شام/ غذاي درشته؛ پيشنهاد دلچسب دزفولي

ايران کوک/ چي لازم دارم:
بلغور گندم 2 پيمانه
آب سه پيمانه
کشمش 1/2 پيمانه
پياز متوسط 2 عدد
زردچوبه 1/2 قاشق چايخوري
ادويه کاري 1/2 قاشق چايخوري (دلخواه)
روغن حيواني يا کره به مقدار لازم
نمک و فلفل به مقدار لازم
چطور بپزم:
امروز باز هم قصد داريم شما رو با يکي از غذاهاي ايراني سنتي آشنا کنيم. اسم اين خوراکي خوشمزه غذاي درشته هستش. اصالت درشته به شهر دزفول برمي گرده. به اين غذا يريشه يا گمنه هم گفته ميشه. البته اين غذا رو با گمنه بوشهري که قبلا آموزش داديم اشتباه نگيريد. درسته که هردو با بلغور گندم درست ميشن اما تفاوت هايي با هم دارند. کلا غذاهاي جنوبي خيلي لذيذ و خوش طعم هستند. اگر خورش سرگنجشکي يا قليه ماهي رو امتحان کرده باشيد قطعا مي دونيد من چي ميگم. توي اکثر غذاهاي جنوبي ردپايي از سبزي، حبوبات يا گوشت ماهي ديده ميشه. براي همين خيلي هم مقوي هستند.
داستان غذاي درشته مورد نظر ما برمي گرده به سال هاي خيلي دور. زماني که توي جنوب برنجي کشت نمي شد. در واقع برنج طبيعت سردي داره و خيلي با ذائقه جنوبي ها سازگار نبود. به خاطر همين اونها از گندم استفاده مي کردند. يريشه يا گمنه به نوعي جايگزين پلو به حساب مياد. اتفاقا دستور پختش هم خيلي شبيه کته برنج هست. منتها يک سري افزودني ها هم داره که طعم خوبش رو صد چندان مي کنه. خلاصه اگه شما هم مثل من مشتاق شديد تا اين غذاي خوشمزه دزفولي رو درست کنيد مارو همراهي کنيد.
مرحله اول: آماده سازي بلغور گندم
براي تهيه غذاي درشته ابتدا بايد بلغور گندم را آماده کنيد. اگر پاک نشده که آن را تميز پاک کنيد. چون ممکن است سنگريزه داخل آن باشد. بعد از پاکسازي حدود يک ليوان آب روي آن بريزيد. چند دقيقه صبر کنيد تا آب جذب دانه هاي بلغور شود. سپس آب اضافي روي بلغور را خالي کنيد. بلغور مرطوب را داخل يک تابه ريخته بدون روغن تفت بدهيد. آنقدر که رنگ بلغور قهوه اي روشن بشود. در واقع بوي خامي بلغور با بو دادن از بين مي رود.بعد از رسيدن به حد مناسب شعله را خاموش و بلغور گندم را کنار بگذاريد.
مرحله دوم: آماده کردن غذاي درشته
داخل يک قابلمه مقداري روغن بريزيد. يکي از پيازها را نگيني خرد کرده و در روغن تفت دهيد. وقتي پياز طلايي شد زردچوبه، ادويه و فلفل نيز به آن اضافه کنيد. سه پيمانه آب را داخل قابلمه ريخته و صبر کنيد تا جوش بيايد. وقتي آب جوشيد بلغورهاي بو داده را نيز به محتويات قابلمه اضافه کنيد. شعله را در حالت متوسط تنظيم کنيد. غذاي درشته را مرتب هم بزنيد تا همه بلغورها يکنواخت پخته شوند.
همزدن را تا جايي ادامه دهيد که آب بلغور کشيده شود. البته مقدار کمي آب داشته باشد بهتر است. در پايان درب قابلمه را با دمکني پوشانده و بلغور را مثل برنج دم کنيد. حدود 15 تا 20 دقيقه زمان براي پخت غذاي درشته کافي است.
وقتي که روي بلغور دمکني گذاشتيد، پياز ديگر را خلالي خرد کرده و در روغن حيواني يا کره سرخ کنيد. در پايان نيز مقداري کشمش به پياز اضافه کرده و تفت دهيد. اين مواد را روي غذاي درشته بريزيد تا با هم دم بکشند. ترکيب طعم پياز، بلغور و کشمش خيلي دلپذير است. بعد از 20 دقيقه يريشه شما آماده است. داغ سرو کنيد و نوش جانتان.
نکات کليدي براي تهيه غذاي درشته
– مي توانيد کشمش و پياز داغ را جداگانه سرو کنيد. تا هرکس که دوست دارد از آن بخورد.
– برخي در اين غذا نخود لپه شده پخته نيز مي ريزند. نخود را مي توانيد بعد از اتمام آب بلغور اضافه کنيد.
– براي داشتن ته ديگ مي توانيد بلغورها را در يک قابلمه ديگر دم بگذاريد.
– غذاي درشته دچار تغييرات و تنوع بسياري شده است. به عنوان مثال برخي از کشمش استفاده نمي کنند. در عوض داخل آن رب و گوجه خرد شده مي ريزند.
– تفاوت گمنه دزفولي و بوشهري در کشمش است.
– چنان چه روغن حيواني دوست نداريد مي توانيد از روغن مايع استفاده کنيد.