"تیلاپیا" چند نفر را بیکار میکند؟
تسنيم/ عضو هيات مديره شرکت آبزي اکسير با بيان اينکه واردات هر تن تيلاپيا معادل توليد ۴تن قزل آلاست، گفت: با هر تن واردات يک نفر به صورت مستقيم بيکار و ۶نفر به صورت غير مستقيم و با محاسبه وابسته هاي کار در مجموع ۲۰ نفر بيکار ميشوند. به گزارش خبرگزاري تسنيم، ارزش بالاي غذايي آبزيان به دليل داشتن اسيدهاي چرب امگا3 و امگا6، موجب شده تا همواره کارشناسان بر گنجاندن ماهي و ديگر آبزيان در سبد غذايي خانوار تاکيد کنند. مصرف آبزيان به ميزان دو وعده غذايي در هر هفته، توصيهاي است که در اغلب برنامههاي غذايي ارائهشده از سوي کارشناسان تغذيه ديده ميشود. در همين ميان بارها اين خبر را شنيده ايد که تيلاپياهاي وارداتي از چين در شرايط غيربهداشتي پرورش داده ميشود، با آب فاضلاب و کود تغذيه ميشود، با هورمون بزرگ ميشود و تحت تأثير آنتيبيوتيکهاي متعدد قرار دارند و مصرف آن به مردم توصيه نمي شود. وجود استخوان يا همان تيغ در لابهلاي گوشت برخي ماهيان موجب شده گروهي از مصرفکنندگان علاقه کمتري به مصرف ماهي نشان دهند؛ تيلاپيا از جمله ماهياني است که بخوبي فيله ميشود و گوشتش تيغ ندارد. اما در مقايسه با بسياري از ماهيهاي پرورشي و دريايي پرطرفدار در ايران مثل قزل آلا يا ماهي سفيد، فاقد آن طعم و مزهاي است که از ماهي انتظار ميرود، بيتيغي فيله آن و همينطور نزديکي مزه آن به مزه گوشت مرغ موجب شده تا از بازار خوبي در ايران برخوردار باشد. اما به راستي ارزش غذايي اين ماهي چگونه است؟ بالا بودن چربي امگا6 نسبت به امگا3 در اين ماهي تا چه اندازه براي بدن مضر است؟ در همين راستا پرونده اي به نام «ماهي ضامن سلامتي يا بيماري» را آغاز و به بررسي موضوعات و ابعاد مختلف رواج اين ماهي در بازار خواهيم پرداخت. در شماره اول به سراغ عمار صالحي فارساني، عضو هيات مديره شرکت آبزي اکسير کوثر رفتيم و در جريان جزئيات پرورش اين ماهي و جايگزيني ماهي قزل آلا شديم. *از بين رفتن قزل آلا با واردات تيلاپيا عمار صالحي فارساني، عضو هيات مديره شرکت آبزي اکسير کوثر درباره توليد ماهي قزل آلا گفت: توليد اين ماهي حدود25سال است که به صورت جدي در کشور آغاز شده است. وي با بيان اينکه سرمايه گذاري هاي زيادي در اين صنعت انجام شده است بيان کرد: حدود 100 هزار نفر در اين صنعت مشغول کار هستند. ماهي قزل آلاي رنگين کمان جز خانواده آزاد ماهي ها است. يکي از با کيفيت ترين ماهي هاي تجاري دنيا محسوب مي شود. صالحي فارساني گفت: نزديک ترين ماهي به اين ماهي، ماهي آزاد خزر و قزل آلاي خال قرمز است و ماهي سالمون قرمز نيز هم رده اين ماهي است. *امگا6تيلاپيا از امگا3بيشتر است وي با بيان اينکه ارزش غذايي اين ماهي ها از سايرماهي ها مانند تيلاپيا بيشتر است ادامه داد: اين ماهي سرشار از امگا 3 است. اين خانواده و اين ماهي حدود 80 درصد در چشمه پرورش داده مي شود و بايد کيفيت بالايي داشته باشد. بسياري از چشمه هاي کشور قابليت پرورش قزل آلا را دارند. فارساني بيان کرد: در چند سال اخير تهديد هايي انجام شده است.