ايسنا/ «کله گيپا» يکي از غذاي کمتر شناخته شده و خوشمزه استان يزد به ويژه شهرستان اردکان است که اخيراً در فهرست ميراث فرهنگي ناملموس کشورمان به ثبت رسيده است.
سيرابي از آن دسته غذاهايي است که يا عاشقش هستيد يا از آن بيزاريد اما بد نيست بدانيد برخلاف تصور عموم که خوردن غذاهايي مثل کله پاچه و سيرابي را مختص ايرانيان مي دانند، روز ۲۴ اکتبر هر سال به عنوان روز جهاني «سيرابي» نامگذاري شده است؛ غذايي که در حين اين که فوايد زيادي براي سلامت بدن دارد، زياده روي در مصرف آن نيز ميتواند بر سلامت بدن تاثير منفي بگذارد.
آخرين نشست شوراي ملي ثبت ميراثفرهنگي ناملموس کشور روز سهشنبه سوم تيرماه جاري در دفتر ثبت آثار با حضور اعضاي اين شورا برگزار و از مجموع ۵۵ اثر پيشنهادي از استانهاي ايلام، قم، لرستان، يزد و گيلان، ۴۸ اثر ثبت ملي شد ولي در بين آثار يزدي مطرح شده در اين نشست، غذايي به نام «کله گيپا» به چشم ميخورد که علاوه بر گمنامي، کمتر از ارزش غذايي آن نيز در جايي سخن گفته شده است.
گيپا غذاي ۱۰۰ ساله اردکانيها
«الهام متقي» يکي از آشپزهاي خانگي اردکان در مورد اين غذاي محلي که اينک در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است، ميگويد: «گيپا» يا «دلمهي سيرابي» يکي از غذاهاي سنتي و بسيار قديمي استان يزد است که بين شهرستانهاي اين استان از جمله اردکان طرفداران بيشماري دارد.
وي قدمت پخت «گيپا» در شهرستان اردکان را بيش از ۱۰۰سال عنوان و اظهار ميکند: گيپا غذايي بسيار لذيذ با کلي خواص درماني که از نظر اقتصادي هم به صرفه است.
اين آشپز اردکاني اضافه ميکند: خواص و فوايد سيرابي براي سلامتي بدن و درمان بيماريها سالهاست که از سوي متخصصان توصيه ميشود که از جمله آنها ميتوان به درمان کم خوني، مفيد در رشد و تقويت کودکان، بهترين براي تقويت معده و روده، تقويت و درمان ريزش مو، مفيد براي افراد مبتلا به بيماري ام اس، تقويت سيستم ايمني بدن، تقويت و کمک به توليد اسپرم سالم، کمک در درمان بيماري هاي عصبي و افسردگي، درمان زخم معده و اثني عشر و نيز ضد سرطان اشاره کرد.
وي به نتايج تحقيقات انجام شده در اين زمينه اشاره ميکند و ميگويد: از جمله ساير خواص و فوايد سيرابي براي سلامت بدن ويتامين B۱۲ موجود در آن است که اين غذا را به يکي از بهترين خوراکيها براي رفع حالت تهوع زنان باردار تبديل کرده است و علاوه بر آن حاوي مقادير اندکي ويتامين E و نياسين است.
بازار