علت افزایش بروز تب مالت در تهران و استانهای غربی چیست؟
آخرين خبر/عضو هيات موسس مرکز تحقيقات بيماريهاي عفوني و گرمسيري دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، ايران را يکي از مناطق آندميک بروز بيماري تبمالت در دنيا عنوان کرد. به گزارش روابط عمومي وزارت بهداشت، مسعود مرداني گفت: تب مالت (بروسلوز)، هاري، تب خونريزي دهنده کريمه- کنگو، سياه زخم و لپتوسپيروز از بيماريهاي مشترک انسان و حيوان محسوب ميشوند. اما تب مالت (بروسلوز) شايعترين زئونوز قابل گزارش است و ايران يکي از مناطق آندميک بروز اين بيماري در دنيا محسوب ميشود. وي با اشاره به اين که بروز بيماري بروسلوز در اقصي نقاط کشور گزارش شده افزود: اخيرا به دليل ايجاد خلل در پوشش واکسيناسيون دامي، شاهد افزايش بروز اين بيماري در استانهاي غربي شامل همدان، زنجان، آذربايجان شرقي و غربي هستيم. همچنين با توجه به استقبال ساکنان شهرهاي بزرگ از جمله تهران در سالهاي اخير براي استفاده از مواد لبني بومي و ارگانيگ، موارد بروز بيماري رو به گسترش است. اين استاد گروه عفوني دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، درخصوص علايم و نشانههاي اين بيماري گفت: بروسلوز يا تب مالت با علايمي نظير تب، ضعف، بيحالي، عرق ريزش، دردهاي عضلاني و استخواني بروز ميکند؛ به طوري که فرد مبتلا بعد از چند هفته قادر به حرکت و راه رفتن نبوده و با لرزش پا و درگيري مفصل ساکروايلياک به پزشک مراجعه خواهد کرد. به گفته وي، استفاده از مواد لبني غير پاستوريزه نظير شير، سرشير، خامه، بستي و کشک آلوده به ميکروب بروسلوز علت عمده ابتلا به بيماري بروسلوز است. مرداني در ادامه خاطرنشان کرد: ماست بر خلاف مواد لبني ديگر عامل انتقال بيماري بروسلوز نيست. زيرا جوشاندن شير در طي مراحل تهيه ماست باعث از بين رفتن عوامل بيماريزا و در نتيجه ابتلا نشدن به بيماري تبمالت ميشود. به همين دليل يکي از مهمترين استراتژيهاي پيشگيري و کنترل اين بيماري، جوشاندن شير، استفاده از مواد لبني پاستوريزه و استفاده از شير جوشيده شده براي تهيه فرآوردههاي لبني است. وي براي پيشگيري از ابتلا به بروسلوز که مهمترين بيماري زئونوز دنيا محسوب ميشود، رعايت نکات بهداشتي را به هموطنان توصيه کرد و گفت: از مصرف مواد لبني غيرپاستوريزه بايد خودداري شود. با شروع فصل گرما که مصرف بستني افزايش مييابد، حتما بايد از بستنيهاي پاستوريزه استفاده کرد. کشک قبل از استفاده خوب جوشانده شود. گوشت در مراحل پخت و کباب شدن با درجه حرارت بالا طبخ شده و از مصرف جگر آبدار و خوب پخته نشده و گوشت کاملا پخته نشده جدا خودداري شود. مرداني درخصوص نحوه تشخيص و درمان اين بيماري گفت: اين بيماري با آزمايش سرولوژي رايت و کومبس رايت تشخيص داده ميشود و براي درمان مناسب آن، فرد مبتلا بايد بين ۸-۶ هفته از داروهاي ضد بروسلوز؛ کوتريموکسازول، ريفامپيسين و داکسي سيکلين استفاده کند. وي در ادامه تاکيد کرد: اين بيماري به ندرت منجر به مرگ و مير خواهد شد و عمده موارد مرگ و بيمار به دنبال ابتلاي دريچه قلب به بيماري بروسلوز و بروز آندوکارديت اتفاق ميافتد. ولي مهمترين نقش بيماري تب مالت در ايجاد موربيديتي و عدم کارائي فرد براي انجام کارها به ويژه در سنين جواني است. اين استاد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي درخصوص طول درمان بيماري بروسلوز گفت: مدت زمان درمان بين ۸-۶ هفته است و درمان کوتاه مدت منجر به عود زودرس بيماري مي شود. وي تاکيد کرد: ريشه کني بيماري در جامعه دامي بايد پيگيري شود. زيرا ريشه کني بيماري در انسان بدون ريشه کني بيماري در دام امکانپذير نيست. مرداني خاطرنشان کرد: مرکز تحقيقات بيماريهاي عفوني و گرمسيري دانشگاه علوم پزشکي شهيدبهشتي هر دو سال يک بار اقدام به برگزاري کنگره بينالمللي بروسلوز ميکند که هدف آن آشنايي پزشکان، حرف وابسته پزشکي و دامپزشکان با تازه هاي پيشگيري، تشخيص و درمان بيماري است. در پايان کنگره نيز دستورالعمل اجرايي تب مالت تدوين و براي مقامات بهداشتي و ساير سازمانهاي ذينفع براي بهرهبرداري ارسال ميشود. همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد: آخرين خبر در سروش http://sapp.ir/akharinkhabar آخرين خبر در ايتا https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5 آخرين خبر در بله https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT آخرين خبر در گپ https://gap.im/akharinkhabar