کمیته ملی گردشگری خوراک تشکیل شد
مهر/ مديرکل دفتر همکاري وتوافقهاي ملي گردشگري ضمن اعلام آغاز به کار رسمي «کميته ملي گردشگري خوراک»، ابعاد، ساختار، برنامهها و نتايج فعاليت اين کميته را تشريح کرد.
ليلا اژدري پيرو برگزاري نشست ويدئو کنفرانس با ادارات کل استاني با موضوع معرفي و تشريح آغاز به کار کميته ملي گردشگري خوراک گفت: گردشگري خوراک يکي از انواع گردشگري است که ميتواند ضمن تنوع بخشيدن به سبد محصولات گردشگري کشورمان سبب شناسايي و احياي دامنه وسيعي از انواع و اقسام غذاهاي محلي و نوشيدني شود که ميتوانند به عنوان محصولي جذاب به گردشگران داخلي و خارجي ارائه شود.
وي با بيان اينکه موضوع راهاندازي کميته ملي گردشگري خوراک به پيشنهاد ادارهکل ميراثفرهنگي، گردشگري و صنايعدستي استان اصفهان انجام گرفته است، به برخي از اقدامات انجام شده در اين زمينه اشاره کرد و گفت: انجام مطالعه در مورد گردشگري غذا در کشورهاي ديگر، برگزاري جلسات متعدد با کارشناسان گردشگري غذا و کسب تجارب آنها، نشست با اتحاديههاي مرتبط با حوزه غذا، مذاکره با برخي از دانشگاهها براي تدوين برنامه راهبردي، تهيه برنامه چشمانداز و پلنهاي اجرايي يک ساله و سه ساله، نهايي کردن گام پژوهشي با مرکز پژوهشگاه ميراثفرهنگي، مذاکره با دستگاهها و نهادها براي همکاري و حمايت از طرح، هماهنگي با جامعه آژانسداران براي ايجاد بسته سفر تخصصي گردشگري غذا و نيز هماهنگي و برنامهريزي با جامعه بومگردي براي برگزاري رويدادهاي غذا و آئينهاي مرتبط از جمله اقدامات صورت گرفته در اين زمينه به شمار ميآيند.
اژدري همچنين اقدام به منظور تهيه اطلس خوراک ايراني را نيز به عنوان يکي از مهمترين برنامههاي اجرايي کميته ملي گردشگري خوراک نام برد و گفت: اطلس خوراک ايراني که اجراي فاز دوم آن آغاز شده است؛ يک فرهنگ جامع از انواع خوراکيها و نوشيدنيهاي مناطق مختلف ايران است که افزون بر پيشينه، تنوع و روشهاي تهيه، خواص و فوايد آنها را سازگار با جغرافياي پهناور ايران معرفي ميکند.
وي بيان کرد: علاوه بر اقدام به منظور تهيه اطلس خوراک ايراني به عنوان يکي از برنامههاي اصلي کميته ملي گردشگري خوراک، تلاش براي تهيه برنامه تلويزيوني گردشگري خوراک، استارتآپ غذايي، ثبت ميراث ناملموس و همچنين برگزاري تورهاي گردشگري غذا نيز از جمله ساير برنامههاي کوتاهمدت کميته مذکور به شمار ميآيد.
مديرکل دفتر همکاري و توافقهاي ملي گردشگري گفت: گردشگران بسياري هستند که از تجربه غذاهاي سنتي کشورها و شهرهاي ديگر به مثابه شناخت ذائقه فرهنگي آن جامعه لذت ميبرند و از دريچه غذا به احساسات فرهنگي و دانش سنتي مردم مينگرند. غذاهاي ايراني، بخشي از فرهنگ اصيل مردم ايران است که از درون ساختار فرهنگي و الگوهاي اجتماعي و اقتصادي قوميتهاي مختلف آن نشأت گرفته است؛ از اين رو شناسايي و احياي سنتي طبخ غذاهاي ايراني در هر منطقه و ترويج فرهنگ غذاهاي بومي از منظر ملي و بينالمللي از جمله اهداف اطلس خوراک ايراني است.
اژدري يادآور شد: هر نقطه کشورمان سفره غذايي خاص خود را دارد؛ از اين رو بايد تمام ظرفيتهاي غذايي ايران با تحقيقات ميداني مشخص شود؛ چرا که بسياري از غذاها در آستانه انقراض هستند و انتظار ميرود در اين اطلس غذايي تفاوتهاي غذايي و تنوع غذايي از نقاط مختلف کشور شناسايي و سپس تجاريسازي و برندسازي شود.
مدير کل دفتر همکاري و توافقهاي ملي گردشگري با بيان اينکه غذاهاي بومي و سنتي در يک متن فرهنگي توليد ميشوند و شيوه طبخ آنها، برآمده از فضاي جغرافيايي و تاريخي يک منطقه است و همانند ديگر مصنوعات فرهنگي، بيانگر هويت قومي، نژادي و ملي مردم آن منطقه به شمار ميآيد، گفت: اين ميراث ناملموس فرهنگي، حافظ تنوع فرهنگي و ضامن توسعه پايدار است و اين ظرفيت را دارد تا در کنار ميراثفرهنگي ملموس، يکي از مهمترين جاذبههاي گردشگري هر منطقهاي باشد.
اژدري يادآور شد: هم اکنون افراد علاقهمند اعم از بخش خصوصي و دولتي و نيز ادارات کل استاني ميتوانند با مراجعه به سايت foodatlas.ir جهت عضويت و ثبت خوراکها و نوشيدنيهاي بومي منطقه خود و رويدادهاي مرتبط اقدام نمايند.
مدير کل دفتر همکاري و توافقهاي ملي گردشگري در پايان گفت: ضمناً تشکيل «شوراي راهبري و سياستگزاري گردشگري خوراک» نيز با حضور فعالان صنعت گردشگري و ساير دستگاههاي ذيربط و ذيمدخل در دستور کار است.