تسنيم/ مقايسه گزارش رسمي بانک مرکزي از رشد قيمت ۱۱ گروه غذايي در يک سال منتهي به اجراي برجام با يک سال قبل برجام از تنگتر و کوچکتر شدن سفرههاي مردم با شتاب بيشتر خبر ميدهد.
در حالي دولت از کاهش نرخ تورم و تکرقمي شدن آن در يک سال اخير خبر ميدهد، که نرخ تورم با مقايسه رشد قيمتها در سبدي از 310 قلم کالا و خدمات محاسبه ميشود که بخش زيادي از اين کالاها و خدمات در سبد مصرفي اقشار ضعيف و متوسط قرار ندارد و اگر بخواهيم نرخ تورم را براي مردمي که عمده کالاها و خدمات مصرفي آنها کالاهاي ضروري است، محاسبه کنيم، نرخ تورم بيشتر از اين ارقام خواهد شد.
يکي از دلايلي که بيشتر مردم کاهش نرخ تورم را احساس نميکنند، اين است که قيمت کالاهاي ضروري که مردم بهناچار بايد شبانهروز مصرف کنند، بهويژه اقلام غذايي و خوراکي بسيار بيشتر از نرخ تورم افزايش يافته است.
بانک مرکزي هر هفته گزارشهاي مستندي از تغييرات قيمت 11 گروه کالايي در بخش مواد غذايي و خوراکي شامل لبنيات، تخممرغ، برنج، حبوبات، ميوههاي تازه، سبزيهاي تازه، گوشت قرمز، گوشت مرغ، قند و شکر، چاي و روغن نباتي منتشر ميکند که تصوير شفافي از تأثير قيمتها بر سفرههاي مردم را ميتواند نشان دهد.
اين روزها مصادف شده با سالگرد اجراي برجام که مسئولان دولت بهشکل يکطرفه در انبوه رسانههايي که وکيل الدوله هستند، صرفاً به بيان مثبتات برجام ميپردازند و از گشايشهايي صحبت ميکنند که پس از برجام در اقتصاد کشور و زندگي مردم رخ داده است.
عليرغم افزايش حدود 4برابري درآمد نفت کشور در يک سال پس از برجام، مستند بهگزارشهاي رسمي بانک مرکزي نهتنها گشايشي در سفرههاي مردم رخ نداده است، بلکه آمار افزايش قيمتها نشان ميدهد سفرههاي مردم در يک سال پسابرجام نسبت به يک سال قبل از برجام با شتاب بيشتري کوچکتر شده است.
مقايسه رشد قيمتها در 11 گروه مواد غذايي و خوراکي نشان ميدهد غير از سبزيهاي تازه، قيمت 10 گروه کالايي شامل لبنيات، تخممرغ، برنج، حبوبات، ميوههاي تازه، گوشت قرمز، گوشت مرغ، قند و شکر، چاي و روغن نباتي از 0.1 درصد تا 45.7 درصد در يک سال اخير افزايش يافته است.
بين 10 گروه غذايي که در يک سال اخير گران شدهاند، تنها 3 گروه لبنيات، تخممرغ و حبوبات کمتر از يک سال قبل برجام رشد قيمت داشتهاند، قيمت 7 گروه غذايي ديگر شامل برنج، ميوههاي تازه، گوشت قرمز، گوشت مرغ، قندوشکر، چاي و روغن نباتي نهتنها در يک سال پسابرجام افزايش داشته، بلکه افزايش قيمت آنها از يک سال قبل از برجام هم بيشتر بوده است.
شتاب گرفتن رشد قيمت برنج، ميوههاي تازه، گوشت قرمز، گوشت مرغ، قندوشکر، چاي و روغن نباتي در يک سال پسابرجام نشان ميدهد که برجام نهتنها گشايشي در سفرههاي مردم ايجاد نکرده بلکه وضعيت سفرهها از قبل برجام بهمراتب بدتر شده است.
بر اساس گزارش بانک مرکزي، رشد قيمت لبنيات، تخممرغ و حبوبات در يک سال منتهي به پسابرجام بهترتيب 7.1 درصد، 0.1 درصد و 22.5 درصد بوده است، در حالي که اين نرخها در يک سال قبل از برجام بهترتيب 8.2 درصد، 17.3 درصد و 27.5 درصد بوده است.
همچنين در يک سال منتهي به پسابرجام قيمت برنج 45.7 درصد، ميوههاي تازه 2.3 درصد، گوشت قرمز 15.7 درصد، گوشت مرغ 30.4 درصد، قندوشکر 30.7 درصد، چاي 16.3 درصد و روغن نباتي 8.2 درصد افزايش داشته است که از رشد قيمت اين اقلام در قبل از برجام بيشتر است. رشد قيمت اين 7 گروه کالايي در يک سال قبل از برجام برنج 4.7 درصد، ميوههاي تازه 8ــ درصد، گوشت قرمز 10.1 درصد، گوشت مرغ 13.2ــ درصد، قندوشکر 12.6 درصد، چاي 5.3 درصد و روغن نباتي 0.4 درصد بوده است.
در ادامه نمودار رشد قيمت 11 گروه مواد غذايي قبل و پس از برجام را ببينيد.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد