آخرين خبر/ محمد صادق کريمي/ دوران کرونا و افزايش توجه به بسترهاي خدماتي بر پايه اينترنت بيش از پيش مورد توجه دولت ها و اتحاديه هاي بين المللي بوده است، چالشي که به يکباره جهان با آن مواجه شد و هم اکنون با افزايش روزانه مبتلايان با آن دست و پنجه نرم مي کند.
کاهش مراودات مردم با يکديگر و لزوم کاهش مراجعه مردم به مراکز خدماتي به خصوص دفاتر پيشخوان، بانک ها، موسسات مالي و خدماتي و ... موجب شد مسئولان و دست اندرکاران حوزه خدمات الکترونيک بيش از گذشته براي کاهش اثرات کرونا که به علت حضور پرشمار مردم و تجمعات رخ مي دهد همت کنند.
افزايش مبتلايان به کرونا در جهان و به خصوص آمريکا و ساير کشورهاي جهان امروز چالش جدي سازمان هاي بين المللي بهداشت براي جلوگيري از شيوع بيشتر اين ويروس همه گير است و تاکيد ميکند بايد فاصله اجتماعي بين مردم براي مقابله با کويد ۱۹ رعايت شود.
افزايش خدمات الکترونيکي امروز همراه با کاهش حضور مردم و اتلاف وقت براي حضور در دفاتر و مراکزي است که به آن اشاره کرديم، اين اهميت به اندازه اي مورد توجه واقع شده که بانک ها براي اين منظور خدمات متنوعي را که سابقا کمتر به آن توجه مي شد امروز با تبليغات به مردم معرفي ميکنند.
امروز خدمات متفاوت از گذشته انجام ميشود و شما ميتوانيد بدون نياز به حضور در مراکز قضايي ابلاغيههاي احکام و طرح شکايت خود را پيگيري و از وضعيت آن مطلع شويد. ميتوانيد آخرين وضعيت مرسولات پستي، کارت سوخت و گواهينامه شخصي خود را از طريق وبسايت هاي معرفي شده مشاهده کنيد.
شما امروز ميتوانيد بدون نياز به حضور در کلاس بلکه در منزل با استفاده از اينترنت پرسرعت و يک رايانه با همکلاسيهاي خود براي ادامه دروس دانشگاهي و يا دانش.آموزي ارتباط برقرار کرده و همراه با آنها از خدمات راه دور آموزشي بهره مند شويد و کلاس آنلاين برگزار کنيد و بدون نياز به حضور در کلاس در هر مکاني هستيد با استفاده از تکنولوژي روز در کلاس درس حاضر باشيد.
ايجاد بسترهاي رايگان خدماتي ميتواند مردم را به تشويق براي استفاده از اين نوع ابزارها هدايت کند؛ رفتار متفاوت مردم در بهره مندي بيشتر از فضاي مجازي موجب مي.شود هزينههاي دولت براي راه.اندازي مراکز خدماتي جديد، تخلفات، و اعتراض به عدم حضور کارکنان براي انجام خدمت کاهش پيدا کند؛ سرعت انجام خدمت، در دسترس بودن و هزينه اندک استفاده از خدمات الکترونيک افزايش يابد و به طبع آن رضايت مردمي را پيش رو داشته باشد.
نمونه بارز آن را ميتوان در ثبت نام پرحاشيه خودروهايسواري و يا آزادسازي سهام عدالت که با فرايند نسبتا کامل الکترونيکي و اينترنتي انجام شد اشاره کرد. البته سوال و پاسخهاي مختلفي در اين بحث وجود دارد که در آينده ميتوان در مورد آن گفتگو کرد اما مهمترين قسمت ماجرا همان اجراي غيرحضوري اين رويداد کشوري توسط سازمان.هاي دولتي بود که پيش از اين ريسکپذيري انجام چنين اتفاقاتي را قبول نميکردند.
افزايش بسترهاي دولت الکترونيک از سوي ديگر موجب کاهش تخلفات اداري و شفافيت آماري در ارائه خدمات مختلف به مردم مي شود. اين امر به دليل استفاده از فرآيندهاي از پيش طراحي شده و هوش مصنوعي در پاسخ به نيازهاي مردم موجب شده امور پرتکرار درصد خطاي کمتري در تحويل خروجي نسبت به ساير فرآيندهاي جديد باشد.
امروز پرداخت الکترونيکي قبوض بدون نياز به حضور در بانک به يک فرهنگ رفتاري از سوي مردم تبديل شده و با استقبال زيادي همراه است به طوري که اپليکيشنهاي مختلفي با نام و نشان هاي زيبا از آپ و ايوا و بله گرفته تا سکه و .... براي انجام تبادلات مالي معرفي و در بستر فضاي حقيقي و مجازي تبليغ ميشوند.
استقبال سيستمهاي مختلف از اين نوع خدمات به دليل هزينههاي پايين اجرا و کارمزدهاي مناسب و همچنين مزاياي آن براي مردم در صرفهجويي زمان اهميت اجراي آن را دوچندان کرده است.
کرونا ياد داد که بايد جهان به سوي مجازيسازي بيشتر و کاهش حضور مردم براي انجام خدمات خرد پيش برود، شايد اگر اين ويروس خطرناک امروز در جامعه بينالملل مورد توجه قرار نميگرفت خدمات الکترونيکي نيز ساليان سال با توسعه فاصله داشت. اما اين اتفاق نيفتاد و کشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه امسال بودجههاي خوبي براي اين منظور اختصاص دادند.
پيشبيني ميشود خدمات بانکي رويه جديدي را براي خود دريافتهاي الکترونيکي محيا ميکنند که نويد رويدادهاي خوب است.
در يادداشتهاي پيش رو تلاش ميکنيم درباره بسترهاي فين تک که امروز متوجه مسئولان بانکي است صحبت کنيم. اين خدمات از دهههاي اخير توسط بانکهاي بزرگ جهاني مهم قلمداد شده و سرمايهگذاريهاي کلاني براي ترويج و توسعه به خود جذب کرده است.
بازار