خبر جنوب/ افزايش شيوع سرطان هاي گوارشي نگران کننده است و با توجه به تاثير نوع غذا و سبک زندگي در اين روند متخصصان در اين باره هشدار داده اند.
معاون تحقيقات و فناوري وزير بهداشت هم چندي پيش با بيان آماري به روز، شيوع و مرگهاي ناشي از سرطانها و بيماريهاي مهم گوارشي را نگران کننده دانست و گفت: بر اساس تازهترين مطالعات جهاني بار بيماريها، نسبت به رشد فزاينده دو سرطان روده بزرگ و لوزالمعده و بيماري سيروز کبدي بالا است.
دکتر رضا ملکزاده موارد بروز سرطان روده بزرگ را 1.8 ميليون نفر (23 در 100 هزار نفر) برشمرد که اين ميزان، با حدود 10 درصد افزايش نسبت به 27 سال پيش، 896 هزار فقره مرگ (11 در 100 هزار نفر) را به همراه داشته است؛ هر چند که نرخ استاندارد شده سني مرگ هاي ناشي از سرطان روده بزرگ، 13.5 درصد کاهش را نشان ميهد.
به گفته وي 18 ميليون سال عمر مفيد مبتلايان سرطان روده بزرگ بر اثر ناتواني ناشي از بيماري، طي سال 2017 از دست رفته است و اين يعني زنگ خطر.
رييس انجمن متخصصين گوارش و کبد ايران ، اوج بروز سرطان روده بزرگ در مردان را به گروه سني 65 تا 69 سال و زنان را به سنين 80 تا 84 سال منسوب کرد و گفت: بروز سرطان روده بزرگ در مردان همه مناطق و گروه هاي سني جهان و از جمله ايران، بيش از زنان است.
معاون تحقيقات و فناوري وزير بهداشت، مهم ترين عوامل خطر قابل پيشگيري براي بروز سرطان روده بزرگ هر دو جنس را «رژيم غذايي ناسالم به ويژه مصرف زياد گوشت قرمز و فرآوري شده»، «پرخوري، بي تحرکي و چاقي» و «ديابت» برشمرده و گفت: اين عوامل نقش پررنگتري در سرطان روده زنان به دليل بي تحرکي و چاقي آن ها دارد.
دکتر ملک زاده ديگر عوامل خطر بروز سرطان روده بزرگ را شامل مصرف سيگار و دخانيات عمدتا در مردان دانست و گفت: به همه اين عوامل قابل پيشگيري و بسيار مهم، بايد رژيم غذايي کم کلسيم، مصرف الکل، رژيم غذايي کم شير و کم فيبر را افزود که اين سه عامل آخر، به ترتيب 20 درصد، 15 درصد و 14 درصد در «از دست رفتن عمر مفيد مبتلايان سرطان روده بزرگ» سهيم بودهاند.
وي با اشاره به قابل پيشگيري بودن تمام اين عوامل، انجام اقدامات فوري در کشورهاي پرخطر مانند برنامه غربالگري سرطان روده بزرگ و کارزار رسانهاي براي آموزش رژيم غذايي سالم به مردم را ضروري توصيف و تاکيد کرد: غربالگري سرطان روده بزرگ، کاهش يا دست کم تثبيت نرخ مرگهاي ناشي از سرطان روده بزرگ را در کشورهاي پردرآمد به دنبال داشته و بالعکس، کشورهاي کمدرآمد يا داراي درآمد متوسط جهان شاهد افزايش سرطان روده بزرگ هستند که رشد جمعيت و پيري جمعيت نيز به افزايش ها، شتاب داده است.
دکتر ملک زاده رتبه سرطان روده بزرگ در از دست رفتن عمر مفيد مبتلايان را سوم دانست.
نماينده ايران در آژانس بين المللي تحقيقات سرطان، در عين حال، يک علت احتمالي و مهم افزايش نرخ بروز سرطان روده بزرگ را نيز بهبود تشخيص بيماري با اجراي غربالگري به ويژه در کشورهايي دانست که اين برنامه را طي دو سه دهه گذشته آغاز کردهاند و افزود: کاهش مرگها در سرطان روده بزرگ نيز قطعا متاثر از دسترسي بهتر به خدمات کولونوسکوپي، تکنيک هاي جراحي پيشرفتهتر و مراقبت هاي درماني و تسکيني بيشتر بوده است.
هشدارها را جدي بگيريد
رييس بخش کولورکتال و جراحي هاي روده بزرگ دانشگاه علوم پزشکي شيراز در اين باره گفت: آمار سرطانهاي روده بزرگ در استان افزايش يافته و از مردم خواستاريم موارد پيشگيرانه را در اين زمينه جدي بگيرند.
دکتر احمد ايزدپناه افزود: اين آمار نگرانکننده به خصوص در بين زير 40 ساله هاي استان بيشتر از قبل مشاهده شده و با توجه به اينکه نحوه تغذيه در آن تاثير داشته، افراد بيش از قبل بايد به فکر تغيير سبک زندگي براي پيشگيري از اين نوع سرطان ها باشند.
اين فوق تخصص گوارش بيان کرد: استفاده از غذاهاي ناسالم و از جمله خوردن بي رويه فست فودها چيزي است که با آن درگيريم و از مردم و به خصوص جوانان خواستاريم بيشتر غذاهاي فيبردار مثل سبزي و ميوه استفاده کنند و در صورت مشاهده علايم مشکوک به پزشک مراجعه کنند.
وي افزود: در صورت ظاهر شدن علايمي مانند خونريزي از ناحيه مقعد به منظور بررسي و پيشگيري بايد مسئله را جدي گرفت و در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرد.
وي يادآور شد: اگر چه يبوست عامل سرطانزايي نيست اما يکي از علائم کساني است که دچار تومورها و سرطان هاي روده بزرگ هستند.
رييس بخش کولورکتال دانشگاه علوم پزشکي شيراز ادامه داد: در اين باره افرادي که به طور متناوب دچار يبوست و اسهال مي شوند، مشکوک به سرطان هستند و بايد اين علامت را جدي بگيرند و براي بررسي وضعيت سلامت خود، به پزشک مراجعه کنند تا در صورت لزوم آزمايش و يا کولونوسکوپي براي آن ها تجويز گردد.
فست فودها از عوامل افزايش سرطان ها ي روده
اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شيراز و فوق تخصص گوارش ضمن تاکيد بر تاثير سبک تغذيه نادرست در افزايش بيماري هاي غير واگير در کشور و استان نقش فستفودها را در افزايش آمار سرطان هاي روده نگران کننده دانست و گفت: متاسفانه برخي، هشدارها را در اين باره ناديده مي گيرند و سبک زندگي خود را اصلاح نمي کنند، در حالي که با افزايش شيوع سرطان هاي روده بزرگ بايد الگوي تغذيه را به سمت پيشگيري از اين نوع بيماري ها سوق داد.