بالاخره رنگ خوراکی طبیعی و بی ضرر توسط محققان ایرانی ساخته شد
سيناپرس/ در شرايطي که بيماري هاي غيرواگير به عنوان مهم ترين عامل مرگ و مير در ايران شناخته مي شود، يکي از عمده دلايل پديد آمدن اين شرايط، مصرف بي رويه انواع افزودني هاي غيرطبيعي در بسياري از ترکيبات مواد غذايي است. دکتر شادي بلوريان، استاديار و مدير گروه پژوهشي افزودني هاي غذايي پژوهشکده علوم و فناوري مواد غذايي جهاد دانشگاهي خراسان رضوي با کمک تيم تحقيقاتي جهاد دانشگاهي خراسان رضوي ضمن درک اين شرايط مخاطره آميز موفق شدند که پس از هشت سال پژوهش علمي، براي اولين بار در کشور به دانش توليد افزودني هاي طبيعي دست پيدا کنند و ضمن بومي سازي دانش توليد رنگ هاي خوراکي طبيعي، اين محصول را در سطح گسترده به بازار هدف عرضه کنند. بلوريان در گفتگو با سيناپرس به اهميت اين پژوهش علمي در ارتقاي سلامت جامعه اشاره مي کند و مي گويد: با توجه به افزايش روزافزون آمار بيماري هاي غيرواگير و شيوع سرطان و بيماري هاي قلبي و عروقي، استخراج افزودني هاي طبيعي و جايگزين کردن آن بجاي ترکيبات سنتزي موجود در صنايع توليدي مواد غذايي، در زمره اولويت هاي مهم صنايع غذايي بود که از سال 87 روي اين هدف مهم تمرکز کرديم، تا هم سلامت محصولات غذايي کشور ارتقا يابد و هم جريان خروج ارز از کشور براي تهيه افزودني هاي سنتزي کاهش يابد. به گفته اين متخصص صنايع غذايي، تا سال 87، عمده رنگ هاي خوراکي که در صنعت توليد مواد غذايي به کار مي رفت، رنگ هاي خوراکي سنتزي وارداتي بود که اين مساله هم موجب افزايش بار بيماري هاي غيرواگير و هم موجب خروج ارز کشور مي شود، اين در حالي است که کشور ما به دليل اقليم طبيعي متنوع، پتانسيل بالايي براي استخراج رنگ هاي خوراکي طبيعي دارد. اين استاديار دانشگاه درباره مسير علمي طي شده براي توليد رنگ هاي خوراکي طبيعي توضيح مي دهد: در فاز اول توليد رنگ هاي خوراکي طبيعي، حدود 20 طرح پژوهشي را در پژوهشکده علوم و فناوري مواد غذايي جهاد دانشگاهي خراسان رضوي انجام داديم. در شهريور 93 نيز مرکز تحقيقاتي توليد افزودني هاي غذايي با حضور پژوهشگران و مديران کشوري افتتاح شد. بلوريان تاکيد مي کند: با توجه به اينکه در چشم انداز 1404 که جهاد دانشگاهي تعريف کرده است، انجام تحقيقات کاربردي پژوهش محور و در نهايت تجاري سازي آن در اولويت قرار دارد، براي همين ما با هدف تکميل چرخه تجاري سازي، تاسيس شرکت دانش بنيان را در دستور کار قرار داديم و در آذر 94 شرکت دانش بنيان افزودني گلچين توس با برند «افزونه» تاسيس شد. اين محصولات دانش بنيان براي اولين بار در کشور توليد شد که البته در تحقق اين هدف والا، جهاد دانشگاهي و نهادهاي ناظر به ما کمک فراواني کردند. دستيابي به دانش فني استخراج رنگ هاي طبيعي با توجه به اخذ انواع مجوزهاي توليد و عرضه، هم اکنون محصولات دانش بنيان توليد شده در حوزه رنگ هاي خوراکي، هم در صنايع، هم براي مصارف خانوار و هم براي صنوف کشور، قابل استفاده است. بلوريان درباره ويژگي اين محصولات دانش بنيان توليد شده نيز خاطرنشان مي کند: در کشورهاي مختلف، رنگ هاي مختلف خوراکي با دوزهاي متفاوتي در صنايع غذايي کاربرد دارد، اما طبق تحقيقاتي که انجام داديم، رنگ طيف زرد مايل به نارنجي در صنايع غذايي ما بيشتر کاربرد داشت که ما هم به همين نياز بازار توجه کرديم و اولين رنگ هاي خوراکي طبيعي که توليد کرديم در همين طيف بود. همچنين در کشورهاي توسعه از ترکيبات رنگ هاي خوراکي در فرآيند توليد انواع قرص و شربت ها با اهداف دارويي استفاده مي کنند. البته اين کار بايد با خلوص بالا انجام شود که رنگ هاي خوراکي توليد شده ما نيز مي تواند اين قابليت را ايجاد کند. توليد محصول دانش بنيان در کشور و عرضه آن به بازار همواره با چالش هاي متعددي همراه است. بلوريان به بخشي از اين چالش هاي پيش روي توليد اولين رنگ هاي خوراکي طبيعي در کشور اشاره مي کند و مي گويد: در سال 87 پروژه توليد رنگ هاي خوراکي طبيعي شروع شد و در سال 95 محصول به بازار آمد. يعني از ايده تا محصول حدود هشت سال به طول انجاميد. با توجه به سختي هاي مسير علمي که طي شده است، همچنان در زمينه بازارسازي براي فروش محصول نياز به کمک رسانه ها و نهادهاي فرهنگ ساز داريم تا فرهنگ سازي براي مصرف رنگ هاي خوراکي طبيعي در کشور نهادينه شود. بلوريان هشدار مي دهد: رنگ هاي سنتزي خوراکي، ارزان قيمت هستند و رنگ دهي بيشتري دارند. مثلا با مصرف بسياري از اسنک ها، رنگ هاي خوراکي روي دست مصرف کننده باقي مي ماند که نشانه خوبي نيست. اغلب کارخانه ها به دليل سودآوري بيشتر از اين رنگ ها استفاده مي کنند، زيرا سود بيشتر براي آنها در اولويت اول است و سلامت محصول در اولويت دوم. بنابراين اگر از واردات رنگ هاي سنتزي ممانعت شود و به مردم و فعالان صنايع غذايي نيز درباره خطرات رنگ هاي سنتزي هشدار داده شود، آنگاه شاهد کاهش مصرف رنگ هاي سنتزي خواهيم بود؛ مثلا همانطور که با فرهنگ سازي به مرحله اي رسيديم که هم اکنون بسياري از خانواده ها از روغن جامد استفاده نمي کنند و روغن هاي مايع در سبد خانوار، جايگاه جدي دارند، در نهايت ما هم اميدواريم که روزي 100 درصد رنگ هاي خوراکي به کار رفته در مواد غذايي از رنگ هاي طبيعي و سالم باشد. پژوهش هاي مربوط به توليد رنگ هاي خوراکي طبيعي، توسط يک متخصص از زنان کشور انجام شده است که در نهايت به دانش فني استخراج رنگ هاي طبيعي در کشور رسيدند. رنگ هاي طبيعي کورکومين، آنتوسيانين، بيکسين، نوربيکسين، کروسين و ... از جمله محصولات قابل توليد در شرکت دانش بنيان افزودني گلچين توس است که داراي کاربردهاي گسترده در صنايع مختلف غذايي داخل و خارج کشور به ويژه صنايعي نظير توليد فرآورده هاي اکسترود شده، اسنک ها، ماکاروني، روغن، آبميوه ها، نوشابه، فرآورده هاي گوشتي و ... است. همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد: آخرين خبر در سروش http://sapp.ir/akharinkhabar آخرين خبر در ايتا https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5 آخرين خبر در آي گپ https://igap.net/akharinkhabar آخرين خبر در ويسپي http://wispi.me/channel/akharinkhabar آخرين خبر در بله https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT آخرين خبر در گپ https://gap.im/akharinkhabar