ايسنا/سيد حسين موسويان معاون دبير شوراي عالي امنيت ملي وقت ايران و عضو پيشين تيم مذاکره کننده هستهاي و سرهنگ لورنت ويلکرسون رييس دفتر کالين پاول وزير خارجه وقت آمريکا در يک مصاحبه با شبکه خبري ريل نيوز (TheRealNews) آمريکا به بررسي آخرين تحولات در سياست خارجي ايران و آمريکا پرداختند.
متن اين گفت وگو در زير مي آيد:
مجري: آمريکا اجراي برجام توسط ايران را تاييد کرده اما گفته که اين توافق را تحت بررسي دارد. تيلرسون وزير خارجه آمريکا ايران را تهديدي براي آمريکا، منطقه و دنيا خوانده است. ژنرال متيس در عربستان هم اظهارات مشابه کرده و به رياض قول حمايت در برابر نقش مخرب ايران را داد. چرا مواضع آمريکا تند شده؟ ابتدا نظر سرهنگ لورنت ويلکرسون را ميشنويم. او رييس دفتر کالين پاول وزير خارجه آمريکا در دوران بوش بود، زماني که آمريکا به عراق حمله کرد.
ويلکرسون: همان افراد نئوکان تندرويي که زمان حمله آمريکا به عراق بر سر کار بودند، الان قدرت را به دست گرفتهاند و با همان عقايد به دنبال همان اقدامات براي تغيير رژيم هستند؛ منتهي اين بار نه در عراق بلکه تغيير رژيم در ايران.
مجري: آقاي موسويان! سرهنگ ويلکرسون که خودش در زمان حمله به عراق از مسئولين و در تيم تصميم گيري براي حمله به عراق مشارکت داشت ميگويد که اکنون ايران در دستور کار همان افراد قرار گرفته تا رژيم را درايران تغيير دهند. نظر شما چيست؟
موسويان: سياست تغيير رژيم آمريکا چيز تازهاي نيست. بعد از انقلاب اسلامي در ايران، همه دولتهاي آمريکا دنبال تغيير رژيم در ايران بودهاند و با حداکثر توان هم اقدام کردهاند از تحريم تا حمايت از تجاوز صدام به ايران و به کارگيري سلاح شيميايي عليه ايران. اما آمريکا شکست خورده و ايران اکنون از قويترين و باثباتترين کشورهاي منطقه است. از اين رو من تفاوتي بين ترامپ با بوش و کلينتون و ريگان نميبينم. اما گمان نميکنم دولت ترامپ جرات کند به ايران حمله کند. درست ميگوييد که همان افرادي که به عراق حمله کردند الان هم سر کار هستند. اما آنها از حمله به افغانستان و عراق درسهاي زيادي گرفتهاند. آمريکا هزاران ميليارد دلار خسارت کرد و هزاران کشته داد و در نهايت هم در عراق و هم در افغانستان شکست خورد، ضمن اينکه هر دو کشور و منطقه را هم بي ثبات کرد.
وي ادامه داد: ترامپ و خيلي از آمريکاييها اکنون رسما اعتراف کردهاند که حمله آمريکا به افغانستان و عراق ريشه بيثباتي و گسترش تروريسم در منطقه بوده است. ضمنا مقامات فعلي هم خوب درک مي کنند که عواقب حمله به ايران ده برابر عواقبي است که آمريکا در افغانستان و عراق تحمل کرد. ايران کشور بسيار قدرتمندي است با هشتاد ميليون جمعيت و نفوذ گسترده در منطقه و فراتر از منطقه.
مجري: نکته شما درست است که آمريکا در گذشته هم دنبال تغيير رژيم بوده، اما اکنون روند افزايش تحريمها آغاز شده و توافق هستهاي متزلزل و در خطر است ضمن اينکه آمريکا در حال ورود به جنگ يمن براي حمايت از عربستان و مقابله با ايران است.
