مهمترین صادرات غیرنفتی پس از انقلاب
باشگاه خبرنگاران/ عضو هيات مديره و قائم مقام دبير کل خانه صنعت معدن و تجارت گفت: صنايع غذايي همچون شيريني و شکلات با کيفيت جهاني محصولات خود را به بازارهاي بين المللي عرضه مي کنند. آرمان خالقي اظهار کرد: در صنعت غذا چند مشکل عمده وجود دارد. صنعت غذايي از مزرعه تا سفره مردم امتداد دارد بنابراين بايد تمام مراحل فرآوري، برداشت و انبارداري به صورت دقيق مورد سنجش و ارزيابي قرار گيرد تا کمترين آلودگي و ضايعات را داشته باشد. وي افزود: از آنجايي که شرکت هاي صادراتي تنها مي توانند آخرين حلقه زنجيره را درست کنند توانايي تغيير چنداني در کل زنجيره را ندارند و اين امر موجب مي شود تا صادرکنندگان ما در بازارهاي جهاني به دليل عدم رعايت استاندارد براي توليد محصولات غذايي نتوانند آنطور که پتانسيل کشور ايجاب مي کند، در زمينه توسعه صادرات محصولات غذايي پيشرفت کنند. خالقي تصريح کرد: محصولات کشاورزي همچون پسته و خرما مي توانند به راحتي در دنيا مقام اول را داشته باشند اما نرسيدن به استانداردهاي جهاني مشکلي است که هميشه صادرکنندگان ايراني را آزار داده است. عضو هيات مديره و قائم مقام دبير کل خانه صنعت معدن و تجارت ايران اضافه کرد: پس از انقلاب اسلامي بخش خصوصي ورود گسترده و خوبي در حوزه صنايع غذايي داشت و کارهاي بزرگي در اين بخش صورت گرفت تا حدي که بايد گفت در بسياري از مواقع وزارت جهاد کشاورزي از کشاورزان عقب مانده است. وي گفت: کارخانههاي شير قبل از انقلاب فقط چند کارخانه محدود بود که مي توانستند شير پاستوريزه در ابعاد کوچک توليد کنند اما پس از انقلاب اسلامي با رشد بيش از دو برابري جمعيت، فرهنگ مصرف و ذائقه مردم به تدريج تغيير کرد و مردم از مصرف لبنيات سنتي و نان سنتي به سمت مصرف لبنيات صنعتي و بهداشتي و نان هاي صنعتي پيش رفتند. خالقي افزود: در قبل از انقلاب، توليد پنير ميزان ناچيزي بود و عمده پنير مصرفي از کشورهاي خارجي وارد مي شد اما پس از انقلاب اسلامي تأمين محصولات سالم غذايي با درنظر گرفتن استانداردهاي جهاني در کشور بالا گرفت و اکنون شاهديم که صنايع قدرتمندي در حوزه صنايع غذايي در کشور شکل گرفته است تا جايي که برخي از اين کارخانجات محصولات خود را به کشورهاي مختلف دنيا صادر مي کنند. قائم مقام دبير کل خانه صنعت معدن و تجارت ايران گفت: به جرأت مي توان گفت صنايعي همچون شيريني و شکلات جزء بهترين صنايع غذايي کشور هستند و در حد کيفيت جهاني محصولات خود را به بازارهاي بين المللي عرضه مي کنند. وي تصريح کرد: در توليد آبميوه و کنستانتره پس از انقلاب اسلامي شاهد پيشرفت هاي شگرفي بوديم و نه تنها توليد و مصرف اين نوع محصولات در چهار دهه اخير در کشور چندين برابر افزايش يافت بلکه توانستيم آبميوه هايي با کيفيت ايراني را به خارج از مرزهاي ايران صادر کنيم. خالقي تاکيد کرد: يکي از مشکلات مهم در زمينه توليد آبميوه و کنستانتره، کيفيت ميوه است زيرا به دليل استفاده از سموم و کودهاي نامناسب در حوزه کشاورزي و باغداري برخي از کشورهاي جهان استانداردهاي ايران را براي توليد آبميوه قابل قبول نميدانند و همين موضوع موجب شده تا صادرات در حوزه آبميوه و کنستانتره نتواند توسعه بالايي داشته باشد. وي گفت: از طرف ديگر ما در صنعت بسته بندي مشکلات جدي داريم و در محصولات استراتژيک کشور يعني پسته، خرما و زعفران پيشرفت هاي زيادي در حوزه بسته بندي صورت نگرفته است. خالقي تاکيد کرد: هرچند شاهديم پس از انقلاب اسلامي ميزان توسعه زمينهاي زير کشت براي اين سه محصول چندين برابر شده است اما در حوزه فرآوري با وجود شکل گيري برندهاي مطرح هنوز نتوانسته ايم به جايگاه موردنظر کشور در حوزه صادرات پسته، خرما و زعفران دست يابيم تا جايي که برخي کشورها همچون اسپانيا محصولات ما را به صورت فله اي خريداري کرده و با بسته بندي مناسب با برند خود به بازارهاي جهاني عرضه مي کنند. عضو هيات مديره خانه صنعت معدن و تجارت ايران اظهار کرد: در سالهاي اخير حتي شاهد بوديم پسته و زعفران ايراني در خارج از مرزهاي ايران و در کشورهايي همچون هند، چين، افغانستان کاشته شد و تحت نام زعفران ايراني به کشورهاي ديگر صادر شد و اين امر مي تواند در بلندمدت به ديدگاه کيفي محصولات ايراني در سطح جهاني آسيب وارد کند.