سرمقاله سازندگی/ رفتار متناقض غرب

روزنامه سازندگی/ «رفتار متناقض غرب» عنوان یادداشت روز در روزنامه سازندگی به قلم سیدحسین مرعشی است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
اولین نکتهای که اتحادیه اروپا باید به آن توجه کند، این است که استفاده از «مکانیسم ماشه» از اساس مورد تردید حقوقی است. کشورهایی که در دوره ریاستجمهوری پیشین آمریکا نتوانستند در برابر خروج یکجانبه این کشور از برجام ایستادگی کنند، اکنون چگونه میتوانند مدعی اجرای بندهای این توافق باشند؟ سوال این است که آیا چنین کشورهایی اصلاً حق قانونی برای فعالسازی مکانیسم ماشه را دارند یا خیر؟
اروپاییها تاکنون هیچ اقدام ثبت شده و معناداری در چارچوب برجام انجام ندادهاند که بتوانند به استناد آن، توجیهی برای فعالسازی این سازوکار ارائه دهند. بنابراین اگر هیچ تعهد عملی از سوی آنها به ثبت نرسیده بر چه مبنای حقوقی چنین اقدامی انجام میگیرد؟ این اولین ابهام جدی در رفتار اخیر اروپاییهاست.
مساله دوم، تداوم رفتار نادرست و تکراری اروپا نسبت به ایران است. تا چه زمانی قرار است این کشورها چنین سیاستهای شکستخوردهای را ادامه دهند؟ متأسفانه به نظر میرسد هنوز درک درستی از شرایط ایران ندارند. ایرانی که امروز در حال مذاکره است، همان کشوری است که نمایندگان آن اخیراً با آقای تام در روز یکشنبه وارد گفتوگو شدهاند. این ایران، کشوری نیست که با تهدید به پای میز مذاکره بیاید. استفاده از زبان تهدید و فشار نتیجه معکوس خواهد داشت.
اروپا باید درک کند که جمهوری اسلامی ایران، تحت هیچ شرایطی در برابر فشار به گفتوگو تن نخواهد داد. اگر علاقه واقعی به مذاکره وجود دارد این گفتوگو باید در فضایی همراه با احترام و منطق انجام شود. مردم ایران و نظام جمهوری اسلامی منتظر تغییر رویکرد اروپا و آمریکا هستند. رهبر معظم انقلاب نیز اخیراً بر لزوم فعال بودن دیپلماسی کشور تأکید کردند اما به صراحت گفتند که مذاکرهای که با پیششرطهایی نظیر تهدید و فشار همراه باشد نه عملی است و نه معنا و مفهومی دارد. نمیتوان از یکسو ایران را تهدید کرد و از سوی دیگر انتظار داشت در فضای صلح و احترام به میز مذاکره بازگردد.
از سوی دیگر نباید فراموش کرد که عامل اصلی بیثباتی در منطقه، رفتار غیرقابل مهار اسرائیل است. تجاوزات آشکار این رژیم به خاک ایران و کشورهای منطقه، خاورمیانه را به سمت بیثباتی کامل سوق میدهد. اروپاییها باید بدانند که حمایت از اسرائیل نهتنها کمک به صلح نیست بلکه باعث گسترش درگیری و خشونت هم میشود. اگر هدف کشورهای اروپایی، تقویت اسرائیل متجاوز و توجیه اقدامات غیرقانونی این رژیم است، طبیعی است که ایران نیز در برابر آنها با جدیت خواهد ایستاد. اما اگر هدف، بازگشت به یک گفتوگوی عادلانه و منطقی است این مذاکرات باید با احترام به حقوق ملت ایران و درک واقعی از شرایط منطقه آغاز شود.
جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده که آماده گفتوگوهای منطقهای و بینالمللی در چارچوب احترام متقابل و مصالح جمعی است. پیشنهاد ایران برای تبدیل مذاکرات دوجانبه با آمریکا به گفتوگوهای چهارجانبه بین ایران، اروپا، آمریکا و جهان عرب در همین راستا مطرح شده است. در نهایت، اگر اروپا خواهان نقشآفرینی سازنده در منطقه است باید از سیاستهای دنبالهرو و دوگانه فاصله بگیرد و به یک رویکرد جامع و منصفانه بازگردد. تجربه سالهای اخیر نشان داده که ادامه مسیر اشتباه به ضرر منافع همه طرفها خواهد بود.