منوي خوشمزه ترين غذاهاي محلي اصفهان
نمناک/ شناسنامه هر شهر با نشانه هايي که از خود دارد معرف همگان مي باشد؛ هنر، صنايع دستي، اماکن گردشگري و غذاهاي محلي همه و همه نماد بسيار مهمي از يک شهر است.
زماني که بحث از غذاهاي محلي به ميان مي آيد بالاخص زمانيکه در مسافرت تشريف داريد ليست بلند بالايي از انواع اقسام غذاهايي که در آشپزخانه به طور کامل معرفي شدند در اختيار شما قرار مي گيرد که بدون شک انتخاب را برايتان سخت مي کند غذاهايي که هر کدام به نوبه خود داراي پيشينه اي هستند و براي يک بار تجربه کردن مي ارزند.
غذاهاي محلي از تنوع بسيار بالايي برخوردارند و مهمتر از همه طعم و مزه بسيار متمايز و منحصر به فردي دارند و اين باعث مي شود که سفر هر گردشگري لذت دو چندان به خود بگيرد.
در اين بخش از آشپزي قصد داريم شما کاربران عزيز را با تعدادي از غذاهاي محلي و سنتي استان اصفهان از دسر گرفته تا انواع آش ها و غذاهاي مختلف آشنا کنيم. جالب است بدانيد که به خاطر موقعيت اقليمي و جغرافيايي از گذشته تا به امروز طيف وسيعي از مواد غذايي اوليه متعلق به اصفهان بوده است.
اگر نيم نگاهي به ليست غذاهاي محلي اين شهر بياندازيد وجه مشترکي بين اکثرشان خواهيد يافت و جالب تر اينکه ناگفته نماند گوشت جزو مواد اوليه اصلي غذاهاي اصفهاني به شمار مي رود.
مطمئنا شما هم جزو همان افرادي هستيد که از بين تمام غذاهاي اصفهان نام برياني، بيشتر از همه به گوشتان خورده است اما بايد بدانيد که غذاهاي محلي اصفهان تنها برياني ختم نمي شود و تنوع غذايي به قدري در اين شهر تاريخي بالا است که انتخاب را براي هر گردشگري دشوار مي کند پس اگر علاقه مند به شناخت اين غذا هاي سنتي خوشمزه هستيد با ما همراه باشيد.
دسرهاي معروف و سنتي شهر اصفهان
در ابتداي اين منو قصد داريم به معرفي دسر هاي خوشمزه شهر اصفهان بپردازيم اين دسرها شامل گوشفيل يا باقلوا با دوغ، شله بريان زيره، کاچي هفت دخترون يا همان بي بي حور و خورش ماست مي باشد که هر کدام به نوبه خود بسيار لذيذ و دلچسب هستند.
دسر گوشفيل يا باقلوا با دوغ
گوشفيل از آن دسته شيريني جات مخصوص اصفهاني ها مي باشد که بسيار پر طرفدار است و هميشه در ماه رمضان نيز در کنار زولبيا و باميه به فروش ميرسد، در تهيه شيريني دسر خوشمزه تخم مرغ، ماست، آرد، زعفران ديده شده به کار مي رود. زماني که گوشفيل ها داخل روغن داغ سرخ شدند بلافاصله آنها را داخل شربت مخصوص غليظي مي ريزند تا شربت حسابي به خورد گوشفيل ها برود.
نکته جالب و عجيبي که وجود دارد اين است که اين شيريني خوشمزه به همراه دوغ خورده مي شود چرا که مردم اصفهان بر اين باورند که اين دو که طبع سرد و گرمي دارند مکمل هم مي باشند.
آنها به همين ترتيب باقلوا را نيز با دوغ ميل مي کنند اگر شما نيز مايل به تجربه کردن اين طعم متفاوت هستيد حتماً در سفري که به اصفهان داريد براي يکبار هم که شده خوردن آن را امتحان کنيد.
