دستور تهيه قليه با طعم کدو حلوايي
باشگاه خبرنگاران/ قليه کدو حلوايي يا قليه کدو تنبل يه غذاي سنتي و محلي است که در سراسر ايران به روشهاي مختلفي تهيه سرو مي شود. هر چند اين غذاي خوشمزه بيشتر به قليه کدو يزدي و قليه کدو حلوايي گيلان و يا کدو قليه مازندراني هم معروف است . اما مردم قزوين هم آن رو به روش خاص ديگهاي تهيه ميکنند.
مثلا در اين غذا رب انار، رب آلبالو و سير ميزنند. يا با حبوباتهاي مختلفي مثل لوبيا چيتي يا عدس تهيه ميکنند. ما هم قراراست در اين مطلب يک روش خيلي خوب از تهيه اين غذاي مقوي رو به شما آموزش بدهيم.
مواد لازم
کدو حلوايي کوچک ۱ عدد
ماش ۳/۴ پيمانه
لوبيا قرمز ۳/۴ پيمانه
پياز بزرگ ۱ عدد
برنج ۱/۳ پيمانه
زعفران دم کرده ۱/۴ قاشق چايخوري
نمک، فلفل، دارچين و زردچوبه به ميزان لازم
روغن به ميزان لازم
طرز تهيه قليه کدو حلوايي
مرحله اول: خيس کردن حبوبات
براي شروع کار تهيه قليه کدو تنبل ابتدا بايد حبوبات يعني ماش و لوبيا قرمز را چند ساعت در آب خيس کنيد. بهتر است اين کار را از شب قبل انجام دهيد و هر از گاهي آب حبوبات را عوض کنيد.
مرحله دوم: پخت حبوبات قليه کدو حلوايي
حبوبات را به صورت جداگانه در قابلمههاي مجزا بريزيد و روي حرارت بگذاريد تا با مقداري آب خوب بپزند. وقتي حبوبات کاملا پخته شد، آنها را آبکش کنيد و در کناري بگذاريد.
مرحله سوم: پخت کدو حلوايي
در همين مدت که حبوبات در حال پخت هستند، کدو حلوايي يا کدو تنبل را خوب بشوييد و پوست بگيريد. سپس آن را به مکعبهاي کوچک برش دهيد. برشهاي کدو را به همراه يک الي دو پيمانه آب در قابلمه بريزيد. آن را روي حرارت متوسط بگذاريد تا پخته شود. حدودا ۲۰ تا ۳۰ دقيقه زمان براي پخت کدو کافي است. دقت داشته باشيد که مقدار آب در هنگام پخت کدو زياد نباشد، چون خود کدو آب پس ميدهد.
مرحله چهارم: مخلوط کردن مواد و پخت برنج
در اين مرحله از تهيه قليه کدو حلوايي يزدي بايد کدوهاي پخته شده را در غذاساز بريزيد تا خوب ريز و پوره شوند. اگر به غذاساز دسترسي نداريد ميتوانيد از گوشت کوب برقي هم کمک بگيريد. سپس ماش و لوبيا قرمز را که قبلا آبکش کرده ايد، به پوره کدو اضافه کرده و خوب با هم مخلوط کنيد. حالا برنج را که از قبل شسته و خيس کرده ايد، آبکشي کرده و به مخلوط کدو و حبوبات اضافه کنيد. همه مواد را در قابلمه بريزيد و روي حرارت بگذاريد تا برنج خوب بپزد.
مرحله پنجم: تفت دادن پياز
يک پياز بزرگ برداريد. بشوييد، پوست گرفته و خوب ريز کنيد. مقداري روغن در تابه بريزيد و روي حرارت بگذاريد تا گرم شود. پيازها را اضافه کرده و با روغن تفت دهيد تا سبک و طلايي رنگ شوند. حالا وقت اضافه کردن ادويه هاست. نمک، فلفل، دارچين و زردچوبه را اضافه کرده و با هم مخلوط کنيد. اگر دوست داريد در قليه کدو حلوايي از مغز گردو و بادام استفاده کنيد، در اين مرحله آنها را در تابه ريخته و با پياز داغ خوب تفت دهيد.
مرحله آخر: پخت و سرو
مقداري زعفران دم کرده و در کناري بگذاريد. برنج را تست کنيد تا از پخته شدن آن مطمئن شويد. وقتي برنج کاملا پخته شده بود، مخلوط پياز داغ را اضافه کنيد. زعفران دم کرده را در قابلمه بريزيد و اجازه دهيد قليه شما به مدت ۲۰ دقيقه دم بکشد. سپس آن را در ظرف سرو بکشيد و با سبزي تازه و نان نوش جان کنيد.
نکات کليدي تهيه قليه کدو حلوايي
– اين غذا را ميتوان بدون برنج هم تهيه کرد. هم چنين ميتوانيد کدوي پخته شده را پوره نکرده، آن را تفت دهيد و به صورت برشهاي مکعبي کنار خوراک سرو کنيد.
– در سرو اين غذاي محلي خوشمزه بسته به ذائقه افراد ميتوان از شکر يا آب ليمو استفاده کرد.
– اين قليه کدو حلوايي با ماش و لوبيا قرمز تهيه شد. اما قليه کدو حلوايي با عدس هم تهيه ميشود. براي تهيه قليه کدو حلوايي و عدس به ازاي يک کيلوگرم عدس حدودا ۱۲۵ گرم عدس پخته شده کافي است.