دمي بلغور جو کم هزينه و خوشمزه؛ غذاي اصيل تهراني
باشگاه خبرنگاران/ دمي بلغور جو يکي از غذاهاي لذيذ و محلي استان تهران است. اصل و ريشه اين غذا به منطقه لواسان برمي گردد که معمولا براي طبخ آن از يک نوع سبزي محلي و خاص به نام تبله استفاده ميکنند.
ماده اصلي اين غذا بلغور است. البته همان طور که ميدانيد بسيار مقوي است و سرشار از پروتئين است. عطر و طعم بلغور مانند آجيل و مغزهاي آجيل است. اين نوع از غلات چربي کمي دارد، اما سرشار از کالري و فيبر است.
اين امر بلغور را جزو غذاهاي ايده آل و البته جايگزيني براي غلات تصفيه شده ديگر مانند برنج کرده است. به دليل چربي کم و کالري بالاي بلغور، به عنوان بهترين گزينه ايده آل براي کاهش وزن شناخته شده است. يک فنجان بلغور پخته شده، ۱۵۱ کالري و ۱ گرم چربي دارد؛ بنابراين اگر قصد کاهش وزن و رسيدن به تناسب اندام را داريد، توصيه ميکنيم که غلات را جايگزين مواد پروتئيني مانند گوشت قرمز که چربي بالايي دارند، کنيد.
از مزاياي ديگر بلغور، جلوگيري از کمبود آهن و سلامت بدن ميباشد. علائمي، چون خستگي مفرط، ضعف و بي حالي، سرد بودن دست و پاها، احساس سبکي سر و عفونتهاي مکرر نشان از کمبود آهن بدن ميباشد. از اين رو بلغور که يک منبع غني از آهن ميباشد، ميتواند اين کمبود ماده اساسي در بدن را رفع نمايد.
از ديگر مواد معدني موجود در بلغور ميتوان به فيبر، منيزيم، ويتامين B۶، فولات، اسيد پانتوتنيک، کربوهيدرات، منگنز، مس و… اشاره کرد که باعث کاهش خطر ابتلا به بيماريهاي گوارشي، سنگ کيسه صفرا و سنگ کليه، آسم، بيماريهاي قلبي و عروقي، سرطان و… ميشود.
البته وجود حبوبات نيز در اين غذا باعث دوچندان شدن ارزش غذايي آن شده است. در واقع به دليل انواع مختلف حبوبات در اين غذا، که حاوي پروتئينهاي متنوعي است، ميتواند مقدار ضروري و لازم نياز بدن به پروتئين را برطرف نمايد.
مزاياي مصرف حبوبات شامل بهبود عملکرد دستگاه گوارش، تثبيت طبيعي سطح قند خون، تقويت و محافظت از قلب، حفظ سلامت مغز و سلولهاي عصبي، بهبود بينايي و… ميباشد. به طور کلي غذاي دمي بلغور جو با ترکيبي از مواد مغذي که هر يک ارزش غذايي بالايي دارند، به عنوان يک غذاي عالي و مقوي براي تمام افراد محسوب ميشود.
مواد لازم
بلغور جو: ۱۵۰ گرم
عدس: ۵۰ گرم
لوبيا چيتي: ۴۰ گرم
لوبيا قرمز: ۴۰ گرم
نخود: ۴۰ گرم
برنج: ۸۰ گرم
سبزيهاي معطر اسفناج، جعفري، تره و گشنيز جمعا: ۲۵۰ گرم
نعناع: نصف قاشق غذاخوري
پيازداغ: ۱ قاشق غذاخوري
آب: ۱ ليتر
نمک، فلفل قرمز، دارچين و زردچوبه: به مقدار لازم
طرز تهيه:
بلغور جو و حبوبات را به جز عدس در يک قابلمه بريزيد و يک ليتر آب به آن اضافه کنيد و روي حرارت ملايم قرار دهيد.
بعد از يک ساعت پخت، عدس را به همراه سبزيهاي خرد شده به ظرف اضافه کنيد و اجازه دهيد تا حبوبات کامل بپزد.
حالا پيازداغ، نعناع داغ و ادويهها را اضافه کنيد و با مواد مخلوط کنيد.
بعد از کشيده شدن آب غذا، برنج خيس خورده را به ظرف اضافه و به آرامي مواد را مخلوط کنيد.
بعد از پخت کامل برنج، حرارت را خاموش کنيد.