معرفی انواع آش های سنتی اصفهان
تهران نيوز/اصفهان را مي توان فرزندي از ايران دانست که اين سرزمين هميشه به داشتنش مي بالد. شهري که با گنبدهاي فيروزه اي رنگ همچون نگيني در ميان انگشتري ايران جلوه مي کند و دل مي ربايد. اين شهر، معماري و تاريخ را با ذره ذره ي وجودش در آغوش کشيده و همچون نگهباني استوار از آن حمايت مي کند. نصف جهاني که در آن مي تواني دل به سنگفرش پل هايش بسپاري و قدم بزني و از غرق شدن در ديدني هاي اين ديار لذت ببري. در سفر به اصفهان مي تواني راهي تاريخي اصفهان شوي که هنوز هم مردماني پرتلاش را ميزباني مي کند. مي تواني از سوغات خوشمزه تهيه کني و طعم سفر را براي عزيزانت ببري و يا از ميان محصولات صنايع دستي يکي را انتخاب کنيد و خاطره اي ماندني را براي خود رقم بزني. لذت سفر وقتي کامل مي شود که در فرهنگ آن مرز و بوم نيز شريک شوي و با چشيدن غذاهاي خوشمزه ي اصفهان تجربه اي با طعم متفاوت براي خودت و همراهانت به ارمغان بياوريم. تجربياتي که در مطلب غذاهاي سنتي اصفهان | خوشمزه هايي از ديار نصف جهان به آنها پرداختيم تا چيزي در اين سفر از قلم نيافتد. اين بار مي خواهيم بخشي ديگر از تجربيات خوشمزه ي اصفهان را با شما شريک شويم. مي خواهيم به سراغ آش هاي خوش رنگ و لعاب اين شهر برويم و يک خوشگذراني خوشمزه را تجربه کنيم. اصفهان خوراک ها، پلوها و غذاهاي خوشمزه ي ديگري هم دارد که در سفر قبليمان به اصفهان، طعم بينظير آن ها را تجربه کرديم، غذاهاي سنتي اصفهان | خوشمزه هايي از ديار نصف جهان و امروز مي خواهيم تنها به سراغ آش هاي خوش طعم اصفهان برويم. فرهنگ غذايي اصفهان اصفهان به سبب موقعيت جغرافيايي و اقليم کويري که دارد از روزگاران گذشته تا به امروز با طيف وسيعي از مواد غذايي اوليه روبرو بوده است. شايد اگر نگاهي به ليست غذاهاي سنتي اصفهان بياندازيد، وجه مشترک اکثر اين غذاها را دريابيد؛ ظاهر حليمي شکل آن ها و اينکه با نان سرو مي شوند. همچنين گوشت نيز جزو مواد اوليه اصلي غذاهاي اصفهاني است. همچنين نکته ي ديگري که در مورد غذاهاي اصفهان نظر را به خود جلب مي کند اين است که اکثر اين غذاها به صورت تريدي سرو مي شوند يعني آب گوشتي دارند که در آن نان ريز مي کنند. يکي از اين غذاها برياني اصفهان است. وقتي به يک رستوران اصفهاني براي سرو برياني مي رويد حتما در کنار غذاي اصلي براي شما کاسه اي تريد شده نيز مي آورد. اگر به اصفهان سفر کرديد، دست از غذاهاي تکراري بکشيد و کمي طعم هاي جديد را تجربه کنيد. در ادامه همراهمان باشيد تا با هم با اصفهاني ها هم سفره شويم و طعم آن هاي لذيذ آن را تجربه کنيم. آش هاي اصفهان اصفهاني ها علاوه بر تمام کوفته ها و خوراک هايشان، آش هاي سنتي نيز دارند که امتحان کردن آن ها در سفر به اصفهان و يا طبخ آن ها در منزل خالي از لطف نيست. آش هاي سنتي اصفهان از اين قرارند: ۱) آش شورباي سبزي براي تهيه ي اين آش اصفهاني ابتدا مقداري گوشت چرخ کرده را با پياز و ادويه ورز مي دهند و کوفته هاي کوچکي درست مي کنند و آن را درون مايع در حال جوشي متشکل از لپه و ماش و برنج مي اندازند. در مرحله آخر به مواد قبلي سبزي آش و برخي شلغم اضافه مي کنند و در نهايت با کمي ليمو سرو مي کنند. ۲) آش ماش