نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
  2. برگزیده
موبایل و بازی

ضوابط ارائه اینترنت ماهواره‌ای‌ در ایران تصویب شد

منبع
مهر
بروزرسانی
ضوابط ارائه اینترنت ماهواره‌ای‌ در ایران تصویب شد

مهر/ کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات با هدف رعايت الزامات مقرراتي از سوي دارندگان شبکه هاي ماهواره اي، «مقررات حاکم بر حقوق سرزميني ارائه خدمات ماهواره اي در ايران» را تصويب کرد.

 با رشد فناوري ارتباطات فضايي، طيف وسيعي از خدمات ارتباطي و فناوري اطلاعات توسط شبکه‌هاي ماهواره‌اي قابل ارائه شده است.

از آنجايي که تداوم ارائه و توسعه تنوع خدمات ارتباطي و فناوري اطلاعات قابل ارائه از طريق ارتباطات فضايي در کشور، مستلزم رعايت الزامات مقرراتي خاصي از سوي دارندگان شبکه‌هاي ماهواره‌اي است، کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات در مصوبه‌اي اين مقررات را تدوين و ابلاغ کرده است.

اين مصوبه مطاق بند «د» ماده ۵ قانون وظايف و اختيارات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در جلسه شماره ۳۰۳ کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات با عنوان «مقررات حاکم بر حقوق سرزميني ارائه خدمات ماهواره‌اي در جمهوري اسلامي ايران» تصويب شده است و ضمانت اجرايي براي ساماندهي ارائه خدمات ماهواره‌اي توسط دارندگان مجوز تأسيس و بهره‌برداري از شبکه ماهواره‌اي صادر شده از سوي يک کشور خارجي عضو اتحاديه جهاني مخابرات (ITU)، پس از احراز شرايط تعيين شده، خواهد بود.

در همين حال با اين مصوبه، تأمين نياز زيرساخت ارتباطي کشور در کنار زيرساخت‌هاي موجود به ويژه افزايش توسعه کشوري ارتباطات با ايجاد زيرساخت فضايي در مناطق نيازمند تقويت زيرساخت ارتباطي زميني، تضمين مي‌شود.

تامين ارتباطات مطمئن مشترکان از طريق ارتباطات فضايي به صورت مقرون به صرفه، پايدار و مورد اطمينان تحت شرايط فني و تجاري مطلوب، از ديگر مواردي است که در اين مصوبه براي آن ضمانت اجرايي ديده شده است.

خدمات ارتباطي ماهواره‌اي چيست

خدمات ارتباطي ماهواره‌اي به نقل و انتقال پيام ارتباط راديويي به واسطه استفاده از ماهواره‌ها اطلاق مي‌شود و شبکه ماهواره‌اي نيز شامل بخش‌هاي فضايي مشتمل بر تمام يا قسمتي از يک يا چند ماهواره متشکل از ماهواره‌هاي GSO و Non-GSO است که در موقعيت مداري مشخص قرار دارند.

بخش‌هاي زميني ماهواره نيز مشتمل بر TT&C ، SCC ، MCC، هاب، دروازه که کنترل و مديريت محموله و پلتفرم ماهواره را بر عهده دارد و همچنين ايستگاه‌هاي زميني ماهواره‌اي تغذيه و پايانه‌هاي ثابت يا سيار ماهواره‌اي مربوط، است که با همديگر در ارتباط هستند.

الزاماتي که براي اپراتورهاي ماهواره در نظر گرفته شد

مطابق با الزامات درنظر گرفته شده براي اپراتورهاي ماهواره، اين اپراتورها بايد در زمان تأسيس شبکه ماهواره‌اي، مقررات راديويي بين‌المللي تعيين شده توسط اتحاديه جهاني مخابرات را رعايت کرده باشند و داشتن موافقت سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي به هنگام تاسيس يا قبل از شروع ارائه خدمات، نيز الزامي است.

اپراتور خارجي ماهواره بايد مشخصات ثبت ماهواره در اتحاديه جهاني مخابرات و اطلاعات تکميلي مورد نياز را ارائه کند. باندهاي فرکانسي مورد استفاده نيز بايد مطابق با جدول تخصيص‌هاي فرکانسي کشور باشد.

از سوي ديگر اپراتور ماهواره موظف است نقشه نواحي جغرافيايي تحت پوشش، مشخصات فني ايستگاه‌هاي فرستنده و گيرنده زميني ثابت يا متحرک داراي قابليت برقراري ارتباط با شبکه خود و سطح شاخص‌هاي کيفي خدمات در تمام نقاط مختلف کشور و همچنين شرايط حفاظت الکترومغناطيسي متقابل آن را با ساير فرستنده و گيرنده‌هاي کشور اعلام کند.

متقاضي بايد معيارهاي فني و کيفي خدمات خود را به سازمان رگولاتوري ارائه و تائيديه اين سازمان را اخذ کند.

شرايط ارائه خدماتي که اپراتورهاي ماهواره‌اي مي‌دهند

مطابق اين مصوبه، ارائه خدمات ماهواره‌اي توسط اپراتور ماهواره‌اي فقط از طريق قرارداد با دارندگان پروانه مجاز به ارائه خدمات دسترسي ماهواره‌اي، مجاز است.

اپراتورهاي ارائه خدمات ماهواره‌اي مي‌توانند خدمات مبتني بر تلفن ثابت و همراه، پيامک، اينترنت همراه و ثابت، پخش همگاني، انتقال داده و دورنگار به پايانه‌هاي ماهواره‌اي ثابت، قابل حمل (پرتابل) و يا متحرک مشترکان را مبتني بر ارتباطات ماهواره‌اي ارائه دهند.