شله بريان زيره
همانطور که ميدانيد زيره از محبوب ترين ادويه هاي بيشتر نقاط ايران مي باشد که در اصفهان نيز در حوزه طبخ غذا قدمت بسيار زيادي دارد. شله بريان زيره که اصلي ترين جزء آن زيره مي باشد غذايي حليم مانند مي باشد که طعمي شبيه به کاچي دارد و به عنوان دسر در سفره خانه ها به فروش ميرسد اما بايد بدانيد که به خاطر قديمي بودن به راحتي در تمام رستورانها در دسترس نمي باشد. در پخت اين دسر و غذاي خوشمزه از گوشت گوسفندي، زيره، برنج نيم دانه، نمک، پياز و ساير ادويه ها به کار برده مي شود.
دسر خورش ماست
از پرطرفدارترين دسر هاي اصفهان، خورش ماست مي باشد که به دسر سنتي و اشرافي معروف است. ظاهر اين خورش بسيار متفاوت با خورش هاي ديگر است.
در اين دسر از تخم مرغ، ماست چکيده، خلال پوست پرتقال، مرغ، زعفران، زرشک، زردچوبه و شکر به کار برده مي شود و طعمي با ترکيب ترشي و شيريني داشته و رنگ آن زرد مي باشد که در مطلب " طرز تهيه خورش ماست اصفهاني اصيل و خوشمزه " دستور پخت صحيح آن را گفته ايم.
کاچي دختران يا بي بي حور
اين دسر خوشمزه از پسته، آرد گندم، گلاب و مغز بادام تهيه شده و بافت بسيار نرم و لطيفي همچون فرني دارد. اين دسر لذيذ در اکثر شهرهاي کشور بالاخص اصفهان طبخ مي شود. شايد برايتان جالب باشد که دليل نامگذاري اين دسر را بدانيد در واقع نام اين کاچي از يک مراسم برداشته شده است مراسمي که در آن کاچي با حضور هفت دختر طبخ مي شده و تاريخچه افسانه اي دارد.
در زمان هاي قديم دختري بسيار فقير که هر روز به خاطر ترس از نامادري براي ريسيدن پنبه و چراي گاوها مي رفت پسر پادشاه را درگير عشق خود مي کند اما از بخت بد خانواده اين پسر با اين وصلت به شدت مخالفت مي کنند و به همين دليل اين دختر براي حل مشکلش نذر مي کند کاچي بپزد و از آنجايي که اصفهاني ها معتقدند که نبايد چشم آسمان به اين کاچي بخورد بنابراين دور از چشم مردان چخته شده و خارج از خانه و بين افراد غريبه پخش نمي شود.
معرفي آش هاي سنتي و خوشمزه اصفهان
آش سماق به خاطر به کار بردن سماق خشک طعم بسيار متفاوتي نسبت به آش هاي ديگر دارد. اين آش را هم با برنج نيم دانه و هم با آرد مي توان طبخ کرد و از جمله آش هاي سنتي پرطرفدار در اصفهان مي باشد.
آش اوماج چغندر
آش اوماج چغندر يکي از قديمي ترين و ساده ترين خوراک هاي استان اصفهان مي باشد که با استفاده از موادي همچون آب، نمک، آرد، چغندر و سرکه تهيه مي شود. اصلي ترين ماده اين غذا چغندر مي باشد، ناگفته نماند که براي گرفتن طعم بهتري در اين آش مي توانيد از نعنا هم استفاده کنيد. شما با تهيه اين آش رنگ و طعم بسيار منحصر به فردي تجربه خواهيد کرد.
آش شورباي سبزي
يکي ديگر از آش هاي سنتي اصفهان که البته در اقصي نقاط ايران طرفداران زيادي دارد آش شورباي سبزي مي باشد. تفاوت فاحشي که بين اين شورباي سنتي و شوربا هاي ديگر وجود دارد اين است که داخل اين شوربا کوفته هاي کوچکي از گوشت چرخ کرده استفاده شده است که باعث شده متمايز از ديگر شوربا به نظر بيايد و طعم و عطر لذيذي به خود بگيرد. به جرات ميتوان گفت که اين آش از آن دسته غذاهايي است که دسترسي به آن بسيار راحت است و مي توانيد در اکثر سفره خانه هاي قديمي آنرا تهيه و سرو کنيد.
آش عوماج يا اوماج
آش اوماج از ديگر آش هاي سنتي اصفهان مي باشد که ترک زبانان به آن عوماج نيز مي گويند. طبخ اين غذا در شهرهاي ترک زبان مثل اردبيل، تبريز و همدان بسيار رايج است. اين آش را معمولاً به جاي اينکه با کشک بخورند با ماست ميل مي کنند. مواد تشکيل دهنده آش اوماج حبوبات، اسفناج، زردچوبه، آب، ادويه جات معطر، آرد سفيد و پياز مي باشد.
آش حليم شير
آش حليم شير غذايي در سفره صبحانه اکثر ايرانيان بالاخص سفره مردم خوش ذوق اصفهان سرو مي شود. جدا از غذاهاي حليمي اصفهاني طعم و مزه اي که اين حليم دارد قابل قياس با هيچ کدام از آن ها نيست.
اين غذا در گروه غذاهاي پر کالري و ديرهضم قرار دارد چراکه در پخت آن از سر سينه، گردن و دنده گوسفند استفاده مي شود به خاطر همين داراي چربي زيادي مي باشد. پيشنهاد مي کنيم براي يکبار هم که شده اين حليمه خوشمزه را در يک وعده صبحانه در اصفهان بچشيد مطمئن باشيد که پشيمان نخواهيد شد.
ليست غذاهاي محلي و سنتي اصفهان
حالا نوبت به معرفي غذاهاي سنتي اصفهان مي رسد، غذاهايي که تجربه چشيدن طعم آنها حداقل براي يک بار بسيار توصيه مي شود چراکه اين غذاها به خاطر مواد اوليه خاص و منحصر به فرد شما را نمک گير خواهد کرد و لذت سفر را برايتان دوچندان مي کند. با همراهي اين بخش شما کاربران گرامي دعوت مي شود با غذاهاي سنتي اصفهان بيشتر آشنا شويد.
پلو ماش و قمري
پلو ماش و قمري از غذاهاي محبوب اصفهاني مي باشد که به راحتي در رستورانها يافت نمي شود و چنانچه قصد تجربه کردن طعم متفاوت آن را داريد بهتر است با کترينگ هاي اصفهان تماسي بگيريد و از وجود آن اطلاعي پيدا کنيد و يا اينکه مي توانيد ميهمان مردم خونگرم اصفهان شويد. در تهيه اين غذاي خوشمزه و منحصر به فرد از گوشت گوسفندي، ماش، سبزي هاي پلويي، پياز و ادويه هاي متنوع به کار برده مي شود.
برياني
از معروفترين غذاهاي محلي اصفهان که طرز تهيه آن هم در آشپزي با عنوان " ساده ترين روش پخت برياني” به بهترين شکل آموزش داده شده است ميتوان به برياني اشاره کرد همه گردشگران قبل از اين که به اصفهان برسند خودشان را براي برياني هاي لذيذ اصفهان آماده مي کنند چرا که کمتر کسي پيدا مي شود که اصفهان برود و از برياني هاي آن امتحان نکند.
اين غذا به قدري محبوب است که نه تنها اصفهاني ها بلکه کل مردم ايران با آن آشنا هستند. اين غذا با موادي همچون گوشت، پياز، نعنا خشک، کشک، دارچين، روغن و زعفران تهيه مي شود که در اصفهان همراه با کمي جگر سفيد چرخ شده و آبگوشت و همچنين نان سنگک، دوغ خنک و ريحان سرو ميشود.
کله جوش
کله جوش غذاي معروف اما ساده اي است که در عين سادگي بسيار خوشمزه و لذيذ است. ايلات قشقايي حوالي اصفهان اولين کساني بودند که اين غذا را ميل کردند. در اصفهان رقابت تنگاتنگي بين کله جوش و کشک بادمجان از لحاظ فروش وجود دارد و به راحتي مي توان از هر رستوران يا سفره خانه ها بالاخص سفره خانه هاي اطراف ميدان نقش جهان آن را تهيه کرد.
تاس کباب
به جرأت مي توان گفت ده ها دستور پخت براي تاس کباب وجود دارد. غذايي که در سفره خانه هاي شهر هاي مختلف بالاخص اصفهان به وفور يافت مي شود که از قرار معلوم پدربزرگ تاس کباب هاي امروزي نيز اصالتاً اصفهاني بوده است.
