی که در پایه دارای کیسه هستند را به هیچ‌وجه مورد استفاده قرار ندهید مگر اینکه از خوراکی بودن آن مطمئن باشید. متاسفانه همه ساله در کشور شاهد فوت هموطنانی بوده‌ایم که در اثر مصرف این قارچ‌های سمی جان خود را از دست داده‌اند. بنابراین ضروری است سازمان منابع طبیعی کشورعلائم هشداردهنده‌ای را در ورودی مناطق جنگلی با عکس‌های رنگی از بعضی قارچ‌های سمی نصب کند.
دکتر ابراهیم محمدی گل‌تپه در مورد بهترین راه نگهداری قارچ می‌گوید: قارچ تازه بیش از ۴۸ ساعت در دمای ۲۰ درجه سلسیوس قابل نگهداری نیست اما می‌توان آن را به مدت یک هفته در حرارت ۴ درجه سلسیوس نگه داشت. بهترین راه نگهداری قارچ‌های خوراکی در منزل گذاشتن آنها در یخچال و در دمای پایین‌تر از ۴ درجه سلسیوس است. بهتر است که قارچ فریز نشوند و آن‌ها را به صورت تازه مورد استفاده قرار دهند. در خانه می‌توان قارچ‌ها را به صورت ترشی، ترشی روغنی یا غوطه‌ور در آب نمک نیز ذخیره کرد. از آنجا که قارچ در بستری به نام خاک پوششی تولید اندام باردهی یا میوه می‌کند ذرات خاک به کلاهک یا پایه آن می‌چسبد اما به راحتی زیر آب سرد تمیز می‌شود و مشکلی بوجود نمی‌آورد.‏
وی می‌افزاید: قارچ معمولا به صورت تازه مصرف می‌شود. از آنجایی که نگهداری قارچ تازه مشکل است و نمی‌توان آن را برای مدت زیاد نگهداری کرد، سعی می‌شود که آن را با روش‌های مختلف کنسرو کردن، خشک کردن، تهیه پودر و… نگهداری کرد. البته در ایران قارچ خوراکی بیشتر به صورت تازه مصرف و مقدار کمی نیز به صورت کنسرو به بازار عرضه می‌شود. قارچ دارای یک استاندارد خاص به منظور درجه‌بندی است. قارچ درجه ۱ (دکمه‌ای)، درجه ۲ (فنجانی) و درجه ۳ (چتری) است. البته در ایران قارچ تازه و درجه ۱ در بسته‌های ۲۰۰، ۴۰۰، ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ گرمی در ظروف یکبار مصرف عرضه می‌شود.‏




همراهان عزیز، آخرین خبر را بر روی بسترهای زیر دنبال کنید:
آخرین خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرین خبر در ایتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرین خبر در آی گپ
https://igap.net/akharinkhabar
آخرین خبر در ویسپی
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرین خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرین خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar