فارس/ اسحاق جهانگيري گفت: مردم بايد بدانند بازار سرمايه ريسک پذير است؛ مردم براي فعاليت در بازار سرمايه با کارشناسان مشورت کنند.
اسحاق جهانگيري معاون اول رئيس جمهور در جلسه ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي، نقش بازار سرمايه را در مردمي کردن اقتصاد پراهميت و اساسي دانست و گفت: حضور و فعاليت مردم در بازار سرمايه به معناي اين است که افراد صاحب و مالک سهم کارخانجات بزرگ کشور مي شوند.
جهانگيري با اشاره به گزارش رييس سازمان بورس و اوراق بهادار مبني بر اينکه در حال حاضر ۱۳ ميليون نفر داراي کد معاملاتي هستند و در بازار سرمايه فعاليت مي کنند، از دست اندرکاران سازمان بورس قدرداني کرد و افزود: شاخص هاي موجود نظير تأمين مالي، شاخص کل بورس، ارزش معاملات و تعداد کدهاي معاملاتي فعال نشان مي دهد که بازار سرمايه کشور بزرگ شده و عمق پيدا کرده است.
معاون اول رييس جمهور با تأکيد بر اينکه بازار سرمايه همواره و به خصوص در شرايط کنوني از اهميت فراواني براي کشور برخوردار است، گفت: بازار سرمايه براي همه دولت ها و حکومت ها با اهداف مختلفي که دارند اهميت دارد و يکي از مهمترين اهداف آن شفاف سازي اقتصاد است.
جهانگيري با تأکيد بر اينکه بازار سرمايه نقش مهم و اساسي در شفاف سازي اقتصاد ايفا مي کند، افزود: عملکرد شرکت هايي که سهام خود را در بازار سرمايه عرضه مي کنند تا حد زيادي بايد شفاف باشد و عملکرد آنها زير نظر سرمايه گذاران و کارشناسان اقتصادي خواهد بود و اين براي هر اقتصاد و به خصوص اقتصاد کشور ما اهميت دو چندان دارد.
معاون اول رييس جمهور آزادسازي سهام عدالت و امکان خريد و فروش آن در بورس را يکي از بزرگترين طرح هاي اقتصادي و اجتماعي کشور پس از انقلاب اسلامي برشمرد و خاطرنشان کرد: حدود ۵۰ ميليون نفر از مردم کشور در قالب طرح سهام عدالت، سهام دار کارخانجات مهم دولتي شده اند و امروز ارزش سهام آنها از رشد قابل قبولي برخوردار شده است به گونه اي که در حال حاضر ارزش سهام ۵۰۰ هزار توماني بين ۷ تا ۸ ميليون تومان و ارزش سهام يک ميليون توماني بين ۱۵ تا ۱۶ ميليون است.
جهانگيري با اشاره به امکان مديريت مستقيم و غيرمستقيم سهام عدالت توسط دارندگان اين سهام گفت: البته دولت به مردم توصيه مي کند که سهام خود را نفروشند چرا که ارزش آن افزايش پيدا خواهد کرد. البته شرايط براي کساني که واقعا به پول آن نياز دارند مهيا است تا بتوانند سهام خود را در بورس بفروش برسانند.
معاون اول رييس جمهور همچنين با اشاره به توافقات صورت گرفته براي پذيرش سهام عدالت به عنوان وثيقه و اعطاي کارت اعتباري به دارندگان سهام عدالت تصريح کرد: با اجراي اين طرح اين امکان فراهم مي شود که سهام عدالت به عنوان وثيقه پذيرفته شود و افراد بتوانند با دريافت کارت اعتباري، بخشي از نيازهاي خود را برطرف کنند.
جهانگيري همچنين با اشاره به طرح موضوع شرکت هاي سرمايه گذاري استاني در جلسه هيئت دولت اظهار داشت: اين موضوع در دست بررسي است و در خصوص ساز و کار آن به نحوي تصميم گيري خواهد شد که مصلحت سهام داران و مردم مد نظر باشد.
