افزایش ۵۰ هزارتومانی قیمت گوشت قرمز
خبرآنلاين/ طي ۶ سال گذشته جهش قيمت گوشت به دلايل مختلف از جمله افزايش نرخ ارز و به تبع آن تورم صادراتي، سهم گوشت قرمز را در سبد خريد خانوارهاي متوسط و ضعيف کشور به شدت کاهش داد. قيمت گوشت قرمز سال گذشته رکوردهاي عجيبي را به ثبت رساند. ثبت اين رکوردها در کنار کاهش عرضه در واحدهاي صنفي در حال تبديل شدن به بحراني بزرگ بود. اما دولت در کنار نظارت بر کشتارگاهها و مقابله با احتکار اين کالاي حساس در سبد خانوارها واردات دام زنده و در کنار آن آغاز عرضه گوشت در ميادين ميوه و تره بار به قيمت ارز دولتي و همچنين عرضه ان از طريق فروشگاههاي اينترنتي توانست بر اين بحران غلبه کرده و پاسخ تقاضاي گوشت در بازارهاي داخلي را بدهد. يکي ديگر از عوامل اين موضوع افزايش صادرات براي کسب سود ارزي بالاتر بود. ممنوعيت صادرات طي برهههايي از زمان نيز تورم صادراتي کالا در بازارها را کنترل کرد اما قاچاق دام زنده و گوشت همچنان به کمبود اين کالا در کشور دامن مي زند. طي فصل بهار نوسان قيمت گوشت از نرخ ۸۶۷.۳۱۸ ريال تا ۸۷۷.۷۲۷ ريال بود. اين نوسان هزار توماني در حالي طي ۳ ماه گذشته به ثبت رسيد که بررسي روند رشد قيمت گوشت قرمز در بازارها طي سالهاي گذشته نشان از افزايش قيمت بيش از ۱۰۰ درصد دارد. بررسيها نشان ميدهد، قيمت گوشت قرمز اعم از گوسفند و گاو سال پيش (۹۷) نسبت به اسفند سال ۹۶ حداقل ۱۲۰ درصد رشد داشته است. براساس آخرين نرخنامه سازمان ميادين ميوه و تره بار که روزهاي پاياني ماه گذشته منتشر شد گوشت تازه چرخ کرده مخلوط در ميادين با قيمت هر کيلوگرم ۶۸ هزار تومان عرضه ميشود، ضمن اينکه هر کيلوگرم گوساله خورشتي ۹۲۴۰۰ تومان و گوسفندي خورشتي ۱۱۲۶۰۰ تومان نرخگذاري شده است. بنابر اين گزارش، هر کيلوگرم ران تازه گوساله ۹۲ هزار تومان، سر دست تازه گوساله ۸۹ هزار تومان، ران تازه گوسفندي ۱۱۱۸۰۰ تومان و سر دست تازه گوسفندي ۹۶ هزار تومان در ميادين به فروش ميرسد، ضمن اينکه هر کيلوگرم راسته پاک کرده گوساله ۹۹۸۰۰ تومان، فيله پاک کرده گوساله ۱۱۰ هزار تومان، ماهيچه تازه گوساله ۹۲ هزار تومان و راسته با استخوان گوسفندي ۹۲۹۰۰ تومان عرضه ميشود. بنابر گزارشهاي وزارت جهاد کشاورزي سرانه مصرف روزانه پروتئين حيواني براي هر ايراني با احتساب محصولات شيلاتي و گوشت وارداتي، ۳۶ گرم و بدون در نظر گرفتن محصولات شيلاتي، ۲۹.۵ گرم است. اين در حالي است که سرانه مصرف گوشت قرمز براي هر ايراني طي يکسال بين ۱۰ تا ۱۲ کيلوگرم است اما سازمان جهاني خواربار و کشاورزي (فائو) در دسامبر ۲۰۱۲ سرانه مصرف گوشت (قرمز و سفيد) در جهان را ۴۱ کيلوگرم اعلام کرد. اما ايرانيها بخصوص طي سال گذشته و همزمان با افزايش قيمت تمام کالاهاي اساسي کمتر از ۱۲ کيلوگرم گوشت مصرف کرده اند. طبق آمار فائو ايران از لحاظ مصرف گوشت بين ۱۹۶ کشور جهان در رتبه ۹۸ قرار دارد.