گیاهان هنگام استرس جیغ میکشند!
ايسنا/ پژوهشهاي جديد نشان ميدهند که گياهان هنگام قرار گرفتن در شرايط استرسزا صداهايي را توليد ميکنند. اگرچه در سالهاي اخير ثابت شده که گياهان از قدرت ديدن، شنيدن و بويايي برخوردارند اما باور بسياري بر اين است که گياهان، موجوداتي ساکت و بيصدا هستند. پژوهشگران در بررسي جديدي دريافتهاند که گياهان هنگام استرس، صداهايي را در هوا پخش ميکنند. پژوهشگران باور دارند که نتايج اين پژوهش ميتوانند به شکلگيري شاخه جديدي از کشاورزي دقيق منجر شوند که به کشاورزان کمک ميکند تا صداي گياهان تشنه خود را بشنوند. پژوهشگران در بررسيهاي خود دريافتند که گياهان گوجه و تنباکو هنگام کمبود آب و يا بريده شدن ساقه، به استرس دچار ميشوند و صداهايي را در فرکانسهايي توليد ميکنند که انسانها قادر به شنيدن آنها نيستند. در اين بررسي، پژوهشگران ميکروفنهايي را در فاصله ۱۰ سانتيمتري گياهان نصب کردند و توانستند صداهايي را در برد بين ۲۰ تا ۱۰۰ کيلوهرتز ضبط کنند. به گفته پژوهشگران، حشرات و پستانداران ميتوانند اين صداها را از فاصله پنج متري بشنوند. شايد گياهان نيز بتوانند صداي گياهان ديگر را که از کمآبي رنج ميبرند، بشنوند. در مقاله اين پژوهش آمده است: اين يافتهها ميتوانند نظر ما را در مورد قلمرو گياهان و اين باور که آنها موجوداتي بيصدا هستند، تغيير دهند. پژوهشگران پيش از اين، ابزاري را به گياهان متصل ميکردند تا لرزشهاي ناشي از شکلگيري و ترکيدن حبابها را ضبط کنند اما اين پژوهش براي نخستين بار، صداي گياهان را از فاصله دور ضبط ميکند. به طور ميانگين، گياهان گوجهفرنگي در واکنش به کمآبي، ۳۵ بار در ساعت صدا توليد کردند اما تعداد دفعات توليد صدا در گياهان تنباکو، ۱۱ بار بود. اين تعداد هنگام واکنش به بريدن ساقه، در گوجهفرنگي ۲۵ بار و در تنباکو ۱۵ بار بود. پژوهشگران دريافتند صداي گياهان در شرايط بدون استرس، کمتر از شرايط پراسترس است. تفکيک صداها براي تشخيص استرس گياهان نيز امکانپذير است. پژوهشگران، يک مدل يادگيري ماشيني را آموزش دادند تا بتواند صداي گياهان را از صداي باد، باران و صداهاي ديگر گلخانه تفکيک کند. آنها براساس شدت و فرکانس صدا، ميزان استرس ناشي از کمآبي يا برش را بررسي کردند. نتايج اين بررسي نشان داد گياه تنباکو هنگام کمآبي، صداي بلندتري توليد ميکند که نسبت به صداي آن هنگام بريده شدن ساقه، بالاتر است. اگرچه تمرکز اين پژوهش فقط بر گياهان گوجهفرنگي و تنباکو بوده اما پژوهشگران باور دارند که ممکن است گياهان ديگر هم هنگام وارد شدن استرس، صداهايي را توليد کنند. آنها اميدوارند که توانايي ضبط صداي گياهان، به کشاورزي دقيقتر و بررسي تغييرات اقليمي و گسترش خشکسالي کمک کند. "آنه ويسکر"(Anne Visscher)، پژوهشگر "باغ گياهشناسي سلطنتي، کيو" (Royal Botanic Gardens, Kew) در انگستان گفت: به نظر ميرسد که ضبط صداي گياهاني که دچار کمآبي هستند، در صورت کمهزينه بودن، اهميت بالايي در کشاورزي دقيق داشته باشد. وي افزود: نتايج اين پژوهش هنوز به شرايط استرسزاي ديگر مانند تغيير دما يا ميزان نمک تعميم داده نشده زيرا ممکن است که اين شرايط، به توليد صدا منجر نشوند. هنوز آزمايشي براي نشان دادن همين نتايج روي حيوانات و بررسي واکنش آنها انجام نشده است، بنابراين نتايج اين پژوهش در حال حاضر هنوز کاملا مبتني بر دانش نيستند. "ادوارد فارمر"(Edward Farmer)، پژوهشگر "دانشگاه لوزان"(UNIL) سوئيس گفت: من هنوز در مورد نتايج اين بررسي شک دارم و مايل هستم بررسيهاي بيشتري در اين باره ببينم.