مایع نگه داشتن مایعات زیر دمای انجماد
ايسنا/ پژوهشگران روش جديدي را براي نگه داشتن مايعات در حالت مايع در سرماي زير نقطه انجماد، بدون اينکه کريستالهاي يخ تشکيل شوند، ابداع کردهاند. انجماد يکي از سادهترين روشهاي نگهداري مواد غذايي، بافتهاي زيستي و ديگر محصولات فاسد شدني است، اما تشکيل کريستالهاي يخ ميتواند به سلولها آسيب برساند. اکنون پژوهشگران بيمارستان عمومي ماساچوست(MGH) روش جديدي براي "سوپرکول"(Supercoll) آب و راه حلهاي مشابه آن براي نگه داشتن آنها در حالت مايع در دماي بسيار پايينتر از نقطه انجماد توسعه دادهاند. سوپرکول به پايين بردن دماي يک مايع تا چندين درجه زير نقطه انجماد آن ميگويند، به طوري که منجمد نشود و حتي بلورهاي يخ نيز در آن شکل نگي همه ميدانند که آب در دماي صفر درجه سانتيگراد(32 درجه فارنهايت) يخ ميزند، اما همه نميدانند که اين فرآيند چندان هم ساده نيست. در واقع اين دما، نقطهاي است که مايع شروع به يخ زدن ميکند. همينطور که مولکولهاي آب در سطح مايع شروع به يخ زدن ميکنند، به مولکولهاي همسايه هم گسترش مييابد تا زمانيکه تمام آب يخ بزند. به يک معناي ديگر، کاهش دما فقط احتمال اينکه هر مولکول مايع منجمد شود را افزايش ميدهد. جوانب مثبت و منفي در انجماد وجود دارد. از يک طرف، هرچه يک چيز سردتر باشد، فرآيندهاي خاص متابوليک و واکنشهاي شيميايي آن کندتر ميشوند. به اين معني که باکتري در آن رشد نخواهد کرد و بافت آن به سرعت تجزيه نخواهد شد. از طرف ديگر متاسفانه فرآيند انجماد، باعث ايجاد بلورهاي يخ بين سلولها ميشود و به آنها آسيب ميزند. پيدا کردن راهي براي بسيار سرد نگه داشتن چيزها، بدون اينکه منجمد شوند، ميتواند به ما کمک کند تا غذا، بافت، اندام و داروها را براي مدت بسيار طولانيتر نگهداري و حمل و نقل کنيم. با دانستن اينکه فرآيند انجماد از سطح، جايي که آب با هواي سرد روبرو ميشود، آغاز ميشود، ميتوان ديد که تکنيک جديد پژوهشگران به طرز شگفتآوري ساده است. بدين صورت که آب و هوا را جدا از هم نگه ميدارد. براي انجام اين کار، پژوهشگران سطح مايع را با استفاده از يک روغن بر اساس هيدروکربن، پوشاندند و متوجه شدند که اين کار ميتواند مانع از تشکيل يخ در نمونه 1 ميليليتري نگه داشته شده در دماي منفي 13 درجه سانتيگراد (9 درجه فارنهايت) تا يک هفته شود. "برک اوستا" نويسنده اين مطالعه ميگويد: رويکرد ما، که ما آن را "سوپرکول عميق"(deep supercooling) نامگذاري کرديم، ايجاد يک پوشش سطحي مانند روغن روي مايع است که با آب مخلوط نميشود تا از ارتباط بين آب و هوا جلوگيري کند. وي افزود: اين روش که به طور شگفتآوري ساده، کاربردي و کم هزينه است براي دورههاي طولاني ميتواند از مواد غذايي و پزشکي محافظت کند و همچنين انجام آزمايشهاي بنياديني که قبلا امکانپذير نبود را ممکن کند. اين تحقيق در نشريه Nature Communications منتشر شده است. همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد: آخرين خبر در سروش http://sapp.ir/akharinkhabar آخرين خبر در ايتا https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5 آخرين خبر در بله https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT آخرين خبر در گپ https://gap.im/akharinkhabar