سايت ستاره/ خشک کردن يکي از روشهاي نگهداري مواد غذايي براي مدت طولانيست که به روشهاي سنتي يا صنعتي صورت ميگيرد. تهيه لواشک در واقع يکي از روشهاي خشک کردن و راهي براي استفاده مفيد از ميوههاي شل و رسيده و جلوگيري از دور ريختن آنهاست که از زمانهاي قديم مرسوم بوده است. لواشک از تنقلات محبوب در ميان ايرانيان بوده که در صورت تهيه آن با رعايت موارد بهداشتي، مصرف آن در حد مجاز بلامانع است. در اين مطلب قصد داريم طرز تهيه لواشک خرما را آموزش دهيم.
مواد لازم
خرما 1 کيلوگرم
آب 4 ليوان
نمک 1/8 قاشق چايخوري
دستور تهيه
خرماها را شسته و هسته آنها را خارج کنيد، سپس در قابلمهاي ريخته و ۴ ليوان آب به آن اضافه کنيد.
قابلمه را روي حرارت ملايم قرار داده، درب قابلمه را ببنديد و اجازه دهيد خرما کاملا نرم شود.
پس از اينکه خرما پخته و نرم شد، حرارت را خاموش کرده و صبر کنيد تا سرد شود، سپس آن را از صافي عبور دهيد تا پوست و الياف آن گرفته شود.
براي خشک کردن لواشک، بهتر است از سينيهايي با جنس غير فلزي مانند سينيهاي پلاستيکي يا ملامين استفاده کنيد. در صورت استفاده از سيني فلزي، کف آن را با نايلون يا فويل بپوشانيد، سپس مايه لواشک را روي آن بريزيد، به گونهاي که ضخامت آن به ۱ الي ۲ ميلي متر برسد.
روي سيني را با توري نازکي بپوشانيد و سپس سيني را در معرض نور خورشيد قرار دهيد.
لواشک خرما چيست؟
زمان خشک شدن لواشک خرما بسته به شدت نور خورشيد ۲ الي ۴ روز طول ميکشد.
لواشک خرما زماني آماده است که نه زياد خشک باشد و نه خيلي نرم.
لواشک خرما را پس از آماده شدن، از نايلون يا فويل جدا کرده، برش بزنيد و در جاي خشک و خنک نگهداري کنيد.
چند نکته در طرز تهيه لواشک خرما خانگي
لواشک خرما به تنهايي طعمي شيرين دارد، در صورت تمايل ميتوانيد آن را با ميوههاي ترشي مانند آلو و آلبالو مخلوط کنيد و سپس مراحل طبخ را انجام دهيد تا لواشکي با طعم ملس حاصل شود.
خرما داراي طبيعتي گرم است، در صورت تمايل ميتوانيد قبل از خشک کردن لواشک خرما، مقداري تخم گشنيز به آن اضافه کنيد تا هم عطر بهتري پيدا کند و هم گرمي آن تعديل شود.
از ديگر افزودنيهايي که باعث طعم بهتر لواشک خرما ميشود، سياه دانه است که ميتوانيد هنگام پهن کردن مايه لواشک در سيني، روي آن بپاشيد.
پهن کردن نايلون کف سيني فلزي هم باعث ميشود لواشک پس از خشک شدن به راحتي از کف سيني جدا شود و هم از اکسيد شدن فلز در ترکيب با اسيد ميوه جلوگيري ميکند.
لواشک خرما نه بايد زياد نرم باشد و نه زياد خشک، زيرا نرم بودن زياد لواشک خرما باعث کپک زدن آن ميشود و خشک شدن بيش از حد آن نيز، باعث از بين رفتن کيفيت لواشک ميشود.
خواص و مضرات لواشک
لواشک در واقع عصاره تغليظ شده ميوهها و حاوي برخي ريز مغذيها و ويتامينهاي مورد نياز بدن است. در اثر جوشاندن ميوه، ترکيبات آنتي اکسيداني موجود در آن آزاد ميشوند، ولي در عوض برخي ويتامينها مانند ويتامين C تا حدود زيادي از بين ميروند، بنابراين جايگزين کردن لواشک با ميوه تازه اشتباه است.
لواشکها سرشار از قند و مواد اسيدي هستند و کالري بالايي دارند، بنابراين باعث باز شدن اشتها و چاقي ميشوند.
خوردن بيش از اندازه لواشک باعث از بين رفتن ميناي دندان ميشود، بنابراين پس از مصرف اين فراورده حتما دندانها را با آب بشوييد.
لواشک داراي خاصيت ملين بوده و مصرف مداوم آن باعث تنبلي رودهها خواهد شد به طوريکه با قطع مصرف، ممکن است يبوست شديدي ايجاد شود
يکي از مضرات لواشک، ميزان نمک يا سديم بالاي آن است که ميتواند سلامتي را به خطر اندازد، بنابراين در مصرف آن بايد جانب احتياط را رعايت کرد.
سخن آخر
لواشک خرما يکي از فراوردههاي لذيذ خرماست و جايگزين خوبي براي چيپس و پفک و تنقلات مضر به حساب ميآيد چرا که نمک کمي دارد و يک ماده غذايي باارزش است. همانطور که ملاحظه کرديد طرز تهيه لواشک خرما در خانه بسيار راحت بوده و نياز به مهارت خاصي ندارد. شما نيز ميتوانيد اين فرآورده را در منزل درست کنيد و به عنوان يک ميان وعده مغذي مورد استفاده قرار دهيد.
بازار