طعم فقر را بچشید؛ نگاهی به برترین فیلمهای سینمای جهان
ايسنا
بروزرسانی
ايسنا/ اگر تاکنون فيلمي با موضوع فقر ديدهايد و در پايان، چنان تحت تاثير قرار گرفتهايد که بلافاصله فکر کمک به نيازمندان به فکرتان خطور کرده، احتمالا يکي از هفت فيلم زير را ديدهايد که از مهمترين و تاثيرگذارترين فيلمهاي تاريخ سينما با موضوع فقر هستند. شايد يکي از تاثيرگذارترين فيلمهاي تاريخ سينماي جهان با موضوع فقر فيلم معروف «اليور توئيست» با اقتباس از رمان «چارلز ديکنز» باشد. اين فيلم به کارگرداني «رومن پولانسکي» روايتگر داستان زندگي پسر نوجواني است که پس از مرگ مادرش در هنگام به دنيا آوردن وي، بيشتر دوران کودکي و نوجوانياش را در خانههاي کار کودکان سپري ميکند.
در جريان فيلم، «اليور توئيست» مورد تجاوز قرار ميگيرد، گرسنگي ميکشد و مجبور به دزدي ميشود و حتي زمانيکه خانه و خانوادهاي پيدا ميکند به سرعت ربوده ميشود و سرانجام نجات پيدا ميکند. اين فيلم نامزد کسب جايزه اسکار بهترين فيلم در سال 2005 شد.
کساني که فيلم «هتل رواندا» به کارگرداني «تري جورج» را فيلمي با موضوع فقر در نظر نميگيرند، سخت در اشتباه هستند. اين فيلم که بر اساس زندگي واقعي آوارگان جنگي رواندا در بهار 1994 ساخته شده است، درباره يک مدير هتل بنام «پل روسسا باگينا» است که آوازهاي منطقه جنگي رواندا را گردهم ميآورد. جنگ رواندا موجب بيخانماني و فقر بسياري از خانوادهها شد که فقر و زندگي سخت اين آوارگان در اين فيلم به تصوير کشيده شده است. اين فيلم در جشنواره فيلم برلين موفق به کسب جايزه بهترين فيلم بخش رقابتي شد.
«انتهاي فقر» به کارگرداني «فيليپه دياز» يکي از تکاندهندهترين فيلمهاي مستند با موضوع فقر است که مدعي است فقر، زادهي جنگ، بردهداري و سوء استفاده کشورهاي ثروتمند از کشورهاي توسعه نيافته است و هنوز وجود دارد. تفاوتي نميکند که آيا مخاطبين پيام فيلم را دريافت ميکنند يا خير، در هر صورت حتي خسيسترين بينندگان نيز پس از تماشاي فيلم به فکر کمک به فقيران و نيازمندان ميافتند.
فيلم «ميليونر زاغهنشين» محصول مشترک انگليس و هند در سال 2008 به کارگرداني «دني بويل» است که با کسب جوايز فراوان از جمله هشت جايزهي اسکار، هفت جايزه بافتا و چهار جايزه گلدن گلوب، نام خود را به عنوان يکي از ماندگارترين فيلمهاي تاريخ سينما با موضوع فقر ثبت کرد. فيلم مشهور «ميليونر زاغهنشين» داستان زندگي «جمال مالک»، پسري خياباني است که در شوي تلويزيوني «کي ميخواد ميليونر بشه» شرکت ميکند و در حاليکه تنها يک سوال به برنده شدن او در اين مسابقه باقي مانده، تهيهکنندگان برنامه او را متهم به تقلب ميکنند، چراکه باور ندارند يک پسر خياباني بتواند به تمام سوالات پاسخ دهد.
فيلم «قديس قلعه واشنگتن» به کارگرداني «تيم هانتر» با بازي بازيگراني نامآشنايي چون «دني گلوور» و «مت ديلون» روايتگر داستان زندگي دو مرد بيخانمان به نام «متئو» و «جري» است که با شستن شيشه اتومبيلها اميدوارند روزي بتوانند خانهاي فراهم کنند و در اين زمان در پناهگاه افراد بيخانمان «فورت واشنگتن» زندگي ميکنند. در اين پناهگاه فقيران «جري» با يکي از افراد بيخانمان ديگر درگير ميشود و در نهايت کشته ميشود. «مت ديلون» براي ايفاي نقش در اين فيلم موفق به کسب جايزه بهترين بازيگر از جشنواره فيلم استکهلم سوئد شد.
«در جستجوي خوشبختي» نام يکي ديگر از فيلمهاي متاثر کننده با موضوع فقر است که البته با پاياني خوش همراه است. اين فيلم با بازي «ويل اسميت» و کارگرداني «گابريل موکينو» داراي صحنههاي حزنانگيز فراواني است که روايتگر داستان زندگي يک مرد با بازي «ويل اسميت» است که بيشتر سالهاي زندگي خود را صرف اختراع يک اسکنر دندانپزشکي قابل حمل کرده است، اما موفق به فروش آن نميشود. در نهايت همسرش او را ترک ميکند و او مجبور به تخليه آپارتمانش ميشود. البته در انتهاي فيلم او مرد ثروتمندي ميشود.
فيلم «تکنواز» به کارگرداني «جو رايت» و با نقشآفريني «جيمي فاکس» و «رابرت داوني» است. اين فيلم داستان زندگي مردي بيخانمان و در عين حال يک موسيقيدان فوقالعاده است و در نهايت يک روزنامهنگار با شنيدن صداي ويلن اين فقير استعداد او را کشف ميکند. اين فيلم نيز همچون فيلم «در جست وجوي خوشبختي» بازگوي داستان فرد فقيري است که به دليلي غير از مصرف الکل و يا مواد مخدر به چنين وضعي دچار شده است.