کمبود ویتامین دی موجب چاقی و توقف رشد میشود
ايرنا/ محققان دانشگاه ايالت کاروليناي شمالي در آمريکا دريافتند کمبود ويتامين دي در مراحل اوليه رشد کودکان ميتواند منجر به برهم خوردن تعادل متابوليک بين رشد و تجمع چربي در بدن شود.
در اين تحقيقات سه گروه از ماهيهاي زبراي جوان به مدت چهار ماه با سه رژيم مختلف شامل رژيم فاقد ويتامين دي، رژيم غني از اين ويتامين و رژيم کنترل، تغذيه شدند. پس از اين دوره، محققان ميزان تراکم استخوان، تريگليسيريد، چربي، کلسترول و ويتامين دي را در بدن ماهيها اندازهگيري کردند. همچنين مسيرهاي متابوليک کليدي مرتبط با توليد، ذخيرهسازي و انتقال چربي در بدن ماهيهاي زبرا را مورد مطالعه قرار دادند.
در نتيجه اين تحقيقات مشخص شد گروهي که رژيم فاقد ويتامين دي داشتند، به طور متوسط ۵۰ درصد کوچک تر ساير گروهها هستند و مقادير بسيار بيشتري چربي در بدن ذخيره کردهاند. در بدن اين ماهيها تعداد سلولهاي چربي بيش از ماهيهاي دو گروه ديگر بود. همچنين ميزان تريگليسريد و کلسترول نيز در بدن اين ماهيها بالاتر از گروههاي ديگر بود.
با تغيير رژيم اين ماهيها به يک رژيم غني از ويتامين دي، رشد آنها ادامه يافت و بخشي از چربي انباشته در بدن آنها مورد استفاده قرار گرفت اما هرگز اين ماهيها به اندازه ساير گروهها رشد نکردند و ذخاير چربي خود را از دست ندادند.
نتايج اين تحقيقات نشان ميدهد کمبود ويتامين دي از طريق ايجاد اختلال در تعادل عادي رشد و تجمع چربي در بدن موجب آسيب ديدن سلامت متابوليک ميشود.
مطالعات مختلفي در سراسر جهان نقش ويتامين دي در عملکرد اندامهاي مختلف بدن را تاييد کردهاند. به دليل اين که نور خورشيد مهم ترين منبع اين ويتامين است، ممکن در پاييز و زمستان به ميزان کافي در بدن جذب نشود.
مواد غذايي مانند زرده تخم مرغ، ماهي، قارچ، انواع پنير، شير، حبوبات، روغن ماهي، آب پرتقال و خاويار حاوي مقدار زيادي ويتامين دي هستند.
گزارش کامل اين تحقيقات در نشريه Scientific Reports منتشر شده است.