در همين راستا اين صنعت دچار فراز و نشيب شد. ازجمله با واردات تخم چشم زده ماهي قزل آلا از کشورهاي مختلف باعث آسيب ديدن مولد ها شدند. وي در بيان مزاياي ماهي قزل آلا گفت: هيچ بيماري از ماهي به انسان قابل سرايت نيست. در ابتدا با واردات تخم ماهي چشم زده مولدهاي اين صنعت را از بين بردند و در همين راستا توليد قزل آلا کاهش يافت. در سال 90 با توليد 140 هزار تن قزل آلا رتبه اول دنيا را در آب هاي داخلي داشتيم. عضو هيات مديره شرکت آبزي اکسير کوثر ادامه داد: بعد از اين اتفاق توليد به 100 هزار تن کاهش يافت و در اين ميان تعدادي از دلالان با بهانه اينکه قزل آلا کم شده و احتمال افزايش قيمت دارد از ماهي هاي چيني استفاده کردند. وي بيان کرد: در همين راستا ماهي تيلاپيا را از چين وارد کشور کردند، ترکيب اسيد هاي چرب اين ماهي به اين شکل است که امگا6 بدن اين ماهي گاهي تا 15 برابر از امگا 3 اين ماهي بيشتر است. آنچه که براي بدن انسان مناسب است امگا 3است. بدن قادر به تفکيک امگا6 از امگا3نيست. *ماهي تيلاپيا ارزش غذايي پاييني دارد صالحي فارساني با بيان اينکه ارزش غذايي ماهي تيلاپيا بسيار پايين است گفت: از آنجايي که اين ماهي يک ماهي مقاوم است قابليت پرورش در آبهاي آلوده به فلزات سنگين و فاضلاب را دارد. اکنون مشخص نيست که ماهي هايي که از چين وارد مي شود در کدام آب پرورش يافته است. عضو هيات مديره شرکت آبزي اکسيربيان کرد: از آنجايي که اين ماهي به صورت فيله وارد مي شود ميزان تمايل افراد به استفاده از آن بيشتر است. در حال حاضر براي ماهي قزل آلا و سالمون نيز فيله وجود دارد اما تبليغات براي اين ماهي ها زياد نيست.دلالان ماهي هاي تيلاپيا را در فروشگاه هاي زنجيره اي توزيع مي کنند در حالي که توليد کننده داخلي با کمترين امکانات توليد دارد و همواره دچار مشکل است. وي با بيان اينکه در سال اقتصاد مقاومتي تيلاپيا جايگزين قزل آلا شده است گفت: ماهي تيلاپيا در بسياري از کشورهاي آسيا، آفريقا و ايالاتمتحده پرورش مييابد. اين ماهي نسبت به ساير ماهيها قيمت پاييني دارد و به سبب سهولت مصرف، طرفداران بسياري دارد. تيلاپيا ميزان بالايي امگا 6 دارد. اسيد چرب اين ماهي خطراتي مانند اختلالات مغزي را به دنبال دارد و درواقع در اين نوع ماهي ميزان اسيد چرب امگا 3 از امگا 6 بسيار کمتر است. *بيکاري 6نفر به ازاي واردات هر تن ماهي عضو هيات مديره شرکت آبزي اکسير با بيان اينکه واردات هر تن تيلاپيا معادل توليد 4تن قزل آلاست گفت: با هر تن واردات يک نفر به صورت مستقيم بيکار و 6نفر به صورت غير مستقيم و با محاسبه وابسته هاي کار در مجموع 20 نفر بيکاري مي شوند. در حال حاضر قيمت تيلاپيا پايين است اما زماني که توليد کننده ورشکست مي شود، تيلاپيا به قيمت بيشتري ارائه مي شود. وي با بيان اينکه سياست هاي اقتصاد مقاومتي تأکيد بر پرورش ماهي در قفس براي رسيدن به خودکفايي در توليد داخل دارد گفت: در حال حاضر سياست دولت هم توليد قزل آلا در آب هاي داخلي است. در حال حاضر توليد افزايش يافته است اما به همان نسبت ميزان واردات افزايش يافته است و همين موضوع باعث نابودي اين صنعت شده است. صالحي فارساني بيان کرد: سود ناشي از اين واردات بر جيب عده اي خاص مي رود. توليد کنندگان ايراني توان فراوري ندارند. قزل آلا در داخل کشور با يک پنجم قيمت جهاني به فروش مي رسد. ايران 6برابر کشور فرانسه توليد قزل آلا دارد. وي با بيان اينکه صادرات ماهي قزل آلا به کشورهاي ديگر بسيار زياد است گفت: روسيه و امارات و آذربايجان مشتريان قزل آلاي ايراني هستند. در سال جاري کمتر از 1000 تن صادرات داشتيم و ضرورت دارد که اين ميزان افزايش يابد. اما در تيلاپيا نزديک به 20 هزار تن واردات داشتيم. با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد