تشخیص سریع و ارزان غذای فاسد با نانو حسگرهای محققان
ايسنا/ محققان دانشگاه محقق اردبيلي به ساخت نانوحسگري ارزاني دست يافتند که به گفته آنها از اين نانو حسگر ميتوان براي تشخيص حضور باکتريها در مواد غذايي استفاده کرد. دکتر ماندانا اميري، دانشيار گروه شيمي دانشگاه محقق اردبيلي، با تأکيد بر ضرورت پيشگيري از بيماريهاي ناشي از مصرف مواد غذايي فاسد در خصوص اهداف دنبال شده در اين طرح گفت: در برخي مواقع، عوامل بيماريزاي ميکروبي موجب شيوع بيماريهاي صعبالعلاج در جامعه شده و فجايع اجتماعي و اقتصادي هنگفتي را به کشورها تحميل مينمايند. از اينرو هر تلاش ممکن براي توسعه حسگرهاي ارزان، حساس و سريع به منظور نظارت بر حضور عوامل بيماريزا در مواد غذايي ميتواند کمک شاياني به مديريت بيماريها و کاهش مسموميتهاي غذايي کند. وي ادامه داد: در پژوهش حاضر، ما با استفاده از يک استراتژي آسان و ارزان، نانوحسگري تهيه کردهايم که برخلاف روشهاي زمانبر و گران کنوني، قادر است عوامل بيماريزاي موجود در مواد غذايي فاسد را با دقت و سرعت بالايي تشخيص دهد. به گفته اين محقق در ساخت اين نانوحسگر از يک لايه نازک پوشش از جنس طلا بر روي يک زيرلايه شيشه استفاده شدهاست. فرايند اعمال پوشش لايه سيليکا در حضور باکتريها انجام ميشود؛ بنابراين شکل و اندازه باکتريها بر روي پوشش به جا ميماند و به عبارتي پوشش، نقش قالبي از باکتريها را بازي ميکند. اين قالبهاي باقيمانده، قابليت به دام انداختن و آزادسازي باکتريها را دارند و از اين طريق ميتوانند آنها را شناسايي کنند. اميري در رابطه با روش پوششدهي و ارزيابي حسگر نهايي افزود: در اين طرح از ابتدا با استفاده از روش تبخير حرارتي، لايهاي نانومتري از طلا بر روي زيرلايهي شيشه تهيه شد. سپس با روش پوششدهي سل-ژل يک لايهي نانومتري سيليکا در حضور باکتري E. Coli بر روي طلا ايجاد شد. پوشش ايجاد شده به کمک روشهاي ميکروسکوپي و طيفنگاري مورد ارزيابي قرار گرفت. در نهايت نيز قابليت آن تشخيص و سنجش باکتري E. Coli مورد بررسي قرار گرفت. دانشيار دانشگاه محقق اردبيلي اضافه کرد: مطالعات مربوط به کارايي حسگر نشاندهنده رنج خطي 1- 10000 cfu بر ميليليتر است. همچنين حد تشخيص اين حسگر کمتر از 1 cfu بر ميليليتر گزارش شده است. اين تحقيقات از سوي دکتر ماندانا اميري و دکتر سعيد لطيفي نويد از اعضاي هيأت علمي، عصمت عبدي دانشجوي مقطع دکتري و حامد جعفري دانشجوي مقطع کارشناسي ارشد دانشگاه محقق اردبيلي با همکاري تيم تحقيقاتي دانشگاه ليل فرانسه اجرايي و نتايج آن در مجله Biosensors and Bioelectronics با ضريب تأثير 8.173 منتشر شده است.