logo

محصولات پرمصرف میادین میوه و تره‌بار چقدر نیترات دارند؟

منبع
ايسنا
بروزرسانی
محصولات پرمصرف میادین میوه و تره‌بار چقدر نیترات دارند؟
ايسنا/ محققان در پژوهشي ميزان نيترات برخي محصولات پرمصرف عرضه شده در ميادين ميوه و تره‌بار منطقه چهار تهران را در فصل هاي بهار و زمستان اندازه‌گيري کردند. با توجه به ارزش غذايي سبزي‌ها، وجود فيبر فراوان و نقش آن در سلامت انسان، مصرف آن در تمامي نقاط جهان مورد تاييد متخصصان تغذيه است. در رژيم غذايي ما ايرانيان نيز سبزي‌ها از جايگاه خاصي برخوردارند و در برنامه‌ريزي‌ها، افزايش مصرف سرانه آن مورد تاکيد است. اين در حالي است که در صورت عدم دقت در عمليات کاشت، داشت و برداشت سبزي‌ها مي‌توانند اثرات نامطلوبي بر سلامت انسان‌ها داشته باشند. از جمله معيارهاي سلامت سبزي‌ها، عدم تجمع آلاينده‌هايي چون نيترات در آن‌ها و متعادل بودن نسبت ساير عناصر ضروري مانند فسفر و عناصر ريزمغذي مانند آهن و روي است. در همين راستا، محققان در پژوهشي با عنوان" ميزان نيترات برخي محصولات پرمصرف عرضه شده در ميادين ميوه و تره‌بار منطقه چهار تهران در بهار و زمستان"؛ اين موضوع را بررسي کرده‌اند. در اين پژوهش که توسط سمانه اسدي، دانشجوي دوره کارشناسي ارشد گروه محيط‌زيست دانشگاه تربيت دبير شهيد رجايي و فائزه فضلي، دانشيار گروه محيط زيست دانشگاه تربيت دبير شهيد رجايي انجام شده، آمده است:« در اين پژوهش از سه ميدان اصلي ميوه و تره‌بار منطقه چهار شهر تهران شامل ميادين ميوه و تره‌بار لويزان، هروي و ملت نمونه‌هاي مورد سنجش در دو فصل زمستان و بهار ۹۷ گردآوري شد. در هر نمونه‌برداري از هر کدام از اقلام کشاورزي شامل سيب‌زميني، پياز و گوجه‌فرنگي به صورت تصادفي سه عدد انتخاب شد.» به منظور آماده‌سازي نمونه‌ها ابتدا قسمت‌هاي غيرخوراکي آن‌ها جدا و پس از شست‌وشو، نمونه‌ها خشک و همگن شد. از آن جا که نيترات موجود در نمونه‌ها به نور و دما حساس بود و تجزيه مي‌شد، نمونه‌هاي خشک شده جهت نگهداري بهتر به ظروف پليمري عايق نور و دما منتقل و به آزمايشگاه مورد اعتماد سازمان محيط زيست انتقال داده شد. پژوهشگران پس از اندازه‌گيري ميزان نيترات، مي‌گويند:« ميانگين کل ميزان نيترات اندازه‌گيري شده در نمونه‌هاي سيب‌زميني، پياز و گوجه‌فرنگي در فصل زمستان به ترتيب از راست به چپ ۷۳.۳۳ppm، ۵۶.۶۶ppm، ۲۶.۶۶ppm و در فصل بهار ۸۰ppm، ۶۶.۳۳ppm و ۳۶.۷۲ ppm به دست آمد.» نويسندگان اين مقاله بيان مي‌کنند:« بيشترين مقدار نيترات مورد بررسي مربوط به سيب‌زميني است. اين موضوع نشان مي‌دهد که گياه سيب‌زميني بيشترين ميزان نيترات را در خود تجمع دهد که مي‌تواند به دليل غده‌اي بودن سيب‌زميني باشد. پايين بودن ميزان تجمع نيترات در گوجه فرنگي ممکن است به دليل بوته‌اي بودن آن باشد زيرا تجمع نيترات در برگ‌هاي اين بوته نسبت به محصول آن بيشتر است.» در اين مقاله آمده است:« محتواي نيترات سيب‌زميني در فصل بهار در ميدان ميوه و تره‌بار هروي و ملت بيشتر از محتواي نيترات سيب‌زميني در فصل زمستان است، در حالي که در ميدان ميوه‌وتره‌بار لويزان در فصل زمستان محتواي نيترات سيب‌زميني بيشتر از فصل بهار بوده است.» بررسي‌هاي اسدي و فضلي نشان مي‌دهد محتواي نيترات پياز در فصل بهار در ميدان ميوه و تره‌بار هروي بيشتر از مقدار محتواي نيترات پياز در فصل زمستان است، در حالي که در ميدان ميوه ‌و ‌تره‌بار لويزان و ملت، محتواي نيترات پياز در فصل زمستان و بهار با هم برابر است. همچنين ميزان نيترات پياز در ميدان ميوه و تره‌بار ملت در هر دو فصل برابر ميزان استاندارد براي گياه مذکور يعني ۹۰ppm است. بر اساس آن چه در اين مقاله آمده است محتواي نيترات گوجه فرنگي در فصل بهار در ميدان ميوه و تره‌بار هروي و ملت بيشتر از محتواي نيترات گوجه‌فرنگي در فصل زمستان است در حالي که در ميدان ميوه و تره‌بار لويزان در فصل زمستان محتواي نيترات گوجه فرنگي بيشتر از فصل بهار بوده است. در اين مقاله بيان شده است:« نتايج حاصل نشان داد که بين نيترات دو فصل زمستان و بهار تفاوت معني‌داري وجود داشت. مقدار نيترات اندازه‌گيري شده پياز در فصل بهار در ميدان ميوه‌ و تره‌بار هروي و همچنين محتواي نيترات سيب‌زميني در فصل زمستان در ميدان ميوه و تره‌بار لويزان بيشتر از حد استاندارد سلامت بود. مقدار نيترات گوجه فرنگي در هر دو فصل کمتر از حد استاندارد بود.» نتايج اين پژوهش در اولين شماره هجدهمين دوره‌ي فصلنامه دانشکده بهداشت و انستيتو تحقيقات بهداشتي منتشر شده است.
اخبار بیشتر درباره
اخبار بیشتر درباره