معاون اول رييس جمهور افزايش چشمگير حضور و فعاليت مردم در بازار سرمايه را از مهمترين اتفاقات اقتصادي دانست و با اشاره به امکان خريد و فروش سهام عدالت در بورس گفت: با اجراي طرح آزادسازي سهام عدالت و امکان خريد و فروش آن، بخش مهمي از يکي از اهداف اصلي اقتصاد مقاومتي براي مردمي کردن اقتصاد محقق شده است.
فروش موفقيت آميز حدود ده هزار ميليارد تومان اوراق مالي دولت با نرخ سود ۱۵ درصد
جهانگيري همچنين با اشاره به افزايش برنامه هاي تأمين مالي در بازار سرمايه گفت: البته اقتصاد ايران اقتصادي بزرگ است و بايد تأمين مالي از طريق بازار سرمايه بيش از ميزان فعلي باشد و در اين زمينه بخش خصوصي و شرکت هاي بزرگ عمومي نيز بايد فعاليت گسترده تري داشته باشند چرا که بهترين محل براي تأمين مالي آنها بازار سرمايه است.
معاون اول رييس جمهور با بيان اينکه روز گذشته فروش موفقيت آميز حدود ده هزار ميليارد تومان اوراق مالي دولت با نرخ سود ۱۵ درصد انجام شد که البته بيش از ۱۸ هزار ميليارد تومان تقاضا براي آن وجود داشت، به برنامه سال گذشته دولت براي فروش اوراق مشارکت اشاره و خاطرنشان کرد: سال گذشته با وجود آنکه نرخ سود فروش اوراق مشارکت ۲۰ درصد بود اما به اندازه امسال استقبال نشد و اين افتخار بزرگي است که نرخ سود بانکي در کشور به سمت منطقي شدن در حال حرکت است.
جهانگيري با تأکيد بر اهميت بازار سرمايه براي تأمين مالي طرح ها و پروژه هاي مختلف اظهار داشت: اقتصاددانان کشور اين موضوع را مورد توجه قرار دهند. حدود 10 سال است که نرخ رشد سرمايه گذاري کشور منفي بوده و اين براي آينده اقتصاد ايران مشکل بزرگي است. بايد براي فعالان بازار سرمايه و بخش خصوصي انگيزه ايجاد کنيم تا با استفاده از بازار سرمايه، تأمين مالي و نسبت به سرمايه گذاري اقدام کنند.
معاون اول رييس جمهور با اشاره به دستور رييس جمهور مبني بر عرضه و فروش سهام شرکت ها در بازار سرمايه گفت: سهام شرکتهاي دولتي با مسئوليت وزارت امور اقتصادي و دارايي در بازار سرمايه عرضه شده و مي شود و امروز که تقاضا براي خريد سهام شرکت ها از سوي مردم رو به افزايش است، هيچ فرصتي براي شرکت هاي بزرگ و نهادهاي عمومي بهتر از شرايط فعلي نيست.
جهانگيري افزود: با دستور و مجوزي که مقام معظم رهبري دادند، حتي نهادهاي نظامي نيز مي توانند سهام شرکت ها و بنگاه هاي زيرمجموعه خود که فعاليت هاي غيرنظامي دارند را در بازار سرمايه عرضه کنند.
معاون اول رييس جمهور با اشاره به ادغام هفت بانک و موسسه اعتباري وابسته به نيروهاي مسلح در بانک سپه تصريح کرد: خوشبختانه اتفاق مهمي در اين زمينه رخ داده و نهادهاي نظامي از فعاليت هاي بانکداري کناره گيري کرده اند و شاهد ادغام بانک هاي متعلق به اين نهادها در بانک سپه هستيم.
جهانگيري از بازار سرمايه و مشارکت فعال مردم براي حضور در اين بازار به عنوان فرصتي بزرگ براي اقتصاد کشور ياد کرد و گفت: بايد از اعتماد مردم به بازار سرمايه حراست و حفاظت شود البته مردم بايد بدانند که بازار سرمايه ريسک پذير است و حتماً بايد براي فعاليت در اين بازار با کارشناسان مشورت کنند.
