خراسان/ روي بسته بندي مواد غذايي مختلف، تاريخ توليد و تاريخ انقضا درج ميشود. اما سوالي که ميخواهيم به آن بپردازيم اين است که تاريخ انقضاي درج شده روي برخي مواد غذايي را چقدر بايد جدي بگيريم؟ آيا اين تاريخ نشاندهنده زمان فاسد شدن محصول است يا نشان ميدهد بهتر است پيش از آن تاريخ، آن را مصرف کنيم؟ در اين مطلب سراغ مواد اوليه کيک و نان رفتهايم تا ببينيم آيا امکان استفاده از اين مواد بعد از اين که از تاريخ انقضاي آن ها ميگذرد باز هم وجود دارد يا خير.
تخممرغ
اين روزها روي بسياري از تخممرغها تاريخ انقضا درج ميشود. در مورد تخممرغ اين تاريخ بيش از اين که تاريخ انقضا باشد، تاريخي است که بهتر است پيش از آن، آن را مصرف کنيد. چرا که بعد از گذر از آن تاريخ، تخممرغ لزوما خراب نميشود. اگر چند روزي از تاريخ روي تخممرغ گذشته در عوض دور انداختن آن ميتوانيد از آزمايش ليوان آب استفاده کنيد. آن را داخل ليوان آب بگذاريد. اگر تخممرغ روي آب ماند، آن وقت آن را دور بيندازيد.
مخمر و بکينگ پودر
متخصصان مواد غذايي ميگويند اگر بستهبندي اين مواد باز نشده باشد، شما ميتوانيد بعد از گذشت تاريخ انقضا، باز هم آن ها را مصرف کنيد. اما به ياد داشته باشيد که براي اين که کيک يا نان شما به اندازه قبل پف کند، نياز به مصرف ميزان بيشتري از اين مواد خواهيد داشت. البته در مورد بکينگ پودر گذر زمان تاثير کمتري بر ميزان عملکرد آن در مقايسه با مخمر دارد. اگر هم در فکر استفاده از جوش شيرين در نان يا کيک هستيد (کاري که توصيه نميشود) و تاريخ انقضاي جوش شيرين شما گذشته است، نگران اين موضوع نباشيد. جوش شيرين به شرط نگهداري در جاي خشک و خنک تا سال ها قابل استفاده است.
آرد
در مورد آرد مهم ترين خط قرمز براي استفاده، حشره زدن آن است. اگر آردي که در خانه داريد، حشره زده، بهتر است از خير مصرف آن بگذريد و در فکر الک کردن آرد نباشيد. چرا که آرد حشره زده غالبا بو و طعم بدي دارد و البته گاهي هم ميتواند عوارضي جدي بر سلامت شما داشته باشد. اما اگر تاريخ انقضاي آرد کمي گذشته و حشره هم نزده است، آيا قابل استفاده است؟ جواب به اين سوال بله است.
روغن مايع
روغن بسته به شرايط نگهداري ممکن است حتي پيش از تاريخ انقضا، فاسد شود. در مورد روغن توجه داشته باشيد که به عنوان مثال روغن کنجد زودتر از روغن زيتون يا روغنهاي ترکيب دانههاي گياهي ميتواند فاسد شود. سادهترين راه تشخيص روغن فاسد هم بو کردن، چشيدن کمي از طعم آن و سپس دوباره بو کردن آن است. اگر بوي ناخوشايندي حس کرديد يا طعم روغن تند شده، از خير مصرف آن بگذريد. اما اگر تاريخ انقضاي روغن گذشته و بو و طعم آن تغييري نداشته باشد، آيا باز هم روغن قابل استفاده است؟ بعد از اين که فرد ديگري غير از خودتان بو و طعم آن را چک کرد، آن را مصرف کنيد.
نويسنده : شيوا رضايي| روزنامهنگار
منابع: سايت پارس ناز و theguardian.com
بازار