ارائه خدمات پخش همگاني راديويي و تلويزيوني از سوي اپراتورهاي ماهواره مستلزم دريافت تائيديه سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران نيز خواهد بود.

طبق تبصره اين مصوبه، خدمات ماهواره‌اي ايمني، آماتوري ماهواره‌اي، هواشناسي ماهواره‌اي، اکتشاف زمين ماهواره‌اي، کيهان‌شناسي راديويي، ناوبري ماهواره‌اي و تحقيقات فضايي مشمول اين مصوبه نمي‌شود.

در اين ميان اپراتور خارجي ماهواره موظف است اطلاعات جزئيات تماس مشترکين دارندگان پروانه مجاز به ارائه خدمات دسترسي ماهواره‌اي طرف قرارداد خود را به صورت آنلاين در اختيار دارنده پروانه مجاز به ارائه خدمات دسترسي ماهواره‌اي قرار دهد.

از سوي ديگر اپراتور ماهواره موظف است اطلاعات جزئيات تماس و اطلاعات هويتي مشترکين ثبت شده در ساير نقاط جهان در مدت زمان حضور در داخل کشور را به صورت برخط در اختيار دارنده پروانه مجاز به ارائه خدمات دسترسي ماهواره‌اي طرف قرارداد در ايران، قرار دهد.

اين اپراتور بايد نسبت به ايجاد دروازه بين‌الملل اينترنت در قلمرو جمهوري اسلامي ايران يا انجام راهکارهاي جايگزين مورد پذيرش سازمان رگولاتوري، اقدام کند.

از سوي ديگر اپراتور خارجي ماهواره موظف است محدوده تشعشعات راديويي تعيين شده در ماده ۳۰ قانون هواي پاک مصوب ۱۳۹۶/۰۴/۲۵ مجلس شوراي اسلامي را رعايت کند.

ديگر شرايط مدنظر براي فعاليت اپراتور خارجي ماهواره در ايران شامل موارد زير مي‌شود:

- اپراتور ماهواره نبايد روي سرويس‌هاي راديويي ماهواره‌اي و زميني فعال و برنامه‌ريزي شده در داخل کشور، تداخل راديويي مضر ايجاد کرده و يا توسعه آنها را با مشکل مواجه کند.

- اپراتور ماهواره موظف است نماينده داراي اختيارهاي لازم خود در خصوص مسائل فني، مقرراتي و ساير امور مربوط به اين مصوبه را معرفي کند و اين نماينده در موارد لزوم بايد به سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي مراجعه کند.

- هرگونه ارائه خدمات ميزباني تماس به مشترکين در قلمرو جمهوري اسلامي ايران صرفاً پس از تائيد سازمان رگولاتوري مجاز است.

- اپراتور خارجي ماهواره‌اي تا زماني امکان ارائه خدمات در کشور را خواهد داشت که اپراتور داخلي به دليل ناکافي بودن ظرفيت يا عدم بلوغ فناوري، امکان ارائه آن خدمات را نداشته باشد.

شرايط مسافران خارجي مشترک اپراتور ماهواره‌اي

مطابق اين مصوبه مسافرين خارجي که مشترک اپراتور ماهواره بوده و با پايانه خود به کشور مسافرت مي‌کنند، بايد صرفاً از طريق دارنده پروانه مجاز به ارائه خدمات دسترسي ماهواره‌اي، خدمات مورد را دريافت کنند. اپراتور ماهواره بايد اين موضوع را به صراحت به مشترک خود اطلاع‌رساني کند.

اين اپراتور همچنين بايد تمام امکانات سخت‌افزاري، نرم‌افزاري و ارتباطي لازم براي دسترسي برخط رگولاتوري به وضعيت پوشش شبکه ماهواره‌اي و خدمات ارائه شده در کشور را فراهم کند و نيز گزارش تداخل در لينک ارتباطي فراسو خود (زمين به فضا) از داخل کشور را به همراه مستندات فني مربوط به رگولاتوري ارائه دهد.

جريمه تخلفات و نقض تعهدات براي اپراتور خارجي ماهواره

با اپراتور خارجي ماهواره در صورت عدم پايبندي به مفاد و ضوابط مندرج در اين مصوبه، به شرح زير برخورد مي‌شود:

- صدور اخطاريه و تعيين مهلت براي پاسخگويي و رفع تخلف

- دستور توقف فعاليت اپراتور خارجي ماهواره در کشور در صورت عدم رفع تخلف

وقفه به وجود آمده در ارائه خدمات موضوع اين مصوبه در شرايطي مانند طوفان‌هاي نادر خورشيدي و بلاياي طبيعي نظير سيل و زلزله به عنوان تخلف اپراتور ماهواره محسوب نمي‌شود و اين اپراتور موظف است در حداقل زمان نسبت به برقراري ارتباط اقدام کند.

اين اپراتور متعهد به رعايت قوانين و مقررات کشور، مصوبات کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات و ابلاغيه‌هاي رگولاتوري خواهد بود.

در صورت بروز هرگونه اختلاف بين دارندگان پروانه مجاز به ارائه خدمات دسترسي ماهواره‌اي با اپراتور خارجي ماهواره، چنانچه موضوع با مذاکره حل و فصل نشود و اختلاف ناشي از برداشت طرفين از مصوبات کميسيون و مجوزهاي صادره باشد و رسيدگي به آن از سوي هر يک از طرفين از سازمان درخواست شده باشد، موضوع از سوي رگولاتوري قابل ارجاع به کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات خواهد بود.

در کانال آي‌تي و ™CanaleIT هم کلي عکس و ويدئوي دسته اول و جذاب داريم

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره