ترکیب نانوذرات و بلاکچین برای مقابله با واردات گوشت تقلبی!
مهر/ شرکت استراليايي لاتيتودو ۲۸ (Latitude ۲۸) که از صادرکنندگان عمده گوشت گاو به چين است، اعلام کرده که از پتانسيل فناوري بلاکچين و ترکيب آن با فناوري نانوذرات جهت تضمين اصالت گوشت بهره مي برد. يکي از شرکت هاي وارد کننده گوشت به چين اقدام به ترکيب دو فناوري بلاکچين و نانوذرات کرده تا مانع از واردات گوشت تقلبي به چين شود. به کمک اين فناوري، به هر تکه از گوشت بستهبندي شده، يک کد «QR» اختصاص مييابد که اين کدها، در مسير سفر گوشتها به چين، چه در استراليا، چه در چين و چه در مسير، قابل رصد بوده و مصرفکننده نيز، با اسکن نمودن کد مربوطه، ميتواند نسبت به اصالت محصول خريداريشده اطمينان حاصل کند. واردات گوشت تقلبي به چين، از جمله مسائل مهمي است که نگرانيهاي شديدي در اين کشور به دنبال داشته است. بر اساس تخمينهاي ارائه شده، به ازاي هر ۱ کيلوگرم گوشت گاو وارد شده به چين، حدود ۳ کيلوگرم گوشت گاوي وجود داشته که از کشور ادعا شده وارد نشده است، ۳ کيلوگرم نيز از قسمتهاي ادعا شده حيوان نبوده و ۳ کيلوگرم نيز، اصلاً گوشت گاو نيست. اين در حالي است که ساليانه در حدود ۲۰۶ هزارتن گوشت گاو، از استراليا به اين کشور وارد شده که با توجه به کيفيت بالاتر اين گوشتها، با قيمت بيشتر و تقاضاي بيشتر و در نتيجه، تقلب نيز همراه است. براي رفع اين چالش بسيار مهم، بسياري از توليدکنندگان، از بستهبنديهاي محفوظ شدهاي استفاده ميکنند که ميتواند تا حدودي اطمينان خاطر از اصل بودن گوشت را براي مشتريان حاصل کند. با اين وجود اين قبيل روشها نيز، اگرچه با کمي تأخير زماني، اما به مرور مجدداً با جعل روبرو شده و نمونههاي تقلبي، به بازار عرضه مي شوند. اگرچه شرکتهاي معتبر فعال در اين حوزه، به راهکارهاي تغيير اتيکتها و استفاده از بستهبنديهاي جديد روي آورده و از قوانين حفاظتي برندها نيز بهره ميگيرند، با اين وجود، سرعت بالاي جعل در اين کشور و تقاضاي به نسبت بالاي موجود براي گوشتهاي استراليايي، بخش اعظمي از اين تلاشها را بينتيجه باقي ميگذارد. در راستاي مبارزه جديتر با جعل محصولات گوشتي، شرکتهاي مختلف به تکاپو افتاده تا از راهکارهاي فناورانه جديدي به اين منظور استفاده کنند. در اين ميان، فناوريهاي بلاکچين و نانو، به شدت کارساز بوده و خود را در ميان فناوريهاي مختلف، پيشتاز مباره با جعل و کپيبرداري کرده اند. در کنار پتانسيلهاي فناورانهاي که در نتيجه استفاده از بلاکچين و يا چيپهاي خاص رصد گوشت وجود دارد، نانوفناوري يکي ديگر از پتانسيلهاي بالقوهاي است که به عنوان حلال جدي اين مشکل شناخته شده است. يکي از همکاران شرکت «VeChain» به نام «PWC»، موفق به دستيابي به فناوري جديدي در خصوص نانوذرات شده است که امکان بکارگيري بارکدهاي مخفي قابل شناسايي با بلاکچين را فراهم مي کند. در اين روش که امکان اسپري کردن نانوذرات بر روي گوشت وجود دارد، ماده اسپري شده خوراکي بوده و هيچ گونه سميتي به همراه ندارد. به اين منظور، از ذرات سيليکون دياکسيد استفاده شده که به عنوان يک افزودني مجاز غذايي شناخته ميشود.