نابودی 28 درصد محصولات باغی در مراحل تولید تا مصرف
ايسنا/ عضو هيئت علمي موسسه فني و مهندسي کشاورزي گفت: در کشور ما حدود 16 درصد از محصولات زراعي و حدود 28 درصد از محصولات باغي در مراحل توليد تا مصرف از بين ميروند. ميرمجيدي در همايش علمي تخصصي کاهش ضايعات پس از برداشت در محصولات کشاورزي که با حضور مديران و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزي استان و کشاورزان و باغداران در سالن اجتماعات سازمان جهاد کشاورزي استان قزوين برگزار شد، اظهار کرد: کشاورزي فقط مرحله کاشت، داشت و برداشت را شامل نميشود، بلکه مرحله پس از برداشت و مصرف نيز مهم و ضروي است که موجب افزايش بهرهوري کشاورزي و امنيت غذايي ميشود. وي با بيان اينکه از طريق کاهش ضايعات ميتوان تا حد قابل ملاحضهاي بر چالش امنيت غذايي و بحران خشکسالي مقابله کرد گفت: کاهش ضايعات در حقيقت نوعي افزايش بهرهوري منابع توليد است. عضو هيات علمي موسسه فني و مهندسي کشاورزي حمل و نقل نامناسب، عدم درجهبندي محصول، انبارداري نامناسب، عدم بستهبندي نامناسب، عدم فراوري غيراصولي، ناآگاهي از ماهيت محصول و شناخت ناکافي از بروز فسادها را از جمله مسائل مربوط به مرحله پس از برداشت محصولات کشاورزي ذکر کرد. وي استفاده از تيمارهاي مناسب، آگاهي از ماهيت محصول، انبارداري مناسب، اصلاحات و بهينهسازي در فرآوري محصول، شناخت وعلل بروز فسادها و درجهبندي و سورتينگ محصول را براي دستيابي اهداف کلان بخش کشاورزي که کاهش ضايعات محصولات کشاورزي و تامين امنيت غذايي است لازم و ضروري دانست. اين محقق با اشاره به برنامههاي جامع تحقيقاتي و اجرايي در کاهش ضايعات محصولات کشاورزي اضافه کرد: ارزيابي سيستم و تعيين مقدار دقيق ضايعات محصولات کشاورزي در مراحل پس از برداشت، تعيين زمان مناسب برداشت محصولات کشاورزي، تعيين ارقام مناسب، تعيين ماهيت محصولات کشاورزي از نظر خواص بيولوژيکي و شيميايي، تعيين علل و کنترل آسيبهاي مکانيکي و تدوين استانداردهاي لازم از جمله طرحهاي جامع تحقيقاتي در زمينه کاهش ضايعات و زايدات محصولات کشاورزي است. ميرمجيدي مديريت و ساماندهي زير ساختهاي توليد، توزيع و صادرات محصولات کشاورزي، مديريت منابع انساني و مالي در بخش کشاورزي، تقويت فعاليتهاي آموزشي و ترويجي به منظور انتقال يافتههاي ترويجي، گسترش مجتمعهاي کشت و صنعت و اعطاي تسهيلات را از جمله برنامههاي اجرايي در کاهش ضايعات محصولات کشاورزي برشمرد. مومن، عضو ديگر هيئت علمي موسسه فني و مهندسي کشاورزي کشور نيز در اين همايش علمي تخصصي گفت: سالانه در جهان 4 ميليارد تن موادغذايي توليد ميشود که از اين مقدار حدود 30 تا 50 درصد در اثر روشهاي نامناسب برداشت، حمل و نقل و ذخيرهسازي از بين ميروند. وي با بيان اينکه 1.2 تا 2 ميليارد تن موادغذايي تبديل به ضايعات شده و هرگز در دسترس مصرف کننده قرار نميگيرد گفت: عدم بکارگيري روشهاي مهندسي، فناوريهاي مدرن و محلهاي نگهداري در انبارها از مهمترين مشکلات ضايعات محصولات کشاورزي است. اين محقق از دست رفتن آب، صدمات مکانيکي، تنفس، تغيير رنگ و ارزش غذايي، آلودگي کپکي و حساسيت به گاز اتيلن را دلايل افت کيفي و ضايعات پس از برداشت محصولات کشاورزي در سبزيجات برشمرد. عضو هيئت علمي موسسه فني و مهندسي کشاورزي افزود: از دست رفتن آب، صدمات مکانيکي، نرم شدن بافت، تغيير در ترکيبات شيميايي، کال بودن، آلودگي کپکي و صدمات سرمايي از جمله دلايل افت کيفي و ضايعات پس از برداشت ميوهها است.