تغذيه سالم براي سبزينخورها
خراسان/ فرار ازمصرف سبزي چه خام و چه پخته براي حفظ سلامت خوب نيست. بنابراين راههاي سادهاي به منظور خوش طعم کردن سبزيجات براي کساني که آن را دوست ندارند وجود دارد.زيرا بدن ما بسياري از ويتامينها، مواد مغذي، فيبر خوراکي، مايعات و ... را از سبزيجات و گياهان دريافت ميکند. برخي از گياهان ترکيبات خاصي در خود دارند که در تقويت سيستم ايمني و کمک به بدن براي مقابله با بيماريها موثرند و افرادي که رژيم غذايي سرشار از سبزيجات و ميوهها دارند کمتر در معرض بيماريهايي مثل حمله قلبي هستند. در ادامه به روشهايي براي خوش طعم کردن سبزيها اشاره مي کنيم:
اضافه کردن نمک
اضافه کردن کمي کره و نمک ميتواند طعم بسياري از غذاها را تغيير دهد. کافي است کمي آب و نمک يا کمي کره در تابه تفت دهيد و آن را روي سبزيجات بريزيد. البته اضافه کردن نمک و چربي ممکن است بخشي از مزاياي مصرف غذايي را که تا پيش از اين کاملاً سالم محسوب ميشد، خنثي کند که اين مسئله به ميزان نمک و چربي که به غذا اضافه ميشود، بستگي دارد. به هر حال سبزيجات حتي با اضافه شدن اين ترکيبات همچنان مواد مغذي خود را به بدن خواهند رساند.
استفاده از همه نوع سبزي
سبزيجات فقط شامل موارد کم طعم يا بد طعم و تلخ مشهور مثل کلم ، کاهو و ... نيست. بهطور مثال نخود فرنگي سرخ شده طعمي کاملاً متفاوت از سبزيهاي مشابه دارد. در حقيقت راحتترين و سادهترين راه براي طعم دادن به سبزيجات تفت دادن آن است که هم بافت آن را خشک و ترد ميکند و هم طعم آن را بهبود ميبخشد. سرخ کردن همچنين باعث مشخصتر شدن طعم شيريني طبيعي بسياري از سبزيجات ميشود. نخود شيرين، فلفل دلمهاي، هويج و ... از جمله سبزيهاي شيرين هستند که دست کم مشکل طعم متمايل به تلخ برخي از سبزيجات را ندارند.
استفاده از سبزي ها در چاشني
ميتوان سبزيجات مختلف را پوره يا بسيار خرد کرد و داخل سس يا بهعنوان محتويات تشکيل دهنده يک غذا (مثلاً داخل کوفته) و ... استفاده کرد. باکمي ادويه ميتوان طعم سبزيجات را بهخوبي پنهان کرد و بدون تحمل طعم، از مواد مغذي آن بهرهمند شد.
جايگزين هاي سالم
بخش زيادي از مواد مغذي سبزيجات در ميوهها هم وجود دارد. بهطور مثال ويتامين A که بيشتر در اسفناج و هويج وجود دارد، در ميوههايي مثل انبه، زردآلو و طالبي هم موجود است. فوليک اسيد را به جز مارچوبه و کلم بروکسل، ميتوان در خردل سبز، پرتقال و موز هم پيدا کرد. ميوهها منبع خوبي براي تأمين آب و فيبر خوراکي مورد نياز بدن هستند که از اين لحاظ ميتوانند جايگزين خوبي براي سبزيجات باشند. تنها مشکل ميوهها، کالري نسبتاً بالاي آنها در مقايسه با سبزيجات است. بنابراين کساني که محدوديت کالري خاصي براي خود در نظر دارند يا مبتلا به ديابت هستند بايد در باره مصرف ميوهها بسيار مراقب باشند. نکته ديگر در باره ميوهها اين است که خوردن خود ميوه بهتر از مصرف آب ميوه آن بدون فيبر است.