ايسنا/ محققان دانشگاه "شفيلد" در جديدترين مطالعه خود به بررسي چگونگي تاثير رژيمهاي غذايي بر طول عمر افراد پرداختهاند.
به گزارش ايسنا و به نقل از مديکال اکسپرس، تحقيقات جديد محققان دانشگاه "شفيلد" نشان ميدهد که تغيير به يک رژيم غذايي غني پس از گرفتن يک رژيم غذايي محدود ميتواند اميد به زندگي را کاهش داده و تأثيرات منفي بر سلامتي بگذارد.
مدتها است تصور بر اين است که محدود کردن مصرف مواد غذايي ميتواند طول عمر را افزايش دهد، اما محققان اکنون بينش جديدي از اين موضوع ارائه دادهاند و همچنين اينکه رژيمهاي غذايي چگونه ميتوانند از نظر کند کردن روند پيري و بروز بيماريهاي وابسته به سن به انسان سود برسانند.
متخصصان انستيتوي "Healthy Lifespan" در دانشگاه شفيلد(Sheffield) و دانشگاه براون(Brown) در ايالات متحده آمريکا نظريه تکاملي موجود را مبني بر اينکه محدود کردن رژيم غذايي(کاهش مصرف يک يا چندين ماده مغذي بدون ايجاد سوء تغذيه) باعث طول عمر در انسان و حيوان ميشود، آزمايش کردند. اين نظريه نشان ميدهد که دليل اين امر اين است که انسانها و حيوانات در زمان کمبود مواد غذايي روي حفظ و ترميم بدن سرمايهگذاري ميکنند تا زماني که دوباره دسترسي به مواد غذايي افزايش مييابد، منتظر بمانند.
با اين حال، يافتههاي جديد مطالعه حاضر، اين نظريه را به چالش کشيده است. مگسهاي ميوه که از رژيم غذايي محدودي تغذيه ميکردند، پس از آنکه به رژيم غذايي غني بازگشتند، خطر مرگ بيشتري را تجربه کردند و در مقايسه با مگسهايي که کل زندگي خود را صرف يک رژيم غني ميکردند، تخمهاي کمتري گذاشتند. اين نشان ميدهد که به جاي انتظار براي افزايش مواد مغذي در آينده، رژيم غذايي محدود به کشته شدن آنها منجر شد.
محققان ميگويند به جاي اينکه محدوديت در رژيم غذايي، مکانيسمهاي بازيابي و نگهداري را افزايش دهد، در واقع ميتواند فرار از اثرات مضر رژيم غذايي غني باشد. اين تعبير جديد ميتواند به ما کمک کند تا بفهميم که چرا و چگونه رژيم غذايي ميتواند چنين تأثيرات عميقي بر سلامتي داشته باشد.
اين يافتهها همچنين حاکي از آن است که تغيير رژيم به طور مکرر يا ناگهاني ميتواند در مواقع خاص براي سلامتي مضر باشد.
"اندرو مک کراکن" دانشجوي دکترا در دانشگاه شفيلد که سرپرستي اين مطالعه را به عهده داشت، گفت: محدوديت رژيم غذايي يک پارادوکس غيرمعمول است که در زمينه پيري توجه زيادي را به خود جلب کرده است. نتايج ما اکنون يک توضيح دقيقتر درباره آن ارائه داده است و اين پتانسيل را دارد که تمرکز همه تحقيقات آينده را جابجا کند.
وي افزود: شگفتآورترين يافته ما اين بود که تحت شرايط خاص، رژيمهاي محدود ميتوانند منشأ انواع خاصي از آسيب به فرد باشند. اين درک بهتر از مضرات و فوايد برخي از رژيمهاي غذايي، باعث تسريع تلاش براي شناسايي مداخلات دارويي ميشود که محدوديت رژيم غذايي را تقليد کنند.
دکتر "مير سيمونز" از دانشکده علوم دام و گياهان دانشگاه شفيلد گفت: تأثيرات رژيم بر سلامتي بسيار زياد است، اما ما مکانيسمهاي اندکي از آن را ميشناسيم. نتايج اين مطالعه خلاف انتظار ما بود و برخلاف نظريه تکاملي فعلي است. مطالعه ما به درک گستردهتر از محدوديت رژيم غذايي و تلاش براي ترجمه فوايد آن براي انسان کمک ميکند.
اين کار بخشي از تحقيقات مؤسسه "Lifespan Healthy" در دانشگاه شفيلد است. اين مؤسسه با هدف کاهش سرعت روند پيري و مقابله با بيماريهاي همهگير جهاني، تلاش براي کمک به زندگي سالمتر براي همگان و کاهش هزينههاي مراقبت بهداشتي، ۱۲۰ پژوهشگر در بالاترين کلاس جهاني را از طيف وسيعي از رشتهها گرد هم آورده است.
اين مطالعه در مجله Science Advances منتشر شده است.
بازار