ايرنا/ چاقي يکي از علتهاي اصلي فوت بر اثر ويروس کرونا در جهان شناخته شده است و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي اين زنگ خطر را براي کودکان و نوجواناني که دچار اضافه وزن هستند، به صدا در آورد.
وزير بهداشت در ستاد ملي مقابله با کرونا، چاقي را يکي از عمدهترين علتهاي مرگ و مير کودکان و نوجوانان مبتلا به کوويد ۱۹ اعلام کرد.
سعيد نمکي گفت: تمام کودکان و نوجواناني که بر اثر کوويد ۱۹ فوت کردند، به جز افرادي که بيماري زمينهاي داشتند، بزرگترين عامل آن چاقي بود. يک دختر ۱۰ ساله که مسافر قشم بود، پدر و مادر او هم به کرونا مبتلا بودند و در بندرعباس فوت کرد. اين کودک وزن زياد داشت.
وي اظهار داشت: يک اتفاق که در کودکان ما اتفاق افتاده، تحرک کم، بازي در فضاي مجازي است. افزايش وزن در کودکان بيش از قبل است. اگر خطري مثل زلزله و سيل اتفاق بيفتد، بچههاي ما مهارت فرار کردن ندارند و وزن آنها زياد شده است. به خانوادهها ميگوييم که کاهش وزن چه در دانش آموزن و چه در دانشجوها بايد دنبال شود.
خطر کرونا براي افراد چاق
به گفته دانشمندان دانشگاه کويين مري لندن، افراد چاق با توليد بيش از اندازه نوعي آنزيم با عنوان آنزيم ۲ مبدل آنژيوتانسين که دروازه ورود کوويد ۱۹ است، بيشتر در خطر ابتلا به ويروس کرونا هستند.
از طرفي وزن اضافه روي ديافراگم افراد چاق فشار وارد کرده و تنفس را سختتر ميکند. اضافه وزن باعث گرفتگي شريانها، التهاب مزمن، دشواري گردش خون و ضعف سيستم ايمني بدن ميشود.
نتايج يک نظرسنجي در بريتانيا که ۲۸ آپريل انجام شده و ۱۷ هزار بيمار را در ۱۶۶ بيمارستان را در برگرفته نشان ميدهد که خطر مرگ افراد چاق يا کساني که BMI بالاي ۳۰ دارند بر اثر ويروس کرونا، ۳۳ درصد بيشتر از ديگران است.
امپريال کالج لندن تحليلهاي بيشتري را در اين زمينه منتشر کرده که نشان ميدهد مرد بودن و چاق بودن از عوامل موثر بر افزايش مرگ به علت ويروس کرونا است.
گفته ميشود آسيب پذيرترين قشر در برابر ويروس کرونا، افراد مسن و کهنسال هستند، اما بيماري چاقي هشداري است که کودکان و نواجوان را بايد از ابتلا به اين ويروس نگران کند.
نتايج مطالعه ديگري در نشريه لنست هم نشان مي دهد که اواخر ماه مارس ميلادي، زماني که بيماران کرونايي در بيمارستان جان هاپکينز آمريکا بستري شدند، اکثر بيماران جواني که در بخش مراقبتهاي ويژه بيمارستان تحت درمان قرار گرفتند، اضافه وزن داشتند.
در نتيجه از چاقي به عنوان عامل خطري ياد شده که در مورد کوويد ۱۹ به اندازه کافي به آن توجه نشده است.
تاکيد وزير بهداشت ايران در مورد تاثير چاقي بر ابتلا و فوت ناشي از ويروس کرونا، زنگ خطر را براي کودکان و نوجواناني که اضافه وزن دارند، به صدا در آورده است.
۲۲ درصد کودکان ايراني اضافه وزن دارند
محمد جعفري مديرکل دفتر تربيت بدني و فعاليتهاي ورزشي وزارت آموزش و پرورش نيز پيش از اين گفته بود: ۲۲ درصد کودکان ايراني کمتحرک و دچار اضافه وزن هستند.
تحقيقات نشان ميدهد که چاقي در سنين ۱۰ تا ۱۴ سال خطر ابتلا به چاقي در بزرگسالي را ۲۲ برابر ميکند.
وي بيان کرد: ۶۰ درصد مردم ايران دچار وزن بالا و چاقي، ۳۷ درصد از ايرانيان دچار فشار خون، بيش از ۵۶ درصد مردم ايران دچار کم تحرکي، بيش از ۴۶ درصد مردم ايران داراي کلسترول بالا و ۱۰ درصد مردم ايران مبتلا به ديابت هستند.
بر اساس آمار مرکز کنترل و پيشگيري بيماريهاي آمريکا، ۴۲.۴ درصد جمعيت بزرگسال آمريکا چاق هستند و ۱۸.۵ درصد از کودکان اين کشور از اضافه وزن رنج ميبرند.
چاقها کمتر ميوه و سبزي ميخورند
پزشکان مي گويند سيستم ايمني افراد چاق به علت تلاش هميشگي براي حفاظت در برابر و درمان آسيبي که التهاب در سلولها ايجاد ميکند، دائم تقويت ميشود و استفاده بدن از همه انرژي خود براي از بين بردن التهاب، موجب ميشود که سامانه دفاعي بدن منابع اندکي براي دفاع در برابر عفونت تازهاي مانند کوويد ۱۹ در اختيار داشته باشد.
افراد چاق معمولا گرايش به مصرف مواد غذايي با فيبر و آنتي اکسيدان کمتري مانند ميوه و سيزيجات دارند که سامانه ايمني بدن را سالم نگه ميدارد.
۴۰ درصد فوتيهاي کرونا بيماري غيرواگير دارند
افشين استوار، مديرکل دفتر مديريت بيماريهاي غيرواگير وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي نيز پيش از اين به خبرنگار سلامت ايرنا گفته بود: حداقل ۴۰ درصد فوتيهاي کرونا تاکنون، يک بيماري غيرواگير داشتند که به ترتيب شامل بيماريهاي قلبي و عروقي، بيماريهاي مزمن تنفسي، ديابت، فشار خون بالا و ساير موارد است.
وي بيان کرد: بيماران مبتلا به بيماريهاي غيرواگير نسبت به افراد ديگر نيازمند مراقبت و توجه بيشتري در شرايط شيوع ويروس کرونا هستند.
ايرج حريرچي معاون کل وزارت بهداشت نيز پيش از اين گفته بود: تا ويروس هست بيماريابي هم انجام ميشود، ولي افرادي که بيماري زمينهاي، سن بالا، چاقي، برخي بيماريهاي قلبي يا سرطانها دارند وقتي ويروس کرونا به آنها برسد، احتمال مرگ بيشتري دارند.
در اين شرايط به نظر ميرسد توجه به موضوع چاقي و اضافه وزن در کودکان به عنوان فاکتور خطر ابتلا و فوت بر اثر ويروس کرونا بايد بيشتر مورد توجه قرار بگيرد. از طرفي خانوادهها بايد اين موضوع را جدي گرفته و از طرف ديگر بايد با اقدامي بين بخشي و با همکاري آموزش و پرورش، فکري به حال چاقي و اضافه وزن کودکان و نوجوانان کشور شود. هرچند چاقي دروازه ابتلا به بسياري از بيماريهاي غيرواگير است، اما حالا به عنوان يک فاکتور خطر بالقوه براي ابتلا و فوت به علت ويروس کرونا هم محسوب ميشود.
بازار