يا شله قلمکار آش شله قلمکار، همان آش خوشمزه اي که همه ي ما براي يکبار هم که شده طعم آن را چشيده ايم اما آيا مي دانستيد که اين غذا يک آش سنتي اصفهاني است! آش شله قلمکار به دليل آنکه در طبخ آن از گوشت استفاده مي شود، براي فصل سرما بسيار مناسب است. مواد اوليه ي اين آش تشکيل شده از : نخود، ماش، سبزي تره، پياز، برنج، گوشت و ادويه. طرز تهيه ي اين آش با آش هاي معمولي فرق چنداني ندارد فقط گوشت را بعد از پخته شدن به آن اضافه مي کنند. ۳) آش ماست آَش ماست اصفهاني ها از ترکيب ماست، برنج، لپه، پياز و سير، سبزي آش و گوشت چرخکرده تهيه مي شود. به اين صورت که پياز را تفت مي دهند و به آن لپه هاي خيس شده و آب را اضافه مي کنند و روي حرارت مي گذارند تا لپه ها بپزد. برنج را جدا مي پزند و به آن سير و لپه هاي پخته شده و سبزي را مي افزايند. در آخر هم کوفته هاي کوچکي درست و سرخ مي کنند و آن را درون آش مي ريزند. در نهايت بعد از پخته شدن کامل آش آن را از روي گاز بر مي دارند و به آن ماست اضافه مي کنند. ۴) آش سماق يکي از آش هاي خوش طعم و متفاوت اصفهاني ها، آش سماق است که در آن از سماق خشک استفاده مي کنند. اين آش را مي توان هم با آرد و هم با برنج نيم دانه تهيه کرد به اين صورت که برنج را مي پزند و به آن سبزي آش را اضافه مي کنند. سپس کوفته هايي کوچک از مخلوط گوشت و پياز و ادويه درست و سرخ مي کنند و در آش مي اندازند. حالا وقت اضافه کردن آب سماق است. سماق خشک را خيس و از يک صافي رد و آب آن را به آش اضافه مي کنند. معمولا آش سماق را با سماق تزئين و با نان سرو مي کنند. ۵) آش جو آش جو ( که به آن ترخينه جو هم گفته مي شود ) هم که در اکثر خانه هاي ايراني طبخ مي شود، يکي از آش هاي سنتي اصفهان به حساب مي آيد. آش جو به دليل مواد اوليه اي که دارد بسيار مغذي است و به همين جهت اغلب بر سر سفره ي افطار اصفهاني ديده مي شود. طرز تهيه ي اين آش هم بسيار ساده است؛ کافي است حبوبات را که شامل نخود، عدس، لوبيا سفيد و جو است را از شب قبل خيس کنيد و بپزيد. بعد به آن سبزي آش و پياز داغ و کشک اضافه کنيد. برخي از اصفهاني ها در طبخ اين آش از گوشت هم استفاده مي کنند. ۶) آش اوماج ( عوماج ) يکي ديگر از آش هاي سنتي اصفهان که در شهرهاي ترک نشين ديگر مثل همدان، تبريز و اردبيل هم طبخ مي شود آش اوماج يا به زبان محلي عوماج است. اين آش از ترکيب حبوبات، آرد سفيد، آب، اسفناج، زردچوبه، پياز و ادويه به دست مي آيد. براي طبخ آش اوماج ابتدا آرد را الک و با مقداري نمک و آب مخلوط مي کنند. سپس آن را ورز مي دهند تا به صورت دانه هاي عدس يا ماش در بيايد. بعد از پخته شدن حبوبات و اسفناج اين دانه هاي آرد را به آن اضافه مي کنند و روي حرارت مي گذارند تا جا بيفتد. اين آش معولا به جاي کشک با ماست خورده مي شود. ۷- حليم هاي اصفهان، حليم شير در کنار تمام آش ها و پلوها و خورش هاي اصفهاني، مردمان اين ديار حليمي هم دارند که مخصوص به خودشان است و حليم شير نام دارد. براي طبخ اين حليم گندم، آب، نمک را به همراه ادويه هاي مخصوص مي پزند. زماني که گندم به خوبي پخت، آن را به صورت پوره در مي آورند و شير را به آن اضافه مي کنند. در نهايت حليمي خوش طعم به دست مي آيد.