فوت آشپزي/ مدت ماندگاري انواع مختلف گوشت در فريزر
آکا ايران/ آماده سازي و بستهبندي مواد غذايي گوشتي و غذاهاي دريايي به اين معني نيست که مي توانيم آنها را به صورت نامحدود در فريزر نگه داريم. هر ماده غذايي را مدت مشخصي بايد در فريزر نگهداري کرد تا کيفيت و ارزش غذايي آن از بين نرود. به اين مدت مشخص، که براي هر ماده غذايي گوشتي متفاوت است، "مدت ماندگاري" مي گويند. به جدول زير توجه کنيد.
مدت ماندگاري به ماه
خام و نيم پز: گوشت گاو/گوشت کبابي و استيکي 6 تا 12 مرغ يا بوقلمون قطعه شده 9 تا 12 مرغ يا بوقلمون کامل و قطعه نشده يک سال اردک/ انواع پرندگان خوراکي 6 گوشت چرخ کرده يا نيم پز/دل و جگر مرغ 3 تا 4 گوشت بره براي کباب کردن يا قطعه شده 6 تا 9 سينه مرغ قطعه شده براي کباب و جوجه کباب يا قيمه شده حداکثر يک ماه انواع سوسيس 1 تا 2 قسمت هاي مختلف مثل دل و جگر و قلوه گاو و گوسفند 3 تا 4 انواع گوشت پخته شده: سوسيس دودي 1 تا 2 همبرگر حاضري/هات داگ 1 تا 2 گوشت پخته چرخ کرده و چرخ نکرده 2 تا 3 گوشت مرغ پخته 4 تا 6 ناگت مرغ 1 تا 3 غذاهاي دريايي خام: انواع ماهي بدون چربي 4 تا 6 انواع ماهي چرب 2 تا 3 ميگو يک سال غذاهاي دريايي پخته: ماهي کامل پخته 18 ماهي قطعه شده پخته 3
براي هر ماده غذايي فريزري بهترين زمان مصرف، حداکثر تا قبل از رسيدن به نصف زمان مورد نظر براي نگهداري آن در فريزر است؛ مثلا مدت ماندگاري انواع ماهيهاي بدون چربي 4 تا 6 ماه است، که بهترين زمان مصرف آن 3 ماه پس از تاريخ فريز کردن آن است.
پس بهتر است هنگام بسته بندي مواد غذايي، روي آن برچسب تاريخ بچسبانيد تا هنگام مصرف بدانيد چقدر از زمان فريز کردن آن گذشته است.
يخها را با دقت آب کنيم
براي اينکه به مواد غذايي فريزري آسيب نرسد و ارزش غذايي آنها از بين نرود، بايد بعد از خارجکردن از فريزر به صورت صحيح يخ اين مواد غذايي را آب کرد و بعد آنها را مصرف کرد.
سه روش براي اين کار وجود دارد، يخزدايي در يخچال، يخزدايي در آب سرد و يخزدايي با مايکروويو.
- در شيوه يخزدايي در يخچال، 24 ساعت قبل، بايد بسته ي گوشت را از فريزر به يخچال منتقل کرد. بسته را نبايد باز کرد يا روي آن نمک پاشيد تا زودتر يخ آن باز بشود. اين کارها به شدت به ماده غذايي آسيب مي رساند.
- در يخزدايي با آب سرد بايد بسته غذايي بدون آنکه از کيسه خارج شود، داخل آب سرد قرار بگيرد. آب بايد هر نيم ساعت يک بار عوض شود تا بسته غذايي ما تا موقع بازشدن يخ آن در آب سرد باشد. در غير اين صورت عوامل بيماريزاي احتمالي موجود در ماده غذايي شروع به فعاليت کرده و ماده غذايي را آلوده مي کنند.
- براي يخزدايي با مايکروويو هم بايد براساس دستور آن عمل کنيد. فقط لازم است دما را به دقت تنظيم کنيد تا ماده غذايي به جاي يخ زدايي، نيم پز نشود. درضمن بايد موادي را که توسط مايکروويو يخزدايي شده سريع مصرف کنيد.
- از نمکزدن، باز کردن بستههاي غذايي براي سريع ترکردن يخزدايي آنها، گرفتن آنها زير آب جوش، باز کردن بسته و قرار دادن آنها در محيط اتاق يا داخل آب گرم و به طور کلي هر حرکتي که باعث تغيير ناگهاني دماي بسته مي شود، جداً خودداري کنيد.