براي پخت تاس کباب هاي اصيل اصفهاني از پياز، گوشت گوسفندي، هويج، روغن، سيب زميني، به، نمک، فلفل و ديگر ادويه ها به کار برده مي شود و چنانچه تاس کبابي که شما تهيه کرده ايد اين مواد را داشته باشد يعني اينکه يک تاس کباب اصيل اصفهاني تهيه کرده ايد. اين غذا به راحتي در سفره خانه هاي سنتي اصفهان يافت مي شود.
به پلو اصفهاني
به پلو يکي ديگر از غذاهاي سنتي و محلي اصفهان است که در ديد بسياري از گردشگران يک غذاي عجيب و غريب به نظر مي رسد. غذايي که با ذائقه هر کسي سازگار نيست البته طرفداران بسيار زيادي را نيز به خود اختصاص داده است.
ناگفته نماند که تمام غذاهاي محلي اصفهان حداقل ارزش يک بار امتحان کردن را دارند. موادي که در به پلو اصفهاني استفاده مي شود گوشت، آلو، برنج آماده و زعفران مي باشد اين نکته را نيز متذکر شويم که به پلو دستور پخت پيچيده اي ندارد.
يخمه ترش
يخمه ترش از آن دسته غذاهاي سنتي بسيار قديمي اصفهان به شمار مي رود که در آستانه فراموشي و انقراض قرار دارد. تهيه و پخت اين غذا نسبت به غذاهاي ديگر کمي پر زحمت است و در تهيه آن برنج، آلو، گوشت گوسفندي، شکر يا شيره خرما، برگه زردآلو، زردچوبه، به و آب به کار برده مي شوند.
چنانچه طالب يخمه ترش تازه هستيد پيشنهاد مي کنيم با " طرز تهيه يخمه ترش اصفهان " به سادگي در منزل اين غذاي خوشمزه را آماده کنيد.
کوکو قندي
کوکو قندي از جمله غذاهاي سنتي اصفهان مي باشد که اين روزها کمتر طبخ مي شود ولي همين غذا در زمان هاي گذشته طرفداران بسيار زيادي داشت و عطر آن هميشه در خانه ها پيچيده مي شد. مشخصه اصلي اين غذا طعم شيرين آن است. براي تهيه و پخت اين غذا موادي همچون تخم مرغ، گلاب، سيب زميني، زعفران، شکر و جوهر ليمو مورد نياز است.
کباب مشتي يا کباب زردک اصفهان
کباب مشتي را بايد به عنوان يکي از اصيل ترين غذاهاي محلي اصفهان شناخت. ممکن است همين که اسم کباب زردک به گوشتان خورد ياد کباب هاي رايج بيوفتيد اما بهتر است بدانيد که کباب زردک اصفهاني طعم بسيار متفاوت و شيريني دارد و ظاهر آن شبيه به کتلت معروف ايراني مي باشد.
ناگفته نماند که زردک همان هويج معروف ميباشد البته با اين تفاوت که زمان برداشت آن در فصل زمستان مي باشد چنانچه قصد پختن کباب زردک را داشتيد و قادر به تهيه زردک نبوديد مي توانيد به جاي آن از هويج خام استفاده کنيد.
اين غذا برعکس غذاهاي ديگر به راحتي يافت نمي شود و شما مي توانيد براي تهيه آن به کترينگ ها رستوران هاي قديمي اصفهان مراجعه کنيد.
قيمه ريزه
از معدود غذاهاي محلي اصفهان که محبوبيتش فقط محدود به اصفهان مي باشد قيمه ريزه نام دارد. تشابه اصلي که بين قيمه ريزه و قيمه معروف ايراني وجود دارد در مايع رب و پياز داغ به کار رفته در آنها است. در تهيه و پخت اين غذا موادي چون آرد نخودچي، گوشت گردن يا سردست، نمک، نعنا خشک وساير ادويه ها به کار مي رود.