موسويان: دليل ترامپ براي فشار اين است که اوباما در دوره دوم خود يعني يک دوره کوتاه از 2013 تا 2016 وارد تعامل با ايران شد. قبل از آن سياست ثابت آمريکا تغيير رژيم بود. تعامل اوباما با ايران در مورد بحران هسته اي هم جواب داد و از طريق ديپلماسي بحران هسته اي ايران حل شد و سندي هم به نام برجام خلق شد که جامع ترين سند تاريخ عدم اشاعه سلاح هاي هستهاي است. علاوه بر آن و در اين مدت کوتاه، تعدادي زنداني هاي دو طرف مبادله شدند، ايران در اجلاس بين المللي سوريه حضور و نقش سازنده ايفاء کرد، تعداد شانزده ملوان آمريکايي که غير قانوني وارد آب هاي ايران شده بودند را با حسن نيت آزاد کرد و برخي از مشکلات قديمي مالي هم ازطريق مذاکره حل شد. اين روند تعامل، موج خشم و عصابنيت اسراييل و سعودي را برانگيخت. آنها از اوباما ميخواستند به ايران و سوريه حمله کند اما اوباما دنبال ديپلماسي بود و نه جنگ.
اين ديپلمات پيشين ايراني گفت: ضمنا در طول اين مذاکرات آمريکا به اين نتيجه رسيد که ايران و عربستان در مديريت منطقه بايد مشارکت داشته باشند. اوباما در مصاحبه با مجله آتلانتيک، پيشنهاد مشارکت ايران و عربستان براي رهبري منطقه را داد که اين هم موجب خشم بيشتر سعوديها شد. حالا ترامپ دنبال راضي کردن اسراييل و عربستان است و مي خواهد اطمينان دهد که سياست اوباما را ادامه نخواهد داد.
مجري: برخورد ايران با اين سياست ترامپ چه خواهد بود؟
موسويان: ايران به برجام متعهد خواهد بود مادامي که آمريکا يا ديگر اعضاء، توافق را نقض نکنند. کميته مشترکي بين ايران و قدرت هاي جهاني وجود دارد و هر کشورمدعي نقض برجام، بايد دلايل خود را در اين کميته مطرح کند. اخيرا هم اين جلسه برگزار شد و ايرانيها دلايل مفصلي درمورد نقض برجام توسط آمريکا ارائه کردند. اما کميته مشترک بايد قانع شود. در هرصورت اگر آمريکا برجام را نقض کند، قطعنامه شوراي امنيت را زير پا گذاشته و ايران هم ميتواند به برجام پايبند نباشد. در چنين شرايطي ايران برنامه هسته اي خود را بدون محدوديت اما صلح آميز و درچارچوب معاهده ان پي تي ادامه خواهد داد. طبق معاهده ان پي تي اعضاء ميتوانند تا سطح 90 درصد و بالاتر هم غني سازي کنند. ايران در صورت نقض برجام محدوديتهايي که صرفا براي اعتماد سازي پذيرفته را ميتواند کنار بگذارد.
مجري: اين دولت فعلي آمريکا تهديدهاي زيادي کرده است؟
موسويان: آژانس بين المللي انرژي اتمي مسئول بررسي و اظهارنظر در مورد برنامه هسته اي اعضاء است و نه آمريکا. ايران اگر از برجام خارج شود، دنبال بمب نخواهد بود اما برنامه هستهاي خود را بدون محدوديت هاي فعلي، مثل ساير اعضاء از جمله ژاپن و برزيل، صلح آميز و زير نظر آژانس ادامه خواهد داد. آژانس هم امکان نظارت و بازرسي کامل خواهد داشت، از اين رو آمريکا بهانه اي براي حمله نخواهد داشت و دنيا هم آمريکا را همراهي نخواهد کرد زيرا ميزان نظر آمريکا نيست بلکه آژانس است.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار