حمله مدعیان طب سنتی برای کاهش مصرف لبنیات
ايرنا/ رئيس انستيتو تغذيه و صنايع غذايي گفت: مصرف لبنيات براي رشد و استحکام استخوانها و پيشگيري از بيماريهاي اسکلتي ضروري است. مصرف آن در ايران حدود نصف ميانگين جهاني است اما گراني و تورم از يک طرف و حرفهاي غير علمي برخي مدعيان طب سنتي باعث سير نزولي مصرف اين ماده غذايي ضروري شده است.
در روزهاي گذشته ناياب شدن و بعد از آن گراني کره که به علت حذف ارز دولتي از واردات اين ماده غذايي لبني بود، در کشور خبرساز شد، اين موضوع بهانه اي براي گفت وگوي ايرنا با جلال الدين ميرزاي رزاز رئيس انستيتو تغذيه و صنايع غذايي شد، مساله نگران کننده اي که او نيز بر آن صحه گذشته و البته موارد متعدد ديگري نيز به آن افزود. او گفت: فقط گراني نيست که خطر کاهش مصرف لبنيات را دامن زده است، تبليغات رسانه اي و گفته هاي غير کارشناسي برخي مدعيان طب سنتي و شايعه سازان تخريب صنايع غذايي نيز اين خطر جدي سلامت مردم را تقويت مي کند.
ميرزاي رزاز افزود: سرانه مصرف لبنيات در ايران حدود ۶۵ تا ۷۰ کيلو است که نسبت به متوسط سرانه ۱۲۰ کيلويي در کشورهاي توسعه يافته و حتي ۲۰۰ کيلوگرمي در برخي کشورهاي توسعه يافته بسيار کم است.
رئيس انستيتو تغذيه و صنايع غذايي در مورد کاهش سرانه مصرف لبنيات در ايران گفت: در اين مورد از دو جهت ضربه مي خوريم يکي دخالت کساني افراد غير علمي از جمله افراد مدعي طب سنتي که در اين زمينه دخالت هاي مي کنند و حرف هاي غير علمي و نادرستي مي زنند و مردم را از مصرف لبنيات باز مي دارند. برخي از اين افراد دلايلي را بيان مي کنند که پايه علمي ندارد و از مردم مي خواهند که مصرف لبنيات را قطع کنند و مثلا مي گويند انسان نبايد شير و ماست و محصولات لبني حيوانات را مصرف کند که حرف کاملا نادرست و غير علمي است.
وي افزود: متاسفانه اين افراد با بيان اينکه شير حيوانات را فقط حيوانات بايد مصرف کنند اين حرف هاي خرافي و غير علمي را ترويج مي کنند و برخي رسانه ها مانند صدا وسيما نيز اين ميدان را براي آنها فراهم مي کنند.
ميرزاي رزاز گفت: مساله ديگر مداخلات غير واقعي افرادي است که به مردم تلقين مي کند، شير و لبنيات مشکل دارند، در يک مقطعي بحث وجود روغن پالم را در لبنيات مطرح کردند، در يک زمان ديگر بحث وجود وايتکس را مطرح کردند و اخيرا بحث افلاتوکسين را مطرح کرده اند. اغلب اين مسائل غير واقعي و نادرست هستند و براي خارج کردن صنعت لبنيات از گردونه رقابت يا حذف برخي بخش هاي اين صنعت مطرح مي شود و باور مردم را به اين سمت مي برد که لبنيات مصرف نکنند.
رئيس انستيتو تغذيه و صنايع غذايي گفت: اتفاق ديگري هم که در ماههاي گذشته به وجود آمده، موضوع تورم اقتصادي، گراني و افزايش قيمت هاست که کاملا بر کاهش مصرف لبنيات تاثير مي گذارد. مانع از دسترسي مردم به محصولات لبني مي شود و باعث مي شود مردمي که به اهميت تغذيه با لبنيات آگاه هستند نيز به علت مشکلات مالي به اين ماده ضروري دسترسي نداشته باشند.
وي افزود: آمار مستندي درباره ميزان تاثير گراني شير و لبنيات بر ميزان مصرف آن منتشر نشده اما به طور طبيعي افزايش قيمت ميزان مصرف محصولات لبني را در کشور کاهش مي دهد و نمودار مصرف را نزولي مي کند.
ميرزاي رزاز در پاسخ به اين پرسش ايرنا که آيا درست است که صنايع لبني شير پر چرب را صادر و به جاي آن کره وارد مي کند اين عامل موجب گراني کره به خصوص با توجه به گراني ارز شده، گفت: در اين مورد اطلاع دقيق نداريم اما مي دانم تقريبا کل کره مصرفي کشور وارداتي است و با توجه به افزايش قيمت ارز، کره هم گران شده چون ارز دولتي که به آن تعلق مي گرفته قطع شده و افزايش قيمت دو تا سه برابري پيدا کرده، اينکه در کشور اين قدرت و توان بالقوه را داريم که از لبنيات داخلي کره مورد نياز کشور را تامين کنيم اطلاع ندارم و انجمن صنايع لبني بايد در اين مورد بايد پاسخ دهند.
روغن پالم در کره نباتي
وي در پاسخ پرسش ديگر ايرنا درباره استفاده از روغن پالم در کره نباتي توضيح داد: متاسفانه اين موضوع درست است و بر اساس مطالعاتي که انجام شده، درصد روغن پالم در کره هاي نباتي موجود در بازار بالاست، البته با توجه به ميزان متوسط مصرف متوسط کره ايرانيان که مقدار آن زياد است، مشکلي نيست زيرا معمولا هر فرد مقدار مختصري کره را در صبحانه مصرف مي کند يا برخي افراد مقداري کره را در غذا استفاده مي کنند، در اين حد مصرف وجود روغن پالم که آن هم نوعي روغن خوراکي است اشکالي ندارد.
ميرزاي رزاز تاکيد کرد: تبليغاتي که در مورد روغن پالم در سالهاي اخير انجام شده درست نيست زيرا اين روغن انواع مختلفي دارد، برخي انواع آن کيفيت مناسبي براي مصرف خوراکي دارند و اگر روغن پالم مورد استفاده در کره هاي نباتي مورد تاييد سازمان غذا و دارو باشد در حد مصرف صبحانه يا مصرف محدود آن در غذاهاي خانگي اشکالي ندارد.