دانشمندان مخمرهایی با عطر گل رز تولید کردند
يورونيوز/ آيا تا به حال به خودتان مخمري عطرآگين زدهايد؟ عطري که بوي گل ميدهد اما از قارچ ساخته شده است. تا کنون از مخمرها که در واقع نوعي قارچ هستند، براي تهيۀ مواد غذايي همچون نان يا پنير ويژۀ وگانها (vegan) استفاده ميشد اما دانشمندان بهتازگي توانستهاند در يکي از آخرين پيشرفتهاي علمي خود، از قارچها در صنعت خلق رايحههاي مختلف نيز استفاده کنند. دانشمندان بيولوژيست موسسۀ Gingko در شهر بوستون آمريکا در حال تهيۀ عطري با رايحۀ گل رز هستند که به کمک مهندسي ژنتيک از مخمرها تهيه شدهاند. آنها اميدوارند بتوانند از اين فناوري براي ساخت طيف وسيعي از عطرها استفاده کنند؛ عطرهايي که حتي دقيقترين مشتريها نيز قادر به تشخيص تفاوت آنها با عطرهاي موجود در بازار نباشند. در اروپا و آمريکا عصارۀ گل رزِ مورد استفاده در عطرسازي، از گلستانهاي بزرگي در سراسر اين قارهها برداشت ميشود. اما اين نگراني وجود دارد که با توجه به تغييرات آب و هوايي يا وقوع فجايع طبيعي، امکان برداشت گسترده از اين گلها براي هميشه فراهم نباشد و به همين دليل است که دانشمندان در تلاش براي يافتن مادهاي جايگزين گلهاي رز براي توليد عطر هستند. دانشمندان موسسه Gingko آمريکا، آن دسته از ژنهاي گل رز را که داراي آنزيمهاي توليد عطر هستند کدگذاري کرده و در اين آنزيمها نيز ترکيبات شيميايي ويژهاي را که در توليد بو نقش دارند، شناسايي کردند. آنها سپس ژنوم اين مخمرها را دستکاري و ژنهايي از گل رز يا گياهان ديگر را به آن اضافه کرده و باعث ايجاد واکنشهاي متابوليک متفاوتي در آنها شدند. اين دانشمندان همچنين در تلاش براي استخراج عصارۀ گلها به شيوهاي نوين و استفاده از مخمرها در اين راه هستند. زيرا به گفته آنها بسياري از گلها در طبيعت و هنگاميکه به شاخه هستند، عطري فوقالعاده دارند اما پس از استخراج عصاره به شيوههاي رايج، ديگر نميتوان دقيقا همان رايحه را استشمام کرد.