زوميت/ نتايج مطالعههاي جديد نشان ميدهد مصرف کم موادغذايي سرشار از فلاونوئيد همانند انواع توتها، سيب و چاي با افزايش خطر ابتلا به بيماري آلزايمر و زوال عقل مرتبط است.
براساس پيشبيني کارشناسان، تعداد افراد بزرگتر از ۶۵ سال در ايالات متحدهي آمريکا در چهل سال آينده بيش از دوبرابر خواهد شد و اين نشان ميدهد شرايط و بيماريهاي مرتبط با پيري در حال افزايش است. يکي از اين امراض که عموما در سنين پيري رخ ميدهد، بيماري آلزايمر يا عامل اصلي زوال عقل است. کارشناسان پيشبيني ميکنند تا سال ۲۰۵۰، حدود ۱۳/۸ ميليون فرد بزرگتر از ۶۵ سال با بيماري آلزايمر در ايالات متحده زندگي ميکنند.
اگرچه بيماري آلزايمر بسيار رايج است، علت دقيق آن هنوز مشخص نيست. بااينحال، بسياري از مطالعهها نشان ميدهند رژيم غذايي در پيدايش اين بيماري نقش دارد. نتايج بسياري از تحقيقها نشان دادهاند رژيم غذايي مديترانهاي با کاهش خطر ابتلا به مسائل شناختي همانند آلزايمر همراه است. جالب اينجا است که اين رژيم غذايي سرشار از فلاونوئيدها است که بهطورطبيعي در ميوهها و سبزيهاي مختلف و نوشيدنيهاي گياهي همانند چاي وجود دارند.
پژوهشگران مرکز تحقيقات تغذيهي انساني دانشگاه تافتس دراينباره بيان کردهاند مصرف طولانيمدت غذاهاي سرشار از فلاونوئيد همانند انواع توتها و سيب و چاي با کاهش خطر ابتلا به بيماري آلزايمر همراه است.
معرفي ۶ نوع فلاونوئيد
مطالعهاي در مدت بيست سال، شش نوع مختلف از فلاونوئيد را از ميان ۲،۸۰۱ نفر بررسي کرد. محققان ميزان مصرف فلاونوئيد اين افراد را با استفاده از پرسشنامههاي رژيم غذايي اندازهگيري کردند که شرکتکنندگان تقريبا هر چهار سال يکبار پر ميکردند. اين گروه همچنين سلامت کلي گروه ازجمله ميزان ابتلا به بيماري آلزايمر و زوال عقل مرتبط با آن (ADRD) را زيرنظر داشت. برايناساس، مشخص شد افرادي که مقدار کمي از فلاونوئيد مصرف ميکردند، دو تا چهار برابر بيشتر درمعرض ابتلا به ADRD بودند. مصرف کم آنتوسيانينها همانند انواع توتها خطر ابتلا به ADRD را چهاربرابر بيشتر ميکند؛ درحالي که مصرف کم فلاونولها همانند سيب و گلابي و چاي با دوبرابر خطر ابتلا به اين بيماري همراه است. منظور از مصرف کم فلاونوئيدها بهمعني رژيم غذايي فاقد توت و يک عدد سيب و بدون چاي و مصرف زياد فلاونوئيدها معادل مصرف تقريبا ۷/۵ پيمانه توت و هشت عدد سيب يا گلابي و نوزده فنجان چاي در يک ماه است.
روزي يک عدد سيب بخوريد
بهنظر ميرسد مصرف يک عدد سيب در روز ميتواند بيماري را از شما دور نگه دارد. اين موضوع يافتهي جالبي براي دانشمندان است؛ زيرا درحالحاضر درماني براي بيماري آلزايمر وجود ندارد؛ بنابراين، پيشگيري از اين وضعيت بسيار مهم است. دکتر پاول ژاکو، نويسنده ارشد مطالعه، توضيح ميدهد:
درحالحاضر، داروي موثري براي درمان بيماري آلزايمر وجود ندارد، بنابراين، جلوگيري از ابتلا به بيماري ازطريق رژيم غذايي نکتهي بسيار مهمي است.
نکتهي مهم آن است که فرد ميتواند بعدا در زندگي خود از اين تغييرات رژيم غذايي بهرهمند و بازهم مؤثر واقع شود؛ بنابراين، محققان ميگويند افراد حتي در دههي پنجاه زندگي خود هم ميتوانند اين تغييرات را در رژيم غذايي خود ايجاد کنند. تحققيافتن اين تغييرات چندان دشوار نيست؛ زيرا براساس اعلام Esra Shishtar، دانشجوي دکتري دانشگاه تافتس، مصرف يک فنجان چاي در روز يا برخي از انواع توتها دو تا سه بار در هفته کفايت ميکند.
بايد در نظر داشت که مطالعهي جديد اثبات نميکند مصرف کم فلاونوئيدها باعث بيماري آلزايمر ميشود؛ بلکه اين فقط اعلام نتايج گروهي از شرکتکنندگان را نشان ميدهد. توجه به اين نکته نيز اهميت دارد که اين مطالعه ميزان مصرف فلاونوئيد را ازطريق دادههاي خودگزارشداده کنترل کرده است؛ بنابراين، احتمال خطا وجود دارد. بااينحال، محققان ميگويند سؤالات مربوط به تشخيص زوال عقل را از پرسشنامه حذف کردهاند. درنهايت، بايد گفت تمام شرکتکنندگان بزرگتر از پنجاه سال و از نژاد اروپايي بودند که اين امر تعميمپذيري مطالعه را محدود ميکند.
بازار