هویج مقاومت بتن را به شکل چشمگیری افزایش می دهد
ديجياتو/ محققان اخيرا نشان داده اند که هويج علاوه بر ارزش غذايي، مصالح ساختماني را نيز تا حد زيادي تقويت مي کند. گروهي از پژوهشگران «دانشگاه لنکستر» به منظور توليد مصالح مقاوم و سازگار با محيط زيست، با استفاده از مخلوط کن خانگي ذرات ريشه سبزيجات را با سيمان ترکيب کرده اند. ماده حاصل از اين آزمايش که از ترکيب سيمان معمولي با نانو پلاکت هاي استخراج شده از هويج به دست آمده، در برابر ترک خوردن مقاوم بوده و ۸۰ درصد از نمونه هاي معمولي مستحکم تر است. پروفسور «محمد صافي»، محقق اصلي اين پروژه مزاياي ماده جديد را اينگونه بيان مي کند: اين کامپوزيت نه تنها از نظر ويژگي هاي مکانيکي و ريزساختاري نسبت به محصولات کنوني برتري دارد بلکه در آن از سيمان کمتري استفاده شده است. اين مساله مصرف انرژي و انتشار دي اکسيد کربن ناشي از توليد سيمان را به شکل چشمگيري کاهش مي دهد. گفته هاي پروفسور صافي به نظر با واقعيت تطابق دارد چرا که بر اساس برآوردهاي «آژانس بين المللي انرژي» هفت درصد از کل انتشار دي اکسيد کربن ناشي از توليد سيمان است. توليد سيماندر آزمايش هاي اين تيم تحقيقاتي مشخص شده که استفاده از نانو پلاکت هاي هويج در هر متر مکعب بتن به صرفه جويي ۴۰ کيلوگرم سيمان و کربن دي اکسيد منجر مي شود: يافته هاي ما حاکي از اين است که در هر متر مکعب بتن، با اضافه کردن نيم کيلوگرم نانوذره هويج، ۱۰ کيلوگرم سيمان کمتري به کار مي رود. نکته جالب اينجاست که هويج هاي به کار رفته در بتن از پسماندهاي مواد غذايي به دست آمده اند. محققان دانشگاه لنکستر همچنين در حال توسعه روشي جديد براي مقاوم سازي سازه هاي سيماني موجود از طريق اضافه کردن مواد ديگر هستند، به گونه اي که نياز به بازسازي آنها از ابتدا نباشد. يکي ديگر از راه هاي احتمالي استفاده از الياف چغندر قند در سيمان است.