نماد آخرین خبر

فوت‌و‌فن پخت قيمه؛ غذاي محبوب نذري‌بازها

منبع
خراسان
بروزرسانی
فوت‌و‌فن پخت قيمه؛ غذاي محبوب نذري‌بازها

خراسان/ از آن جايي که ريشه نام اين غذا يعني قيمه به واژه‌اي در زبان ترکي مي‌رسد، مي‌توان خاستگاه اين غذا را به نواحي آذري زبان ايران نسبت داد. در واقع واژه «قيمه»، به «کيمه» که در اصل واژه‌اي کاملا ترکي است مي‌رسد و به معناي گوشت قورمه شده است. اين خورشت انواع متفاوتي دارد مانند قيمه نثار، خورشت قيمه رشتي، خورشت قيمه يزدي، خورشت قيمه آلو با مرغ، خورشت قيمه بادمجان، قيمه مرغ، قيمه سيب درختي، قيمه هويج، قيمه باميه و بسياري از انواع ديگر. در ادامه به نکات پخت اين خورشت لذيذ و قديمي ايراني اشاره مي‌کنيم:

مواد لازم براي ۴ نفر
لپه: ۲۵۰ گرم
پياز متوسط: ۲ عدد
ليمو عماني: ۴ عدد

روغن: به اندازه کافي
سيب زميني درشت: ۲ عدد
گوشت خورشتي: ۴۰۰ گرم
زعفران دم کرده: ۱ قاشق غذاخوري
رب گوجه فرنگي: ۳ قاشق غذاخوري
نمک، فلفل سياه و زردچوبه: به اندازه کافي
هل، گلاب، دارچين و شکر: به ميزان لازم
 
طرز تهيه
حدود ۲ ساعت قبل از شروع آشپزي لپه‌ها را در يک کاسه آب خيس کنيد و هر ۳۰ دقيقه يک بار آب شان را عوض کنيد.
پياز‌ها را به صورت ريز خرد کنيد سپس يک قابلمه مناسب روي حرارت قرار دهيد و مقداري روغن داخلش بريزيد.
پس از اين که روغن داغ شد پياز خرد شده را به آن اضافه کنيد و تفت دهيد تا پياز کمي نرم شود سپس مقداري زردچوبه به پياز اضافه کنيد و تفت دادن را ادامه دهيد تا زردچوبه و پياز يکدست شود. در همين حين گوشت را پس از شست وشو به صورت قيمه‌اي خرد کنيد.
در مرحله بعد گوشت را به قابلمه اضافه کنيد و پس از کمي تفت دادن لپه‌هايي را که از قبل خيسانده ايد اضافه کنيد و با ديگر مواد تفت دهيد. در اين مرحله تفت دادن مواد را تا زماني که گوشت و لپه سرخ شود بايد ادامه دهيد.
زماني که رنگ گوشت تغيير کرد رب گوجه فرنگي را به همراه مقداري فلفل سياه به ديگر مواد اضافه کنيد و تفت دادن را ادامه دهيد تا رب گوجه فرنگي سرخ شود.
پس از اين که رب گوجه فرنگي را به خوبي تفت داديد چند ليوان آب جوش به قابلمه اضافه کنيد و با حرارت ملايم اجازه دهيد گوشت و لپه به طور کامل بپزند. در اين مرحله ليمو عماني‌ها را با چنگال سوراخ کنيد و به مدت ۱ ساعت در يک ليوان آب قرار دهيد.
بايد خورشت را روي حرارت بسيار ملايم قرار دهيد تا به آرامي جا بيفتد. پس از اين که خورشت تقريبا آماده شد زعفران دم کرده را به آن اضافه کنيد. در اين مرحله مي‌توانيد کمي دارچين هم به خورشت اضافه کنيد. دارچين باعث مي‌شود طعم خورشت شبيه به طعم خورشت‌هاي نذري شود.
پس از اضافه کردن زعفران خورشت را بچشيد و در صورت نياز مقداري نمک و فلفل سياه اضافه کنيد.
سيب زميني‌ها را به صورت خلالي يکدست خرد کنيد و با آب سرد بشوييد تا نشاسته اضافي روي سيب زميني‌ها پاک شود.
در مرحله بعدي سيب زميني‌ها را آبکشي کنيد و با يک دستمال تميز خشک کنيد. يک تابه مناسب روي حرارت قرار دهيد و مقداري روغن داخلش بريزيد. اجازه دهيد روغن به حد کافي داغ شود سپس سيب زميني‌ها را درون روغن سرخ کنيد.
پس از اين که سيب زميني‌ها را سرخ کرديد، خورشت که جا افتاد آن را در ظرف بکشيد و با سيب زميني‌هاي سرخ شده تزيين کنيد.

نکات
تلخ شدن خورشت قيمه تنها يک دليل دارد و آن هم ليمو عماني است. به هيچ وجه ليمو عماني را در اوايل پخت به خورشت اضافه نکنيد. با قرار دادن ليمو عماني در آب مي‌توانيد تلخي ليموعماني‌ها را تا حد زيادي بگيريد.
در صورتي که خورشت قيمه تلخ شد، مي‌توانيد با اضافه کردن سيب زميني تلخي آن‌را تا حد زيادي بگيريد. براي اين منظور نسبت به اندازه خورشت سيب زميني آب‌پز کنيد.
ظرف مناسب پخت اين خورشت مسي است و بهتر است آب‌ليمو اضافه نکنيد.
براي خوش رنگ شدن بهتر خورشت لپه‌ها را بعد از خيساندن براي چند دقيقه در آب بجوشانيد تا بوي آن از بين برود و بعد با گوشت و پياز تفت دهيد تا لپه له نشود.
از نکاتي که باعث خوش‌رنگ شدن خورشت مي‌شود پختن آرام خورشت است.
بهتر است ليمو‌ها را يک ساعت بعد از پخت از درون خورشت در بياوريد.
اضافه کردن کمي گلاب و شکر (خيلي کم) و هل دم کرده طعم بهتري به خورشت شما مي‌دهد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره