بایدن-۲۰ بدتر از کووید-۱۹
روزنامه شهروند/متن پيش رو در شهروند منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
عربستان سعودي که به نظر بيش از ساير کشورهاي عربي خود را بازنده انتخابات رياست جمهوري آمريکا ميداند، پس از اعلام پيروزي جو بايدن در سکوتي سوالبرانگيز فرو رفته است
شهروندآنلاين: مقامات عربستان که با شکست دونالد ترامپ يکي از بزرگترين حاميان سياستهاي منطقهاي و بزرگترين پشتيبان خود براي مقابله با ايران را از دست دادهاند، برخلاف ديگر متحدان ايالات متحده در خاورميانه و اغلب کشورهاي عربي هيچ عجلهاي براي ارسال پيام تبريک به نامزد دموکرات از خود نشان ندادهاند.
رويترز با انتشار گزارشي با عنوان «نفس عربستان با پيروزي جو بايدن در سينه حبس شد» نوشت که محمد بن سلمان، وليعهد عربستان ساعتها پس از اعلام پيروزي جو بايدن سکوت اختيار کرد؛ حال آنکه او در همين زمان از انتخاب مجدد رئيسجمهوري تانزانيا استقبال کرد و با لحني بسيار گرم به او تبرک گفت.
بن سلمان رفيق فابريک ترامپ
روابط نزديک و شخصي شاهزاده محمد بن سلمان با دونالد ترامپ در واقع نوعي سپر محافظ براي او در قبال موج انتقادهاي بينالمللي بود که به دليل نقض حقوق بشر در عربستان و به ويژه نقش او در قتل جمال خاشقجي، روزنامهنگار منتقد رياض به همراه ديگر موضوعاتي چون دخالت در جنگ يمن و نيز بازداشت فعالان حقوق زنان در اين کشور همواره مطرح بوده و هست.
اين موضوعات دقيقا همانهايي است که ميتواند به نقاط اختلاف و تنش ميان بايدن و حکومت عربستان سعودي تبديل شود؛ با توجه به اينکه عربستان از صادرکنندگان بزرگ نفت در جهان به يکي از مهمترين خريداران سلاح از ايالات متحده آمريکا تبديل شده بود.
جو بايدن، معاون رئيسجمهوري سابق آمريکا در جريان کارزار انتخاباتي متعهد شده بود که روابط با عربستان را مورد ارزيابي و بازنگري قرار دهد. او خواهان پايان حمايت ايالات متحده از جنگ يمن شده و از رياض خواسته بود در قبال مرگ جمال خاشقجي مسئوليت بيشتري را برعهده گيرد.
بايدن-۲۰ بدتر از کوويد-۱۹
يک کاربر عربستاني در توييتر با نام کاربري «دکتر مونا» در واکنش به نتيجه انتخابات آمريکا اين عبارت را منتشر کرد: «بايدن۲۰ تنها چيزي است که از کوويد-۱۹ بدتر است.» اين در حالي است که بسياري ديگر از کاربران شبکههاي اجتماعي در اين کشور در ساعات اوليه انتشار خبر پيروزي بايدن که با واکنشهاي گسترده در سطح جهان همراه بود، از هر گونه اظهارنظر خودداري کرده بودند.
رويترز در ادامه گزارش به يک منبع سياسي در عربستان اشاره کرده که احتمال تيرگي روابط ميان رياض و واشنگتن را ضعيف دانسته و بر روابط تاريخي ميان دو کشور تأکيد کرده است.
اين در حالي است که روزنامه عکاظ، چاپ عربستان سعودي با انتشار مطلبي نسبت به چگونگي رقم خوردن آينده حکومت اين کشور نوعي بدگماني و نبود حس اطمينان را مطرح کرده است.
در مقالهاي که در صفحه نخست اين نشريه چاپ شده، آمده است: «منطقه در انتظار است… و خود را براي آنچه پس از پيروزي بايدن رقم خواهد خورد، آماده ميکند.»
اين در حالي است که عربستان سعودي ممکن است مدت زيادي در اين انتظار باقي نماند. نليل کوئيليام، پژوهشگر مرکز تحقيقات «چتم هاوس» در لندن معتقد است دولت بايدن احتمالا به زودي نارضايتيهاي خود را از سياستهاي ملي و خارجي عربستان سعودي اعلام خواهد کرد.
به گفته اين محقق بريتانيايي: «رهبران سعودي نگرانند که دولت بايدن و يک کنگره ناراضي آمريکا در قبال سياستهاي رياض مناسبات با عربستان از جمله روابط دفاعي را مورد بازنگري قرار دهند و اين مسأله در نتيجه به ايجاد صداها و اقدامات مثبت در جهت پايان دادن به درگيريهاي يمن بينجامد.»
رياض مهمترين حامي فشار حداکثري دولت ترامپ به ايران
عربستان سعودي همچنين از حاميان سرسخت فشار حداکثري دولت ترامپ به ايران بود که پس از خروج ايالات متحده از برجام با اعمال شديدترين تحريمهاي اقتصادي براي به زانو درآوردن تهران همراه شد. رياض اکنون نگران است، زيرا بايدن وعده داده که به توافقنامه هستهاي قدرتهاي بزرگ با تهران بازميگردد، توافقي که مذاکرات مقدماتي براي انعقاد آن در زماني که او معاون رئيسجمهوري اوباما بود، انجام شد.
خبرنگار رويترز در همين خصوص نظر يک شهروند عربستاني را که صندوقدار سوپرمارکتي در رياض است، پرسيده و او در پاسخ چنين گفته: «از پيروزي بايدن اصلا خوشحال نيستم، اما اميدوارم او از اشتباهات اوباما درس بگيرد و متوجه شود که ايران يک دشمن مشترک براي ما است.»
يک منبع سياسي در عربستان هم به رويترز گفته رياض پتانسيل تعامل و همکاري با هر رئيسجمهوري را در آمريکا دارد، زيرا به گفته او «ايالات متحده، کشور نهادهاي قانوني است و همکاريهاي نهادي زيادي بين عربستان سعودي و ايالات متحده وجود دارد.»