دلار رسید، گوشی ارزان می شود؟
زوميت/ با تخصيص ارز بانک مرکزي به شرکتهاي واردکنندهي موبايل، قيمت گوشي بهزودي ۱۵ درصد کاهش مييابد.
بانک مرکزي دو روز پيش، ميزان زيادي ارز براي واردکردن موبايل به شرکتهاي واردکننده تخصيص داد. اين بدان معنا است که بازار گوشي تلفن همراه دستکم تا دو ماه ديگر تأمين خواهد بود و قيمتها رقابتي ميشود.
رضا قرباني، رئيس کميسيون ساماندهي و تنظيم بازار انجمن واردکنندگان موبايل ميگويد تقريبا تمام شرکتهايي که طي سه الي چهار ماه گذشته در نوبت تخصيص ارز بودند، تخصيص گرفتهاند. او ميگويد: «البته ما به روند تخصيص آن اعتراضاتي داريم و اين تخصيص طبق الگوريتم بانک مرکزي صورت گرفته که اطلاعي از آن نداريم اما در هر صورت، بازار متاثر از اين اتفاق ميشود.»
قرباني ميگويد باتوجهبه کاهش يافتن نرخ ارز طي ماه اخير و تأمين بازار با تخصيص ارز بانک مرکزي، کاهش قيمتها از همين اکنون آغاز شده است. او ميگويد: «گوشيهاي که اکنون در بازار موجود هستند، با ارز ۳۰ هزار توماني وارد شدهاند. گوشيهاي جديد با ارز ۲۶ هزار تومان و ايجاد رقابت ميان شرکتهاي واردکننده وارد ميشوند.» بهگفتهي رئيس کميسيون تنظيم بازار انجمن واردکنندگان موبايل، با تخصيص گرفتن ۳۰۰ الي ۴۰۰ شرکت واردکننده، آنها حاضر هستند حتي از سود قانوني خود هم بسيار کمتر دريافت کنند تا کالاي خود را به فروش برسانند.
قرباني: گوشيهاي بالاي ۳۰۰ يورو و حتي برند اپل هم با تخصيص جديد ارز وارد خواهند شد
قرباني ميگويد دو هفته و نهايتا يک ماه طول ميکشد تا گوشيهاي جديد وارد بازار شوند اما طي دو روزي که از تخصيص ارز به شرکتها گذشته نيز، قيمت گوشيهاي موبايل موجود در بازار ۳ تا ۵ درصد کاهش يافته است. او ميگويد: «در چنين شرايطي ديگر دلالبازي اتفاق نميافتد چون همه ميخواهند کالاي خود را سريع بفروشند و دچار کاهش قيمت نشوند؛ البته همين حالا هم با دريافت سود بيشتر، کار غيرقانوني نميکنند.»
بهگفتهي قرباني، تخصيص ارز به شرکتها شامل واردات گوشيهاي بالاي ۳۰۰ يورو و حتي آيفون هم ميشود و رجيستر اين گوشيها نيز بدون مشکل صورت خواهد گرفت.
بازار موبايل تا چه زماني تأمين است؟
رضا قرباني ميگويد اگر ارزِ تخصيصيافتهي بانک مرکزي تأمين شود، تا شب عيد ميزان مناسبي گوشي در بازار وجود خواهد داشت. اما تخصيص و تأمين ارز به چه معنا است؟ قرباني در توضيح ميگويد: «تخصيص ارزي که بانک مرکزي ميدهد، بدين معنا نيست که ارز دراختيار شرکتها قرار ميگيرد؛ تخصيص ارز تنها به اين معنا است که بانک مرکزي اجازهي واردکردن موبايل با رقمهاي اعلامي را به شرکتها ميدهد. براي واردات گوشي، قبلا فقط نياز به ثبت سفارش ازطريق وزارت صمت بود اما اکنون علاوه بر آن، بانک مرکزي هم بايد اجازهي واردکردن بدهد. حال ممکن است اين ارز در بازار موجود نباشد که شرکتها آن را بخرند؛ چرا که ارز با صادرات تأمين ميشود و لازم است که صادرکنندگان آن را در سامانهي نيما براي فروش عرضه کنند تا واردکنندگان موبايل آن را بخرند. پس اگر واردکنندهاي تخصيص بگيرد اما نتواند اين ارز را بخرد و تأمين کند، نميتواند کالايي وارد کند.»
قرباني: ارز نيمايي ارزان براي واردات موبايل تخصيص نميشود
بهگفتهي قرباني، تجربه نشان داده که در بهترين حالت ممکن، تنها ۵۰ الي ۶۰ درصد ارز تخصيصيافته، تأمين ميشود. وي تأکيد ميکند که براي تأمين بيشتر ارز، صادرات بايد افزايش يابد. قرباني خاطرنشان ميکند: «ارز حاصل از صادرات پتروشيمي تنها به کالاهاي اساسي اختصاص مييابد و ارز موبايل تنها با صادرات غيرنفتي تأمين ميشود.»
موبايل با چه ارزي وارد ميشود؟
رئيس کميسيون تنظيم بازار انجمن واردکنندگان موبايل در واکنش به اخباري مبني بر اينکه موبايل با ارز نيمايي ارزان وارد ميشود، تصريح ميکند که براي واردات موبايل، ارز خاص و ارزاني تخصيص نميشود. او ميگويد: «اينکه گفته ميشود ارز نيمايي براي واردات موبايل داده ميشود، تنها معنايش اين است که خريد ارز توسط شرکت در سامانه نيما ثبت ميشود. درواقع، قيمت ارز نيمايي موبايل کمتر از ارز آزاد نيست، حتي گاهي بيشتر از آن است.»
قرباني اضافه ميکند که موبايل در گروه کالايي ۲۳ قرار دارد که ارز نيمايي ارزان به آن اختصاص نمييابد. درواقع ارز نيمايي به قيمت بازار آزاد به واردات موبايل تعلق ميگيرد و علاوهبر آن، کارمزد يک درصدي هم براي خريد و فروش ارز در سامانه نيمايي تعيين شده است.
بهگفتهي رئيس کميسيون تنظيم بازار انجمن واردکنندگان موبايل، اعتبار ارز تخصيصيافتهي بانک مرکزي دو ماهه است. پس از اين زمان، اگر بانک مرکزي ببيند که مقداري از اين ارزها تأمين نشده، در بهمن ماه دوباره ارز تخصيص ميدهد تا بازار شب عيد با مشکل مواجه نشود.
قرباني اضافه ميکند که بايد درنظر گرفت در اسفند، بازار فروردين هم بايد تأمين شود؛ چرا ک فروردينماه تعطيل است و بايد بهميزاني کالا وارد شده باشد که دو ميليون دستگاه موبايل در بازار براي فروردين باقي بماند. او ميگويد: «بازار در اسفندماه تأمين خواهد بود اما براي اينکه در فروردين هم تأمين شود، نياز است که بهمن ماه دوباره ارز تخصيص شود.»
ابتداي ماه جاري شاهد رکود و کاهش تقاضا در بازار موبايل بوديم؛ اين موضوع بهدليل انتظار مردم براي کاهش نرخ ارز رخ داد و قيمتها را دچار ثبات نسبي کرد.