شگرد خشک کردن ميوه هاي پاييزه و زمستاني
نمناک/ خشک کردن ميوه هاي هر فصل اين امکان را به شما مي دهد تا در فصول ديگر سال نيز از طعم لذيذ اين ميوه لذت ببريد. تهيه چيپس ميوه يکي از روشهاي نگهداري آنها در طول سال مي باشد.
ميوه هاي خشک علاوه بر تمام مواد مغذي و ويتامين ها، مي توانند به عنوان يک ميان وعده سالم و مقوي براي تمام رده هاي سني مورد استفاده قرار گيرند. براي نگهداري و خشک کردن ميوه هاي پائيزي و زمستاني مانند پرتقال، به، کيوي و ميوه هاي ديگر روشهاي مختلفي را در اين بخش از سبک زندگي و رازهاي خانه داري ارائه کرده ايم.
روشهاي خشک کردن پرتقال، سيب و موز
استفاده از فر
ميوه هاي سالم را پس از شستشو به صورت حلقه حلقه برش بزنيد. برشهاي ميوه نبايد نازک و يا کلفت باشد. حلقه هاي ميوه را در کنار هم در سيني فر بچينيد. دماي فر را روي حرارت کم تنظيم کنيد.
خشک شدن ميوه ها بستگي به ضخامت آنها دارد و بين يک تا سه ساعت زمان براي خشک شدن لازم است.در اين مدت ميوه ها را مرتب چک کنيد و آنها را پشت و رو کنيد. ميوه هايي که خشک شده بودند ر از فر خارج کنيد.
استفاده از شوفاژ يا بخاري
روش ديگر براي خشک کردن ميوه ها، استفاده از شوفاژ يا بخاري است. ميوه ها را روي يک ورقه آلومينيومي قرار داده و سپس روي شوفاژ بگذاريد. پس از يک يا دو روز، ميوه هاي خشک شده ر جمع کنيد.
نکته ها:
سيب و موز پس از برش به مروز سيه مي شوند. پرتقال نيز پس از خشک شدن تلخ مي شود. بنابراين بهتر است آنها را قبل از قرار دادن روي سيني فر در ترکيبي از آبليمو و عسل يا شکر قرار دهيد. اين شهر موجب براق شدن آنها نيز خواهد شد.
براي مزه دار کردن سيب ها مي توانيد مقداري دارچين روي آنها بريزيد.
هر نوع ميوه را به طور جداگانه در فر قرار دهيد زيرا زمان خشک شدن آنها با يکديگر متفاوت است.
کف سيني فر را با کاغذ روغني بپوشانيد تا ميوه ها به سني نچسبند.
دماي فر را روي کمترين درجه تنظيم کنيد.
خشک کردن کيوي با استفاده از دستگاه خشک کن
کيوي هاي تازه با پوستي کاملا صاف براي خشک کردن مناسب هستند.کيوي ها را بشوئيد و پس از جدا کردن پوست، به صورت ورقه هاي نازک به ضخامت 5 ميلي متر برش بزنيد. در صورت تمايل مي توانيد پوست کيوي را جدا نکنيد.
کيوي نيازي به آب ليمو براي جلوگيري از سياه شدن ندارد. بعد از حلقه حلقه کردن، آنها را در دستگاه خشک کن قرار داده و حرارت را روي 135 درجه فارنهايت يا 75 درجه سانتيگراد تنظيم کنيد. کيوي ها معمولا بعد از 5 الي 12 ساعت خشک مي شوند.
خشک کردن کيوي با استفاده از فر
روي سيني فر را با کاغذ روغني بپوشانيد و برش هاي کيوي را روي آن قرار دهيد. دماي فر را روي درجه حرارت 130 تا 140 درجه فارنهايت تنظيم کنيد. دهر دو ساعت يکبار سيني فر را بچرخانيد تا کيوي ها به طور يکنواخت خشک شوند.
هنگامي که ورقه هاي کيوي تا حدي منعطف بوده و بافت چرمي داشتند فر را خاموش کنيد تا کيوي ها خنک شوند.
چيپس هاي کيوي را در ظرف در دار ريخته و در جاي خشک و خنک نگهداري کنيد. اگر بافت کيوي ها منعطف باشد يعني مقداري رطوبت دارند، بنابراين بايد در يخچال نگه داري کنيد.
خشک کردن کيوي با استفاده نور خورشيد
اين روش ساده چند روز به طول مي انجامد بنابراين بايد روزهاي گرم و آفتابي را براي خشک کردن کيوي انتخاب کنيد. حلقه هاي کيوي را روي توري ضد زنگ قرار داده و در معرض نور مستقيم خورشيد قرار دهيد. توري را روي پايه اي بگذاريد تا هوا در تمام قسمت ها جريان داشته و سريعتر خشک شوند.
چنانچه عنوان شده است هنگام شب کيوي ها را به محلي سرپوشيده منتقل کنيد زيرا هواي خنک شب باعث ايجاد رطوبت در کيوي مي شود.
هر روز ميزان خشک شدن کيوي ها را چک کنيد تا زماني که به اندازه دلخواه خشک شدند آنها را جمع کرده و پس از خنک شدن در ظرفي دردار بريزيد و در محلي خشک و خنک نگهداري نمائيد.
خشک کردن به
براي تهيه چيپس به بايد ميوه هاي تازه، سالم و بدون لک را انتخاب کنيد تا پس از خشک شدن، طعم دلپذيري داشته باشند.
روش صحيح خشک کردن به وسيله فر
ميوه هاي به را به خوبي شسته و به صورت ورقه هاي نازک 3 الي 6 ميلي متري و يا خلال هاي باريک برش بزنيد.
کف سيني را ورق آلومينيوم يا کاغذ روغني بپوشانيد و ورقه هاي به را با فاصله مناسب روي سيني قرار دهيد.
دماي فر را روي کمترين حالت ممکن در حدود 50 درجه سانتي گراد تنظيم کنيد.
پس از مدتي، تکه هاي به را زير و رو کنيد تا هر دو طرف آنها خشک شوند.
دقت کنيد که برش هاي به بيش از حد خشک يا سوخته نشوند.
مدت زمان لازم براي خشک کردن به در فر حدود 6 الي 8 ساعت است.
پس از خارج کردن سيني، اجازه دهيد تا به خشک شده، خنک شود.
روش صحيح خشک کردن به در آفتاب
روش ديگر براي خشک کردن ميوه به، استفاده از نور خورشيد است. ميوه به را پس از برش زدن، در ظرف مناسبي مانند سيني يا سبد قرار دهيد و آن را زير نور مستقيم نور خورشيد بگذاريد.
براي جلوگيري از جذب گرد و خاک، روي ميوه ها پارچه اي توري قرار دهيد.
همانطور که ذکر کرديم، هواي خنک شب باعث ايجاد رطوبت مي شود به همين دليل هنگام شب، ميوه ها را به داخل منزل بياوريد.
مدت زمان لازم براي خشک شدن ميوه به، با توجه به رطوبت هوا، بين 2 تا 4 روز است.
خشک کردن به با کمک دستگاه خشک کن
براي استفاده از دستگاه خشک کن ميوه، برش هاي به را با فاصله مناسب در دستگاه قرار دهيد و حرارت را روي 57 درجه سانتي گراد تنظيم کرده و تا خشک شدن کامل ميوه ها منتظر بمانيد. تا خشک شدن ميوه ها، مرتب آنها را جابه جا کنيد.
خشک کردن خرمالو
به طور کلي خرمالوها در دو نوع ژاپني (بلوطي شکل) و فويو دسته بندي مي شوند. خرمالوهاي ژاپني زماني براي خشک شدن مناسبتر هستند که بافت آنها مانند گوجه نرم شده باشد.
از سوي ديگر خرمالوهاي فويا اندازه کوچکتري دارند و در حالت سخت هم قابل استفاده براي تهيه چيپس هستند. خرمالوهايي که براي خشک کردن انتخاب مي کنيد بايد داراي يک رنگ نارنجي غليظ و پر رنگ باشد.
خرمالوها را شسته و به صورت حلقه اي در اندازه نيم سانت برش بزنيد. براي طعم دار کردن چيپس خرمالو مي توانيد قبل از خشک کردن، آن ها را متناسب با سليقه خود، در موادي مانند آب ليمو، شکر نارگيل، دارچين، جوز هندي و نمک دريايي بخيسانيد.
خشک کردن خرمالو با استفاده از شوفاژ يا بخاري
براي خشک کردن خرمالو روي شوفاژ يا بخاري، از ورقه هاي آلومينيومي استفاده کنيد. اين ورقه ها را روي رادياتور يا بخاري گذاشته و حلقه هاي خرمالو را روي آن بچينيد تا با حرارت کم خشک شوند.
خشک کردن خرمالو در فر
در اين روش، حلقه هاي خرمالو را روي کاغذ روغني يا ورقه هاي فويل در سيني فر چيده و به مدت يک ساعت در فر قرار دهيد. پس از يک ساعت، خرمالو ها پشت و رو کرده و به مدت يک ساعت ديگر در فر قرار دهيد تا به حالت طلايي قهوه اي و ترد برسند.
چيپس هاي خرمالو را پس از خنک شدن در يک ظرف دربسته قرار داده و در يخچال نگهداري کنيد.
خشک کردن خرمالو با آفتاب
اگر در منطقه اي زندگي مي کنيد که در فصل پائيز، آفتاب خيز مي باشد به راحتي مي توانيد ميوه هايي نظير خرمالو را با استفاده از نور خورشيد خشک کنيد. برشهاي خرمالو را در يک سيني قرار داده و زير نور آفتاب، آن ها را خشک کنيد.