آستان نيوز/ «مجموعه نسخه هاي دستنويس و کتابخانه شخصي حاج شيخ عباس قمي» در سي و هفتمين برنامه هاي سه شنبه هاي فرهنگي سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي با حضور توليت آستان قدس رضوي رونمايي شد.
با توجه به اهميت و ارزش کتابهاي خطي، جذب و فراهمآوري اين آثار علمي و فرهنگي در اولويت برنامههاي سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي قرار دارد که بر اساس آن تا کنون منابع منحصر به فرد و نفيسي جذب شده است.
کتابخانه مرحوم شيخ عباس قمي نيز يکي از مجموعههاي بسيار نفيس و ارزشمند خطي است که با تامين منابع مالي از بودجه مرحمتي توليت آستان قدس رضوي توسط اين کتابخانه جذب شده است.
اين مجموعه غني بالغ بر 300 نسخه خطي را شامل مي شود که بخش عمدهاي از آن تأليفات و آثار شيخ عباس قمي را در بر دارد که به خط ايشان کتابت شده است.
يادداشتهاي سماع، بلاغ، انهاء، اجازه، تملّک و تصحيح شيخ عباس قمي در ظهر برگ اول يا يکي از اوراق نسخه بخش ديگري از داشتههاي اين مجموعه نفيس به شمار مي رود.
يکي از قديمترين و نفيسترين کتب خطي اين مجموعه، کتاب شرايع الاسلام في مسائل الحلال و الحرام از تأليفات محقق حلّي (-676ق) است که در سال 741 هجري قمري کتابت شده و از مهمترين کتب فقهي شيعه به شمار مي رود.
کتاب الفوائدالرضويه في احوال علماء المذهب الجعفريه تأليف شيخ عباس قمي يکي ديگر از نفايس اين مجموعه است که به خط شيخ عباس قمي در مشهد مقدس در شرح احوال علماي شيعه اماميه کتابت شده است.
کتاب منتهي الامال في تواريخ النبي و الآل نيز از ديگر آثار اين فقيه بزرگ شيعه است که در حال حاضر در کتابخانه آستان قدس رضوي نگهداري مي شود.
گفتني است شيخ عباس قمي مفاتيح الجنان، فوائد الرضويه، نفس المهموم، نفثه المصدور و چند اثر ديگر را در مدت 22 سال اقامت خود درمشهد تاليف کرد.
از اين عالم بزرگ شيعي تأليفات متعددي به زبان عربي و فارسي در موضوعات و علوم مختلف همانند حديث، علوم قرآن، اخلاق، عقايد، رجال، تاريخ به جاي مانده است.
لازم به ذکر است ديگر نفايس خريداري شده از کتابخانه شخصي مرحوم شيخ عباس قمي در سالن نمايشگاههاي مناسبتي در موزه قرآن و هداياي مقام معظم رهبري در معرض ديد عموم بازديدکنندگان قرار خواهد گرفت.
همچنين در اين مراسم حجت الاسلام والمسلمين مروي توليت آستان قدس رضوي با تأکيد بر اينکه درب کتابخانه آستان قدس رضوي بايد بر روي تمام فرهيختگان و دانش پژوهان عالم باز باشد، ابراز کرد: کتابخانه آستان قدس کتابخانهاي کم نظير است و بايد در محافل علمي دنيا حضوري فعال و تأثير گذار داشته باشد.
توليت آستان قدس رضوي گفت: از مسئولان کتابخانه آستان قدس ميخواهم حتما بر روي موضوع معرفي صحيح تراث شيعه به جهان کار کنند و ضمن شناسايي نخبگان و صاحب نظران اين رشته در کشور، نسبت به استفاده از نظرات و بکارگيري نوآوريهاي آنان اقدام کنند تا کتابخانه آستان قدس با توجه به منابع غني که دارد، آن جايگاهي که شايسته اش است را بدست آورد.
حجت الاسلام والمسلمين مروي در ادامه با اشاره به خدمات شيخ عباس قمي ابراز کرد: اين عالم رباني کتابهاي متعددي در حوزههاي حديث، تاريخ، فقه، رجال، کلام و دعا داشتند که يکي از آن کتابها مفاتيح الجنان است، زندگي ايشان بسيار با برکت بوده و توفيقات بسياري داشتند.
حجت الاسلام والمسلمين مروي رمز ماندگاري کتاب مفاتيح الجنان را اخلاص شيخ عباس قمي دانست و با نقل داستانهايي از اخلاص و کرامات اين عالم بزرگ شيعه، تصريح کرد: ما بايد قدردان بزرگاني همچون شيخ عباس قمي باشيم و اين قدرداني بوسيله نشر کتابها، اخلاق، دينداري و معرفتشان است.
بازار