گامی بزرگ در اصلاح ژن بدون نیاز به کریسپر

ايسنا/ گروهي از محققان يک روش جديد براي اصلاح ژن DNA ميتوکندريايي توسعه دادهاند که ميتواند براي درمان بيماريهاي ژنتيکي مورد استفاده قرار گيرد.
اين روش جديد در اصلاح ژن، پتانسيلي محکم براي درمان بيماريهاي ژنتيکي دارد که حتي روش کريسپر هم قادر به درمان آنها نيست.
گروهي از محققان مدعي شدند که اولين روش اصلاح ژن بدون کريسپر را براي دي.ان.اي ميتوکندريايي توسعه دادهاند.
در سال ۲۰۱۸ ميلادي، يک گروه تحقيقاتي از دانشگاه واشنگتن به رهبري "جوزف موگوس"(Joseph Mougous) موفق به کشف يک آنزيم به نام "DddA" شدند.
اين آنزيم توسط باکتريوم "بورخولدريا سپاسيا"(Burkholderia cenocepacia) توليد ميشود و زمانيکه به پيريميدين "سيتوزين" ميرسد، به طرز شگفتانگيزي به پيريميدين "اوراسيل" تبديل ميشود.
اين ترکيب معمولا به صورت اوراسيل در DNA يافت نميشود و در رونوشت DNA مانند پيريميدين "تيمين" برخورد ميکند و به عنوان تيمين کپي ميشود.
اين به اين معناست که سيتوزين اصلي به تيمين تبديل ميشود.
"جوزف موگوس" و تيمش دريافتند که آنزيم "DddA" بدون نياز به "کريسپر کَس ۹"(CRISPR Cas۹) روي DNA دو رشتهاي عمل ميکند.
همه اينها به اين معناست که اصلاح ژن با استفاده از تکنيکي که توسط موگوس مشخص شده، ميتواند پتانسيلي قدرتمند براي تحقيق و درمان جهشهاي دي.ان.اي ميتوکندريايي باشد.
دياناي ميتوکندريايي نوعي DNA است که در ميتوکندري سلولهاي يوکاريوتي يافت ميشود. کار ميتوکندري تبديل انرژي شيميايي غذا به آدنوزين تري فسفات يعني صورتي از انرژي است که براي سلول قابل استفاده باشد.
جهش در ژنوم ميتوکندريايي که از ژنوم هستهاي کوچکتر است، ميتواند در سيستم عصبي و ماهيچهاي فرد، مشکلات پاتولوژيک جدي ايجاد کند و همچين ميتواند سبب بروز مشکلات قبلي و ديگر عوارض شود.
در نهايت، اين روش اصلاح ژن از سموم بين باکتريايي استفاده خواهد کرد تا زيست شناسي بنيادي ميتوکندريايي را تجزيه و تحليل کند.
در حالي که اين روش تا استفاده باليني فاصله دارد، يک پتانسيل بزرگ براي کمک به افرادي است که از بيماريهاي ژنتيکي مانند "بيماري ماهيچه قلب" و "انسفالوپاتي" رنج ميبرند.
نتايج اين يافتهها در مجله "Nature" انتشار يافت.