براي اينکه طعم اين غذاي خوشمزه را بچشيد پيشنهاد مي کنيم سري به حوالي پايين شهر و مناطق قديمي تر اصفهان بزنيد چرا که امروزه بسياري از جوانان اصفهاني از وجود چنين غذاهايي اطلاعي ندارند بنابراين مطمئنا از پخت و فروش آن نيز غافل خواهند ماند.
نخود آب
از ديگر غذاهاي سنتي اصفهان مي توان به نخود آب اشاره کرد. از آنجايي که نخود داراي طبع گرم و خشکي مي باشد. در فصول سرد سال در اکثر رستوران ها غذاهايي مثل نخودآب که مواد اوليه آن ها نخود يا ساير حبوبات است سرو ميشود.
در پخت اين غذا از موادي مثل پياز، نخود، روغن نمک و فلفل و آرد گندم سبوس دار استفاده مي شود. اين خوراک مقوي و لذيذ بيشتر در سفره خانه هاي سنتي اصفهان يافت مي شود. جالب است بدانيد خوردن اين غذا در روزهاي سرد باعث تقويت سيستم ايمني بدن تقويت مي شود.
کوفته شويد باقالي
کوفته شويد باقالي يکي از غذاهاي سنتي پرطرفداري مي باشد که طرز پختي همچون ساير کوفته ها دارد و با روش متفاوتي تهيه نمي شود بنابراين چنانچه با روش پخت کوفته هاي رايج آشنا هستيد بنابراين کوفته شويد باقالي را نيز به به همان منوال مي توانيد طبخ کنيد.
يخني لوبيا يا گوشت لوبيا
يخني لوبيا از محبوب ترين غذاهاي محلي اصفهان به شمار مي رود. در تهيه اين غذا که به شکل حليم پخته مي شود موادي همچون گوشت گوسفند، لوبيا سفيد، پياز، برنج، جعفري و شنبليله، تره و ادويه به کار برده مي شود.
مردم اصفهان اين غذا را معمولاً در ظروف مسي مي پزند و آن را با نان ميل مي کنند. ناگفته نماند که چندين غذاي شبيه به گوشت لوبيا نيز در بين غذاهاي محلي اصفهان وجود دارد که بسته به ذائقه هر کسي تهيه و سرو مي شود.
حليم بادمجان
به جرأت مي توان گفت که حليم بادمجان گل سرسبد تمام غذاهاي محلي اصفهان که تا به اينجا به شما معرفي کرده ايم محسوب مي رود. چرا که اين غذاي لذيذ در زمان هاي گذشته به غذاي مجلسي معروف بود و البته به روش هاي مختلفي در اقصي نقاط کشور پخته مي شود.
مواد لازم براي پخت حليم بادمجان گوشت، برنج، لوبيا سفيد، بادمجان، کشک، نعنا داغ، نمک و فلفل مي باشد. نکته اي که قابل ذکر است اين است که چنانچه طبق ذائقه تان دوست داريد حليم بادمجان کش بيايد بهترين کار اين است که داخل آن از گوشت گردن استفاده کنيد.
اعلا ترين حليم بادمجان هاي دنيا که طعم بي نظيري دارند را در سفره خانه هاي سنتي معروف اصفهان به ويژه سفره خانه هاي اطراف ميدان نقش جهان مي توانيد پيدا کنيد.
سخن آخر
در نهايت مي توان گفت که سنت غذايي در هر شهر دنياي از جذابيت هاي توريستي را مي تواند رقم بزند و جزئي از فرهنگ غني آن شهر محسوب شود. بنابراين استفاده از ظرفيت هاي غذايي اهميت بسيار بالايي دارد.
شهر اصفهان نيز از اين امر مستثني نيست و همانطور که پيش از اين به معرفي غذاهاي محلي و سنتي آن اشاره شد جدا از جذابيت هاي سياسي، فرهنگي، تاريخي و هنري پيشينه غذايي در اين شهر از قدمت بسيار بالايي برخوردار است و براي بارها و بارها مورد استقبال گردشگران ملي و بين المللي واقع شده است. پس توصيه مي کنيم چنانچه سفري به استان اصفهان داشتيد حداقل براي يکبار هم که شده طعم غذاهاي سنتي اين شهر را امتحان کنيد مطمئناً پشيمان نخواهيد شد.