ستاره/ کشک بادمجان مجلسي با گوشت غذاي سنتي بيشتر اقوام ايراني است. کشک پاي ثابت اين غذاي پرطرفدار است. مواد اصلي مورد استفاده در تهيه اين غذاي خوشمزه بادمجان و کشک است که با پياز داغ، سير داغ، نعنا داغ و ادويه جات مزه دار ميشود. اين غذا را ميتوان به صورت کاملا رژيمي بدون استفاده از گوشت و با حداقل روغن درست کرد. از گوشت چرخ کرده نيز ميتوان در تهيه اين غذا بهره برد و به عنوان يک غذاي سرشار از پروتئين حيواني و گياهي مورد استفاده قرار داد. در ادامه با طرز تهيه کشک بادمجان مجلسي با گوشت آشنا ميشويد.
چي لازم دارم:
بادمجان 4 عدد
کشک ساييده 1 پيمانه
گوشت چرخ کرده 100 گرم
گردوي خرد شده 1/2 پيمانه
پياز متوسط خرد شده 2 عدد
روغن 1/2 پيمانه
نمک، زردچوبه و فلفل به ميزان لازم
زعفران ساييده 1/2 قاشق چايخوري
نعنا خشک 1 قاشق غذاخوري
پياز داغ، سير داغ و نعنا داغ به ميزان لازم
چطور بپزم:
بادمجانها را پوست گرفته و از طول چند برش بزنيد.
روي ورقههاي بادمجان نمک بپاشيد و ۱ ساعت در آبکش قرار دهيد تا تلخي آن گرفته شود.
سپس بادمجانها را با آب سرد شسته و در آبکش بگذاريد تا آب آن خارج شده و خشک شود.
کشک را در قابلمه کوچکي ريخته، ۲ پيمانه آب به آن اضافه کنيد و روي حرارت ملايم قرار دهيد.
اجازه دهيد کشک به مدت ۲۰ دقيقه روي حرارت ملايم بجوشد و سپس از روي حرارت برداريد.
نيمي از پياز خرد شده را با کمي روغن، روي حرارت ملايم تفت دهيد تا طلايي شود.
کمي نمک، زردچوبه و فلفل سياه روي پياز ريخته و هم بزنيد.
گوشت چرخ کرده را به پياز اضافه کرده و با قاشق چوبي هم بزنيد تا بافت گوشت از هم جدا شود.
به تفت دادن گوشت ادامه دهيد تا رنگ آن تغيير کند، سپس ۱/۲ فنجان آب جوش به آن اضافه کنيد.
حرارت را ملايم کنيد و درب تابه را ببنديد.
حدود ۳۰ دقيقه فرصت دهيد تا گوشت بپزد و آب آن کاملا تمام شود، سپس حرارت را خاموش کنيد.
گوشت را کنار گذاشته و براي تزيين روي کشک بادمجان از آن استفاده کنيد.
روغن را در تابه ديگري داغ کنيد، بادمجان را روي حرارت ملايم در روغن سرخ کنيد و کنار بگذاريد.
نيم ديگر پياز خرد شده را در روغن باقيمانده در تابه تفت دهيد تا رنگ آن طلايي شود. نمک، زردچوبه و پودر نعنا خشک را به پياز اضافه کرده و هم بزنيد.
بلافاصله بادمجان سرخ شده را به تابه اضافه کنيد.
کشک را به تابه اضافه کرده، درب تابه را ببنديد و ۳۰-۲۵ دقيقه فرصت دهيد تا بادمجان روي حرارت ملايم بپزد و نرم شود. اگر در حين پختن، آب غذا تمام شد، ولي بادمجان هنوز نپخته بود کمي آب جوش به آن اضافه کنيد تا پخت بادمجان کامل شود.
بادمجان پخته را با گوشت کوب بکوبيد.
کشک بادمجان را آنقدر بکوبيد تا کاملا له شود و نمک آن را اندازه کنيد، سپس آن را در ظرف سرو بکشيد.
مقداري پياز داغ، سير داغ و نعنا داغ درست کنيد.
زعفران ساييده شده را در اندکي آب جوش حل کنيد.
روي ظرف کشک بادمجان را با مايه گوشت، سير داغ، نعنا داغ، پياز داغ، گردوي خرد شده، کشک و محلول زعفران تزيين کنيد.
چند نکته در تهيه کشک بادمجان مجلسي با گوشت
هرچند سرخ کردن بادمجان در روغن، طعم و مزه وسوسه انگيزي به آن ميدهد و بهترين روش براي تهيه کشک بادمجان مجلسي با گوشت است، ولي سلامت غذا را تهديد ميکند. از آنجا که بادمجان موقع سرخ شدن، روغن زيادي جذب ميکند، سه روش سالمتر براي آماده کردن بادمجان وجود دارد:
۱. سيني فر را کمي چرب کنيد، ورقههاي بادمجان را در آن بچينيد و بادمجان را در فر گريل کنيد.
۲. بادمجان را در تابه رژيمي بچينيد و کمي روغن روي آن اسپري کنيد. درب تابه را ببنديد و حرارت را خيلي ملايم کنيد تا بادمجان بپزد. پس از ۱۰ دقيقه بادمجانها را برگردانيد تا طرف ديگر هم پخته شود.
۳. بادمجان را روي شعله اجاق گاز يا زغال، کباب کرده، پوست آن را بگيريد و بکوبيد.
موقع اضافه کردن نعنا به پياز داغ مرقب باشيد زياد حرارت نبيند، زيرا نعنا خيلي زود ميسوزد.
امروزه کشک را به صورت ساييده در بازار عرضه ميکنند، کشک ساييده اگر پاستوريزه نشده باشد، بستر کشت انواع باکتري است و به دستگاه گوارش آسيب ميرساند. به همين جهت کشک ساييدهاي که در بازار عرضه ميشود، غالبا نيمه فاسد است و مزه اصلي کشک را ندارد. براي تهيه کشک ساييده در منزل دو روش وجود دارد:
۱. کشک خشک را بکوبيد و در آسياب برقي، پودر کرده و در شيشه دربسته در جاي خنک نگهداري کنيد. يک ساعت قبل از مصرف چند قاشق پودر کشک را در يکي دو پيمانه آب خيس کنيد و سپس با همان آب در مخلوط کن بريزيد تا کشک ساييده تازه به دست آيد.
۲. کشک خشک را از يک روز قبل در آب خيس کنيد تا کاملا نرم شود، سپس با همان آب در مخلوط کن بريزيد. موقع ساييدن کشک، اگر نياز بود مقداري آب را کم کم به مخلوط کن اضافه کنيد تا کشک صاف و رقيقي حاصل شود.
بازار