آش پرپوله، غذاي سنتي استان کردستان
غذالند/در اين قسمت قصد داريم که به معرفي غذاي سنتي استان کردستان، آش پرپوله بپردازيم. شايد به دليل عادت غذايي و ذائقه اي که برايمان به وجود آمده است، تغيير آن و امتحان کردن غذاهاي محلي اقوام ديگر کمي برايمان سخت و مشکل باشد. اما خيلي سخت هم نيست که يک غذايي متفاوت از غذاهاي روزمره و معمول خود داشته باشيم تا حتي يکبار هم که شده تنوعي در ليست غذايي روزانه خود ايجاد کنيم. غذاهاي سنتي هر يک از شهرهاي استاني ايران يک فرهنگ خاص و ويژه اي از آن خطه را به ما معرفي مي کند. اين اصل درمورد آش پرپوله يا آش عدس، غذاي سنتي و محلي شهر کردستان نيز کاملا صدق مي کند. آش پرپوله از دسته پيش غذاهاي معروف و يک نوع سوپ قديمي کردستان است. ترکيب اصلي اين آش، عدس مي باشد که البته به دليل وجود مرزه کوهي بيشتر براي رفع سرماخوردگي از اين آش استفاده مي شود. بنابراين آش پرپوله بيشتر در فصول سرد سال، خوراک اصلي مردم سنندج قرار مي گيرد. آش پرپوله حاوي انواع ويتامين هاي A،B،C،K،E بوده که البته وجود خوراکي ها و مواد مفيد باعث اين ميزان از فوايد ين آش شده است. استفاده از حبوبات عدس در طبخ آش پرپوله جايگزين بسيار خوبي براي مصرف گوشت است. درواقع به دليل وجود پروتئين بالا در عدس اين نقطه قوت را براي مصرف آن ايجاد کرده است. علاوه بر اين نکته، عدس حاوي فيبر، اسيد فوليک، کربوهيدرات، آهن و… است که براي سلامتي و تامين انرژي لازم بدن براي کارهاي روزمره بساير مفيد مي باشد. همچنين وجود اسيد فوليک در عدس باعث تقويت قلب و بهبود جريان خون در بدن مي شود. با وجود تمام مزايا و فوايدي که آش پرپوله براي سلامتي دارد؛ توصيه مي کنيم که حتما اين آش را در منزل تهيه کنيد. روش طبخ و مواد اوليه آش پرپوله بسيار ساده است و شما مي توانيد در زمان کمي اين آش خوشمزه و لذيذ را تهيه کنيد. مزه اين آش تند است که البته اگر عادت به خوردن غذاهاي تند نداريد، مي توانيد فلفل قرمز را از مواد تهيه آن حذف کنيد. مواد لازم عدس :300 گرم مرزه خشک : 3 قاشق سوپخوري رشته آش : 150 گرم پياز متوسط : 1 عدد(اسمال دايس شده) روغن : به ميزان لازم نمک : به ميزان لازم زردچوبه : به ميزان لازم فلفل قرمز :به ميزان لازم مراحل پخت مرحله 1 بهتر است که عدس را قبل از پخت حدود 8 تا 10 ساعت ( از شب قبل) در آب خيس کنيد. مرحله 2 سپس عدس را در يک قابلمه بريزيد و به مقداري که آب روي آن را کامل بگيرد، در آن آب بريزيد. مرحله 3 مقدار کمي نمک به آن اضافه کنيد و بگذاريد با حرارت ملايم بپزد. مرحله 4 بعد از نيم ساعت پخت عدس، مرزه خشک را به قابلمه اضافه کنيد. مرحله 5 پياز را نگيني خرد کنيد و در يک ماهي تابه جدا سرخ کنيد. مرحله 6 در مرحله آخر بايد رشته آشي و پياز و ادويه هاي نمک، زردچوبه و فلفل قرمز را به قابلمه اضافه کنيد. مرحله 7 پس از حدود 15 دقيقه آش شما آماده است.(يا بهتر بگوييم هر زمان که رشته ها کامل باز شد هنگام سرو آش است.)