معاون اول رييس جمهور همچنين با اشاره به مصوبه جديد شوراي عالي اقتصادي سران سه قوه در خصوص واگذاري سهام شرکت ها در بورس افزود: بر اساس اين مصوبه شرکت هايي که در سال 99 موفق به عرضه سهام خود در بازار سرمايه شوند، سازمان امور مالياتي کشور تنها ماليات يک سال آنها را محاسبه مي کند و به ماليات ساليان گذشته آنها ورود نخواهدکرد.
جهانگيري در ادامه اين جلسه با اشاره به گزارش ارائه شده از سوي رييس سازمان شيلات ايران در خصوص طرح توسعه پرورش ماهي در دريا و اهداف و مزاياي اين طرح گفت: طرح توسعه پرورش ماهي در قفس از هر نظر مورد حمايت دستگاه هاي اقتصادي دولت است و وزارت جهاد کشاورزي نيز با جديت اين موضوع را در دست پيگيري دارد.
وي طرح تدوين شده سازمان شيلات براي توسعه پرورش ماهي در قفس را از طرح هاي مهم اقتصاد مقاومتي توصيف کرد و گفت: در سال هاي نخست شروع اجراي اين طرح، دولت در حد توان خود از آن حمايت خواهد کرد و لازم است که ستادي در وزارت جهاد کشاورزي مسئوليت پيگيري اين طرح را عهده دار شود و وزارت صنعت، معدن و تجارت نيز براي ساخت تجهيزات مورد نياز صنعت پرورش ماهي در قفس در داخل کشور برنامه ريزي کند و پيگيري هاي لازم را براي تأمين نيازهاي مرتبط با اين صنعت را انجام دهد.
معاون اول رييس جمهور با اشاره به وجود سواحل طولاني در شمال و جنوب کشور گفت: سواحل کشور در شمال و جنوب از نعمت هاي بزرگي است که خداوند به کشور به ما عطا کرده که مي توانند نقش بسيار موثري در روند توسعه کشور داشته باشند اما متأسفانه آن طور که بايد مورد استفاده قرار نگرفته و مناطق اطراف اين سواحل نظير سواحل مکران معمولاً به عنوان مناطق محروم محسوب مي شوند.
جهانگيري با تأکيد بر اينکه بايد براي اقتصاد دريا محور کاري جدي در کشور انجام شود گفت: براي توسعه اقتصاد دريامحور بخش خصوصي، سازمان برنامه و بودجه، وزارتخانه هاي اقتصاد و صمت و همه دستگاه هاي مرتبط بايد بسيج شوند چرا که با فعال شدن اقتصاد دريا محور هزاران فرصت شغلي در صنايع و خدمات مرتبط با آن راه اندازي خواهد شد.
معاون اول رييس جمهور با تأکيد بر اينکه توانايي صنعتي کشور بسيار فراتر از ميزان فعلي است، گفت: سازمان برنامه و بودجه بايد موضوع ساخت داخل و تأمين نيازهاي طرح توسعه پرورش ماهي در قفس را از معاونت علمي و فناوري رييس جمهور و وزارت صنعت معدن و تجارت پيگيري کند.
جهانگيري با اشاره به اعلام آمادگي صندوق توسعه ملي براي اعطاي تسهيلات ريالي و ارزي براي طرح توسعه پرورش ماهي در قفس، از رييس اين صندوق خواست زمان باز پرداخت اين تسهيلات را طولاني تر در نظر بگيرند و دوره تنفس مناسب نيز براي بازپرداخت اين تسهيلات لحاظ کنند.
معاون اول رييس جمهور افزود: اگر سياست ها و برنامه هاي مناسبي براي توسعه صنعت پرورش ماهي در قفس بکار گرفته شود و دولت نيز از اين طرح حمايت کند، با توجه به بازدهي مناسب و بازگشت سرمايه، اين طرح به زودي جايگاه خود را پيدا خواهد کرد و روندي رو به رشد در پيش خواهد داشت و در مدت زمان کوتاهي از حمايت دولت بي نياز خواهد شد.
