ارتباط افزایش آلودگیهای پلاستیک با افزایش آلودگی هوا
ايسنا/ آلودگي هوا و آلودگي پلاستيکي، از مشکلات جدي زيستمحيطي هستند و اکنون گروهي از محققان بين آنها ارتباطي پيداکردهاند. زبالههاي پلاستيکي، تهديد قابلتوجهي براي محيطزيست است و اين زبالهها به عميقترين مناطق اقيانوسها نيز راهيافتهاند.
کيفيت هوا با توسعه شهرها در جهان رابطه معکوس دارد و در دهه گذشته، صنعت تحويل غذا بهشدت رشد کرده است. نتايج بررسيها نشان ميدهد، هواي نامناسب عاملي موثر براي استفاده بيشتر افراد از گزينه تحويل غذا در کشورهايي مانند چين است.
کارشناسان هشدار ميدهند که زبالههاي پلاستيکي، نگراني جهاني براي محيطزيست است و تحقيقات نيز به تاثير آلودگي پلاستيک بر محيطهاي طبيعي معطوف شده و تحقيق کمتري براي درک رفتار انسان و توليد آلودگي پلاستيکي انجامشده است و اين بررسي، رابطه قوي بين آلودگي هوا و افزايش مواد زائد پلاستيکي از طريق افزايش تقاضا براي تحويل غذا را نشان ميدهد.
محققان دانشگاه ملي سنگاپور(NUS)، رفتارهاي انساني مرتبط با افزايش آلودگيهاي پلاستيکي را بررسي کردند و آلبرتو سالوو، محقق اين بررسي اظهار کرد: زماني که هواي بيرون، آلوده است، کارمندان اداري بهجاي بيرون رفتن، بيشتر ترجيح به سفارش غذا دارند که اين مورد باعث افزايش ضايعات پلاستيکي بستهبندي مواد غذايي خواهد شد.
محققان شواهدي جمعآوري کردند که نشان ميدهد، مقدار زيادي پلاستيک يکبارمصرف در وعدههاي غذايي (از ظروف گرفته تا کيسههاي حمل آن) تحويل داده شده، ايجاد ميشود.
محققان، ازجمله ليوهاومينگ و دانشيار چوجونهونگ، با انجام بررسي در چين دريافتند که اين کشور با ۳۵۰ ميليون کاربر ثبتشده در ميان بزرگترين کاربران سيستمعاملهاي تحويل آنلاين غذا در جهان قرار دارد و تخمين زده شده که روزانه ۶۵ ميليون ظرف غذا در سراسر چين دور ريخته ميشود و کارمندان اداري بيش از نيمي از موارد اين تقاضاها را تشکيل ميدهند.
اين بررسي بر روي انتخاب ناهار ۲۵۱ کارمند در سه شهر آلوده چين (پکن، شنيانگ و شيجيژوانگ) در بين ژانويه و ژوئن ۲۰۱۸ و سفارشهاي يک مرکز تحويل غذا آنلاين با ميليونها سفارش غذا و ۳۵۰ هزار کاربر انجام شده است. محققان ارتباط موثر بين آلودگي هوا و مصرف مواد غذايي را نشان دادند، همچنين دريافتند افزايش ۱۰۰ گرم بر متر مکعب در PM۲.۵ موجب افزايش ۷.۲ درصدي تحويل عذا شده است.
PM شاخص متداول آلودگي هواست و اجزاي آن شامل نيترات، آمونياک، سولفات، گردوغبار معدني و کربن سياه است. بر اساس سازمان بهداشت جهاني (WHO)، PM بيش از ساير آلايندهها بر افراد تاثير ميگذارد. بهعنوانمثال PM۲.۵ ميتواند به ريه نفوذ کرده و وارد خون شود.
محققان دريافتند که در وعدههاي غذايي ارسالي، بهطور متوسط ۵۸ گرم پلاستيک استفاده ميشود و وعدههاي مفصل مانند ناهار، ۶.۶ گرم پلاستيک دارد. نتايج نشان ميدهد، با افزايش ۱۰۰ گرم بر متر مکعب PM۲.۵، استفاده از پلاستيک يکبارمصرف وعده غذايي بهطور متوسط ۱۰ گرم (معادل تقريبا يکسوم جرم يک ظرف پلاستيکي) افزايش مييابد. در بررسي تصاويري که بهعنوان بخشي از اين تحقيق بودند، نشان داده شد که متوسط وعده غذايي تحويل دادهشده از ۲.۸ مورد پلاستيکي يکبارمصرف و حدود ۵۴ گرم پلاستيک استفاده کرده است.
محققان همچنين تخمين زدهاند که در يک روز معين، اگر تمام چين در معرض افزايش ۱۰۰ گرم بر مترمکعب دوز PM۲.۵ قرار بگيرند که بهطورمعمول در پکن مشاهده ميشود، ۲.۵ ميليون وعده غذايي بيشتر تحويل داده ميشود که نياز به ۲.۵ ميليون کيسه پلاستيکي اضافي و ۲.۵ ميليون ظرف پلاستيکي دارد.
نيويورک تايمز در سال ۲۰۱۹ گزارش داد، کارشناسان معتقدند که خريدهاي آنلاين بيرونبر در سال ۲۰۱۷، عامل توليد ۱.۶ ميليون تن زباله بستهبنديشده در چين شد که ۱.۲ ميليون آنها، شامل کيسههاي پلاستيکي و قاشقهاي پلاستيکي بود.
نتايج اين بررسي نشان ميدهد که چگونه افراد بهطور ناخواسته و درحاليکه سعي دارند در کاهش آلودگي نقش داشته باشند به مشکل رو به رشد زبالههاي پلاستيکي کمک ميکنند.
يکي از محققان اين بررسي اظهار کرد: افراد با سفارش تحويل غذا که اغلب در بستهبنديهاي پلاستيکي است، از خود در برابر آلودگي هوا محافظت ميکنند.
محققان عنوان کردند: اين يافتهها ميتواند براي ساير شهرهاي درحالتوسعه در کشورهايي مانند بنگلادش، هند، اندونزي و ويتنام نيز صادق باشد. روشهاي مديريت پسماند بسيار متفاوت است، بهطوريکه بقاياي پلاستيکي به همراه باد از محل دفن زبالهها خارجشده و به رودخانهها و اقيانوسها وارد ميشود و هشت ميليون تن پلاستيک، سالانه وارد درياها ميشود. نتايج بررسيها نشان ميدهد که کنترل آلودگي هوا ميتواند ضايعات پلاستيکي را کاهش دهد.
يکي از موارد ديگر در افزايش ضايعات پلاستيکي، نگراني از قرارگرفتن در معرض بيماري کوويد- ۱۹ است که منجر به افزايش تقاضا براي وعدههاي غذايي در خانه و افزايش بستهبندي پلاستيکي ميشود. محققان اميدوارند که نتايج بررسي آنان بتواند بهعنوان راهکاري براي بستهبنديهاي سازگاربامحيطزيست و مديريت بهتر زباله را فراهم کند.
نتايج اين مطالعه در مجله Nature Human Behavior منتشر شد.
منابع
www.sciencedaily.com
www.lintelligencer.co