همگردي/ هميشه حضور در کنار جاذبه هاي طبيعي دنيا از حال و هواي خاصي برخوردار بوده و در ميان آن ها غارهاي تاريک و نسبتا مخوفي که در اثر گذر زمان و فرسايشي ساليانه تشکيل شده اند، داراي جايگاه و اهميت فراواني خصوصا براي زمين شناسان و محققان هستند. خوشبختانه، ما در ايران داراي غارهاي متعددي هستيم که از حيث اعتبار و محبوبيت نه تنها در ايران بلکه در کل جهان نيز کاملا شناخته شده و مشهور هستند. يکي از اين غارها که در سال 1391 خورشيدي پيدا شد و آنطور که مي گويند از جمله بزرگترين تالارهاي غار کشورمان است، غار پشوم يزد بوده که برخلاف تازگي و جذابيت هاي نهفته شده در خود همچنان گمنام باقي مانده و کمتر توريست و گردشگري در سفر به شهر يزد از آن بازديد بعمل آورده است. به همين خاطر، ما قصد داريم تا در اين مطلب کمي بيشتر در خصوص مخوف ترين غار ايران صحبت کنيم و اطلاعات ميداني شما در خصوص غار پشوم را بيش از پيش ارتقا دهيم.
کمي با شهر يزد
يکي از توريستي ترين شهرهاي ايران، شهر قنوت و قنات و قناعت يعني شهر کويري يزد است. قدمت اين شهر زيبا و فوق العاده جذاب مربوط به سده پنجم ميلادي مي شود و تاکنون مورخان و گردشگران به نامي در خصوص اهميت و جاذبه هاي تاريخي و ديدني شهز يزد در نوشته هاي خود صحبت کرده اند که از جمله آن ها بايستي به جهانگردي معروف به نام مارکوپولو اشاره کرد که در خاطرات خود از سفر به شهر يزد ياد کرده است. يزد که مشهور به شهر بادگيرها بوده، درست در بخش مياني ايران و در بين اقليمي کاملا خشک و بياباني جاي دارد و ارتفاع آن از سطح دريا نزديک به 1200 متر تخمين زده شده است. مساحت اين شهر آجري ايران حدودا 180 کيلومترمربع بوده و با توجه به پيشينه تاريخي اصلا نبايد تعجب کرد که هر روز يک جاذبه طبيعي جديد همچون مخوف ترين غار ايران در آن کشف شود.
معرفي غار پشوم يزد
نام غار پشوم يزد را بايد به عنوان يک جاذبه طبيعي جديد به فهرست تمام ديدني هاي بکر يزد اضافه کنيم. اين غار براي نخستين بار از سوي شخصي به اسم فتحعلي حيدري کشف شد. آقاي حيدري در ابتدا با پيدا کردن دهانه يک غار گمنام در حوالي شهر مهريز که بصورت عمودي قرار داشت، اقدام به حفاري شخصي نمود و آنطور که گزارش شده، در حدود 50 متر نيز توانست به داخل غار نفوذ کند و نهايتا به دليل عدم دانش کافي و همچنين نداشتن تجهيزات مناسب، موضوع کشف غار پشوم يزد را با انجمن کوهنوردان شهر يزد در ميان قرار داد تا آنان با فرستادن کارشناساني مجرب و تيم فني مجهز بتوانند از طريق حفاري راه ورود به فضاي داخلي غار را مهيا سازند. بعد از هموار شدن مسير ورود به غار پشوم که توصيه مي کنيم حتما در سفر به شهر يزد از آن بازديد بعمل آوريد، با چاهي به عمق 19 متر و شيبي در حدود 70 درجه مواجه خواهيد شد که تازه پس از پشت سر گذاشتن اين قسمت از غار و پيمودن مسير دستيابي به آبراهه، مجدد با چاهي روبرو خواهيد شد که از عمقي 80 متري برخوردار است و درست در قسمت پاييني آن يک تالار بسيار وسيع و بزرگ قابل رويت بوده که از حالت جلگه اي مانند بهره مند هست و به همين خاطر، مي توان غار پشوم يزد را به عنوان يکي از وسيع ترين تالار غارهاي ايراني در دنيا به حساب آورد. همگردي هاي عزيز توجه داشته باشيد اين غار در يزد بتازگي کشف شده و هنوز از امکانات رفاهي و صد البته ايمني بخصوصي برخوردار نيست و به همين خاطر توصيه مي کنيم که اگر فاقد شرايط لازم براي وارد شدن به داخل غار پشوم هستيد، لطفا تنها به بازديد از محوطه بيروني اين جاذبه طبيعي بسنده کنيد، زيرا وارد شدن به غار ملزم به همراه داشتن وسايل فني و از همه مهمتر تخصص حضور در چنين اماکني بوده و صرفا نبايد به دلايل ماجراجويانه وارد فضاي داخلي آن ها شد، مگر اينکه يک غارنورد حرفه اي باشيد.