گزارشي از وضعيت بازار سرمايه و عملکرد پروژه هاي اقتصاد مقاومتي
در اين جلسه که وزراي ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي، جهاد کشاورزي، نفت، امور اقتصادي و دارايي، فرهنگ و ارشاد اسلامي، رييس سازمان برنامه و بودجه، رييس سازمان امور اداري و استخدامي، معاون رييس جمهور در امور زنان و خانواده، فرمانده قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا، رييس اتاق بازرگاني ايران و رييس هيئت عامل صندوق توسعه ملي نيز حضور داشتند، رييس سازمان بورس و اوراق بهادار گزارشي از وضعيت بازار سرمايه و عملکرد پروژه هاي اقتصاد مقاومتي مرتبط با اين سازمان ارائه کرد.
رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در اين گزارش به تشريح مسير پيش روي اين سازمان پرداخت و گفت: ارتقاء اثربخشي و کارآيي نظام نظارتي سازمان بورس، بهبود نقد شوندگي در بازار سرمايه، بين المللي شدن بازار سرمايه و حضور در بازارهاي بين المللي، توسعه کمي و کيفي ابزارها و نهادهاي مالي در کنار بهبود نقش ارکان بازار سرمايه، ارتقاء بهره وري سرمايه هاي سازماني و توسعه آموزش و فرهنگ سرمايه گذاري و بهبود نظام اطلاع رساني در بازار سرمايه از جمله اهدافي است که سازمان بورس دنبال مي کند.
وي همچنين گزارشي از نقش بازار سرمايه در تأمين مالي، ارزش بازار سرمايه، ارزش معاملات، شاخص کل، تعداد نهادهاي مالي فعال و تعداد کدهاي معاملاتي در اين بازار ارائه کرد و افزود: ارتقاء شفافيت در انتشار اطلاعات شرکت هاي فعال در بازار سرمايه از جمله دستاوردهاي اخير است به گونه اي که با پيگيري هاي سازمان بورس و اصلاحات صورت گرفته تأخير در انتشار اطلاعات شرکت ها از چند روز به نصف روز کاهش يافته است.
رييس سازمان شيلات ايران نيز در اين نشست گزارشي از طرح توسعه پرورش ماهي در دريا و اهداف و مزاياي اين طرح ارائه کرد و گفت: اشتغالزايي در جوامع محلي به ويژه جامعه صيادي، بهره برداري از ظرفيت جزاير براي افزايش توليد ناخالص ملي، بهره برداري از منابع آب شور و لب شور با توجه به محدوديت منابع آب شيرين، دستيابي به توليد ۲۰۰ هزارتن تا پايان برنامه ششم و ۴۰۰ هزارتن در افق ۱۴۰۴ و بهره برداري از پهنه هاي دريايي و استفاده کمتر از اراضي خشکي به ويژه در شمال کشور از جمله اهداف اين طرح محسوب مي شود.
وي گزارشي از ظرفيت آب هاي درياي خزر و خليج فارس و درياي عمان در طرح توسعه پرورش ماهي در قفس ارائه کرد و افزود: ظرفيت آب هاي درياي خزر يک ميليون تن و خليج فارس و درياي عمان ۳.۶ ميليون تن است.
رييس سازمان شيلات ايران همچنين ضمن ارائه گزارشي از وضعيت موجود توليد آبزيان کشور و تراز تجاري سازمان شيلات در سال هاي برنامه، برخي مشکلات و چالش هاي پيش روي اجراي اين طرح را مطرح کرد.
در ادامه اين جلسه يکي از توليدکنندگان بخش خصوصي فعال در حوزه آبزي پروري و پرورش ماهي در قفس نيز گزارشي از طرح ها و برنامه هاي در دست اجراي خود ارائه کرد و ضمن تشريح برخي مسايل و مشکلات پيش رو، خواستار حمايت دولت از اين صنعت نوين شد.
بازار