امواج مایکروویو چطور غذا را گرم می کند؟
خراسان/ خيلي تيز و فرز است . در مدت زماني کوتاه غذاي نيمهآماده را ميپزد و نان و سوپ و شير را برايمان گرم ميکند. کافي است غذا يا نوشيدني را توي آن بگذاري و درش را ببندي و فقط چند دقيقه منتظر بماني تا کارش تمام شود درحاليکه اجاق گاز تا به خودش بيايد و بفهمد که قرار است غذايي را برايمان گرم کند حداقل نيمساعت گذشتهاست. کلک مايکروويو چيست؟ چطور از امواج براي پختوپز استفاده ميکند؟ اين بار که يک نگاه دقيق به مايکروويو بيندازيد ميبينيد که مثل همه وسايل برقي ديگر، دارد از انرژي الکتريکي براي کارش استفاده ميکند. پس بايد پاي وسيلهاي درميان باشد که اين انرژي الکتريکي را به چيزي تبديل کند که غذا را گرم ميکند. نام اين وسيله «مگنترون» است؛ به کمک اين دستگاه، انرژي الکتريکي به امواج راديويي خيلي کوتاه تبديل ميشود که با توجه به طول موج مايکروويو ميتواند داخل غذاها نفوذ کند. آب، چربي و شکر اين امواج را به خودشان جذب ميکنند و به اين ترتيب مولکولهاي مواد غذايي در اثر جذب اين موج، با سرعت شروع به لرزش ميکنند. مثل وقتي يک ظرف ژله را تکان ميدهيد، نيرويي که شما به ظرف وارد ميکنيد باعث تکان خوردن ژلهها ميشود. مشابه اين اتفاق براي مولکولهاي غذا ميافتد. اصطکاک بين اين مولکولهايي که به سرعت درحال لرزشاند باعث ايجاد گرما ميشود. امواج راديويي بسيار کوتاه به «مايکرو» معروف هستند که به همين دليل نام مايکروويو براي اين دستگاه انتخاب شده است. نور مرئي، پرتوهاي ايکس، پرتوهاي فرابنفش، فروسرخ و امواج مايکروويو همگي بخشي از تابش الکترومغناطيسي هستند که در طول موج و فرکانس با هم تفاوت دارند و همين باعث ميشود خواصشان از زمين تا آسمان با هم فرق کند؛ مثلا از يکي براي پختن و گرم کردن غذا استفاده ميکنيم (مايکرو) و يکي ديگر را براي ديدن استخوانها و بافتهاي درون بدن به کار ميبريم (پرتوهاي ايکس) و از ديگري براي وسايلي مثل تلويزيون و راديو.