کوه ريگ
کوه ريگ از مهمترين مکان هاي تفريحي مردم شهرستان مهريز بحساب مي آيد که در محله اي به نام بغداد آباد جاي دارد. اين کوه عاري از هرگونه خاک بوده و تمام بخش هايش را ماسه تشکيل داده است. بوميان اين محل در روز نهم فروردين ماه جهت برگزاري جشن نوروز سلطاني به اين کوه مراجعه مي کنند.
باغ پهلوان پور
يکي ديگر از جاذبه هاي بي نظير و تاريخي شهر يزد که در شهرستان مهريز واقع شده و در حدفاصل ناچيزي از غار پشوم يزد جاي دارد، باغ پهلوان پور است که در زمان قاجاريان ساخته شده و برخلاف اصولا معماري زمانه خود، سهم بيشتري از ساختش مطابق اصول معماري سلسله زنديه در ايران است. اين باغ از بخش و مناظر چشم نواز متعددي برخوردار بوده و مساحتش نزديک به 5 هکتار هست.
بادگير شکيب
پيشنهاد مي کنيم در سفر به شهر يزد حتما از مرتفع ترين بادگير دنيا هم بازديد کنيد. بادگير شکيب در حال حاضر با پشت سر گذاشتن بادگير دولت آباد و برخورداري از 55.5 متر ارتفاع، مرتفع ترين بادگير جهان بحساب مي آيد که در محدوده شهرستان مهريز و در فاصله مکاني مناسب از غار پشوم قرار گرفته است.
راهنماي مسير منتهي به غار پشوم يزد
براي انجام سفر به منظور بازديد از غار پشوم يزد يا مخوف ترين غار ايران شما مي توانيد از راه و شهرهاي مختلفي استفاده کنيد که ما در اين مطلب تنها به شرح مختصري از راهنماي دستيابي به اين جاذبه طبيعي از دو مبدا مسافرتي تهران و همچنين يزد برايتان خواهيم پرداخت. براي گردشگراني که سفر خود را از شهر تهران آغاز مي کنند و مقصدشان غار پشوم يزد است، بايد بگوييم ابتدا بايستي خود را از راه هاي مختلفي زميني، هوايي و همچنين خطوط ريلي به شهر يزد رسانده و سپس با در پيش گرفتن مسير منتهي به شهرستان مهريز، وارد شدن به جاده فرعي بعد از آن و پيمودن حدودا 30 کيلومتر، خود را به اين جاذبه طبيعي نوظهور کشورمان برسانيد. براي مردم شهر يزد يا کساني که خود را به شهر يزد رسانده اند و مي خواهند از اين مبدا مکاني به طرف اين غار طبيعي کشورمان حرکت کنند، بايد بگوييم تمام مراحل فوق بعد از رسيدن به شهر يزد بايد گام به گام انجام شود. درست در مقابل دهانه غار يک مسير نسبتا هموار 1.5 کيلومتري وجود دارد که بايد بصورت پياده روي آن را طي کنيد. يادتان باشد اين مکان جزيي از مناطق حفاظت شده شهر يزد بحساب مي آيد که حتما بايد با هماهنگي وارد آن شويد.
کلام آخر
نام ديگر غار پشوم يزد، غار دو سر است که دليل اين اسم گذاري، جايگيري اين جاذبه ديدني در ميان دو تپه هست. مساحت غار بطور دقيق 81500 متر برآورد شده و با کشف اين جاذبه درون زميني کشور، ما توانستيم نام خود را به عنوان چهارمين کشور دنيا از حيث وجود غاري با تالاري بسيار بزرگ، پس از کشورهايي همچون مالزي، چين و اسپانيا بر سر زبان ها بيندازيم.
بازار